BMW Hydrogen Fuel Cell: ще има смисъл само при ’ най-високата част от гамата

Съдържание:

BMW Hydrogen Fuel Cell: ще има смисъл само при ’ най-високата част от гамата
BMW Hydrogen Fuel Cell: ще има смисъл само при ’ най-високата част от гамата
Anonim
BMW водородна горивна клетка
BMW водородна горивна клетка

BMW Hydrogen Fuel Cell: Технологията на BMW Group eDrive Fuel Cell ще има смисъл само в горната част на гамата, започвайки с бъдещото BMW Серия 5

BMW Hydrogen Fuel Cell: Технологията на BMW Group eDrive Fuel Cell ще има смисъл само в горната част на гамата, започвайки с бъдещите горивни клетки на BMW Серия 5. В своето тайно съоръжение в Мирамас, Франция, BMW донесе BMW Серия 5 Gran Turismo с тази технология. По това време базираният в Мюнхен автомобилен производител намери инфраструктурата като най-голямата пречка за приемането на горивни клетки за превозни средства.

Днес, въпреки че има някои автомобили, задвижвани от водородни горивни клетки, концепцията все още е в начален стадий. Основният проблем, както и преди няколко години, е липсата на захранваща мрежа, което прави използването на съответна машина непрактично за повечето клиенти. В сравнение с конвенционалните автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене или дори електрически автомобили, опциите за зареждане с гориво все още са толкова редки, че много потенциални клиенти трябва да се сбогуват с идеята.

BMW Hydrogen Fuel Cell: от серия 5 и по-нови

Въпреки това, дори ако мрежата за доставки се разшири, от гледна точка на ръководителя на отдела за научноизследователска и развойна дейност на BMW - Клаус Фрьолих - няма смисъл да има тези технологии във всяка кола. Би имало смисъл само при превозни средства, поставени над серия 5.

Причините за това са прости: автомобилът с горивни клетки предлага възможност за изминаване на дълги разстояния, изискване, което не се прилага за повечето градски шофьори, които могат да използват електрически автомобил. Благодарение на бързото развитие на батериите, все повече и повече електрически автомобили ще имат пробег от над 400 км или повече, дори без горивна клетка, което е повече от достатъчно за клиентите на компактния клас.

През 2021 г. BMW планира да стартира първото производство - в малки серии - на автомобили, задвижвани от водородна горивна клетка. Скокът на поколенията е планиран за 2025 г.

2021 е зад ъгъла

До пускането на пазара на първото превозно средство BMW Hydrogen Fuel Cell eDrive ще се подобри не само технологията на батериите за превозни средства, задвижвани с батерии (BEV), но и мрежата от бензиностанции за превозни средства с горивни клетки (FCEV), надяваме се, е нараснал значително. Няколко компании с инициативи H2 Mobility искат да изградят най-малко 400 водородни бензиностанции в цялата страна до 2023 г. Въпреки че те все още са значително по-малко - на брой - от сегашните 14 000 бензинови и дизелови бензиностанции или близо 3000 колони за зареждане на електрически автомобили. В момента има около 30 водородни станции. Това ще бъде квантов скок.

Препоръчано: