BMW Серия 5 E34: историята на третото поколение Серия 5

Съдържание:

BMW Серия 5 E34: историята на третото поколение Серия 5
BMW Серия 5 E34: историята на третото поколение Серия 5
Anonim
BMW 5 серия E34

BMW Серия 5 E34: историята на третото поколение Серия 5, разказана в истории, снимки и видеоклипове на един от седаните от среден клас, който се осмели да предизвика Mercedes-Benz

BMW Серия 5 E34: историята на третото поколение Серия 5, разказана в истории, снимки и видеоклипове на един от седаните от среден клас, който се осмели да предизвика Mercedes-Benz. Още в края на 80-те години на миналия век квадратният дизайн се смяташе за плюс, когато става дума за автомобилен дизайн в Европа. Просто погледнете някои от дизайнерските икони в началото на 80-90-те, за да разберете за какво говорим.BMW Серия 5 E34 не се свени от тази мантра.

Проектирани заедно с BMW Серия 7 E32, което дебютира само две години, на пръв поглед двата немски седана имат много общи точки: клиновидната предна част, например, и подобна, но по-голяма задна част, ясно напомнящ на BMW Серия 7. Въпреки стандартния си хечбек дизайн, това всъщност беше невероятно аеродинамичен автомобил с коефициент на предно съпротивление 0,30. Въпреки че екстериорният му дизайн не успя да грабне сърцата на феновете като BMW Серия 5 E28.

Новият интериор и навлизането на електроника

Отвътре, новото BMW Серия 5 E34 е придобило значително количество пространство, лукс и технологии. Подобно на E28, кокпитът е много ориентиран към водача, но се характеризира с много повече пространство за пътниците, както и с по-луксозен. Очевидно това беше кола, насочена повече към лукса, а не към спортния лукс като неговия прародител.Имаше и по-добра технология с нови системи за подпомагане на водача, като ASC (контрол на стабилността) и ASC + T (система за контрол на сцеплението).

Мощен нов V8 и дебют на модела Touring

С новите модификации на двигателното отделение, BMW Серия 5 E34 имаше опция за широка гама двигатели. Започва от малки четирицилиндрови двигатели до гигантски осемцилиндрови двигатели. Оттогава Серия 5 има такава гама от двигатели, с малки и ефективни четирицилиндрови агрегати, за да уравновеси големите и мощни V8. Това беше и първото поколение на BMW Серия 5, което предлага Touring (комби) модел, нещо, което BMW никога не е правил оттогава

Това беше и първото BMW Серия 5, което предлага задвижване на четирите колела (525ix). По това време дебютира и изключително иновативна система за контрол на амортисьорите, със система EDC (Електронен контрол на амортисьорите), която можеше да се персонализира напълно на две нива (Комфорт и Спорт).Задвижването на четирите колела беше разделено по фиксиран начин между предното и задното посредством вискозен централен диференциал (36% -64%).

Изображение alt= Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема