Рециклиране: така BMW изхвърля колите си

Съдържание:

Рециклиране: така BMW изхвърля колите си
Рециклиране: така BMW изхвърля колите си
Anonim
Рециклиране - BMW Рециклиране

Рециклиране: така BMW изхвърля колите си. Това са модели, които са били използвани за тестове за проверка или контрол на качеството, следователно не са одобрени

Рециклиране: така BMW изхвърля колите си. Това са модели, които са били използвани за тестове за проверка или контрол на качеството, поради което не са одобрени. BMW приема устойчивостта много сериозно. Официалната програма за рециклиране на автомобилния производител и неговия център за сортиране стартира през 1994 г. и благодарение на партньорство, няколко години по-късно, те вече са се превърнали и в пунктове за повторна доставка за Renault, Fiat и Mg-Rover.

В това „кратко“видео от 50 минути е възможно да видите как автомобилите, предназначени за тестване и следователно неодобрени за директна продажба, преминават цяла сложна процедура, преди да бъдат изведени от експлоатация. Първо се експлодират зарядите на наличните въздушни възглавници, източват се всички течности на автомобила (включително амортисьорите), след това се отстраняват някои части от каросерията и се отстраняват целите изпускателни тръби (включително DPF и CAT). Останките очевидно са компресирани по-късно

Разбира се, това, което наистина отличава тези усилия, положени от BMW, е възможността за препродаване на цялата стомана и алуминий, получени от изхвърлянето на автомобилите, на трети страни. Веригата за рециклиране на въглеродни влакна също беше добавена наскоро, материал, използван основно при BMW i3 и BMW i8.

Прекратяването на хибридните превозни средства

Разглобяването на такива хибридни превозни средства започва по същия начин като конвенционалните превозни средства, но очевидно батерията се отстранява от шасито.Въглеродното тяло на автомобила се нарязва на малки парчета и се връща обратно в полимер. След обработката BMW прави лист от суров материал, който се подсилва с пластмасови влакна, превръщайки пластмасовите отпадъци в здрава синтетична тъкан, която може да се използва повторно в нови автомобили.

Докато средната за индустрията рециклируемост в момента е 80 процента (с повече от 25 милиона тона материали, които винаги се възстановяват от стари превозни средства), BMW казва, че 95 процента от техните градски автомобили могат да бъдат рециклирани. С други думи, не очаквайте да видите BMW i3 да изгние на пункта за скрап през следващите няколко десетилетия.

Популярна тема