BMW M4 фейслифт M.Y. 2018: първите прототипи започват да се събличат

Съдържание:

BMW M4 фейслифт M.Y. 2018: първите прототипи започват да се събличат
BMW M4 фейслифт M.Y. 2018: първите прототипи започват да се събличат
Anonim
BMW M4 LCI шпионин

BMW M4 фейслифт M.Y. 2018: първите прототипи започват да се събличат с новите фарове с OLED технология и двигателят е увеличен до 450 HP

BMW M4 фейслифт M.Y. 2018 г.: първите прототипи започват да се събличат с новите фарове с OLED технология и двигателят е увеличен до 450 к.с. Благодарение на дългогодишен читател на BMWBlog бяха намерени някои прототипи на BMW M4 LCI, който ще дебютира през март на автомобилното изложение в Женева.

С цвят Austin Yellow, това тестово муле продължава да поддържа добре прикрити предната и задната си страна, като пази новите фарове добре покрити от любопитните очи на минувачите или шпионските фотографи.

Последните шпионски снимки показват, че фейслифтът на BMW M4 ще има ново вътрешно оформление на фаровете и задните светлини. Отзад тестовото муле носи M Performance спойлер, скрит под някакъв камуфлаж. Камуфлажната задна част също крие новите задни светлини с OLED технология, но остава въпросът дали те вече ще се предлагат на BMW M4 LCI или ще се използват за специални издания. Ние повече вярваме, че те ще бъдат прерогатив на версиите с ограничено издание, тъй като се правят и сглобяват ръчно.

Скъпият и безсмъртен S55, сега с 450hp

Акцентът на BMW M4 LCI винаги ще бъде неговият удивителен 3,0-литров редови шестцилиндров двигател с BMW M TwinPowerTurbo технология. С компресор с двоен турбокомпресор и междинен охладител въздух-вода, S55B30 вече доставя 450 к.с. като стандарт. Това е същата мощност, доставяна от настоящия пакет BMW M4 Competition.

Ново 5-то поколение iDrive

Вътре ще бъде новото 5-то поколение iDrive система, която направи своя дебют в BMW Серия 7 (G11), а именно новата система със сензорен интерфейс и управление с жестове. Водачът или пътникът отпред просто прави директен жест в зоната между скоростния лост, волана и контролния дисплей: 3D сензор в покрива открива дали един или два пръста сочат или ако палецът и показалецът са преместени към, другият. Системата декодира различните движения - като почукване, завъртане на пръстите или движение на ръката, плъзгаща надясно - и изпълнява желаната команда.

Въртеливо движение може да се използва например за промяна на силата на звука на радиото, вдигнат пръст за приемане на повикване или плъзгане за отказване.

Независимо дали се използва контролер iDrive или сензорен екран, BMW казва, че и двете системи отговарят на техните строги стандарти за въвеждане на данни за безопасност по време на движение.

Популярна тема