BMW M5 F10: производството приключва по-късно този месец

Съдържание:

BMW M5 F10: производството приключва по-късно този месец
BMW M5 F10: производството приключва по-късно този месец
Anonim
BMW M5 F10

BMW M5 F10: производството приключва по-късно този месец. Това може да е последният шанс да имате ръчно M5 (поне в САЩ, където се предлага)

BMW M5 F10: производството приключва по-късно този месец. Това може да е последният шанс да имате ръчно M5 (поне в САЩ, където се предлага). След повече от пет години производство, BMW ще затвори производствените линии на настоящото BMW M5 F10 по-късно този месец. Предварителното производство на новата серия 5 започна през октомври миналата година, но германската марка продължава да поддържа линията, от която се ражда M5, поне до момента.Скоро ще си проправи път и обновеното BMW M5 F90, което обещава да бъде по-бързо и по-технологично от своя прародител. Изходящият модел все още ще бъде запомнен с обич, особено благодарение на неговия потенциал, изразен под формата на мощност и тапицерия, способни да осигурят свирепа производителност.

BMW M5 F10 се задвижва от мощния 4,4-литров компресор V8 с двоен турбокомпресор, способен да достави 560 к.с. в стандартната си версия, 575 к.с. с пакет Competition и 600 к.с. Издание ". Новото BMW M5 F90 не трябва да се отклонява много от 600 к.с., слуховете го дават на 630 к.с., тъй като новото Alpina BMW B5 BiTurbo, което ще използва същия V8 двигател, ще бъде около 610 к.с.

Може би една от причините BMW да продължи да произвежда M5 F10 е, че той вероятно ще бъде последният модел, наличен с 6-степенна ръчна скоростна кутия, наличен само за американския пазар, но първи за следващия. последен потвърждение от годината, че моделът F90 ще разполага само с автоматична скоростна кутия.

BMW M5 F90

Точно както серията 5 G30, BMW M5 F90 също ще получи "отслабваща" обработка, благодарение на включването на специфични материали като стомани с висока якост или подсилени с пластмаса въглеродни влакна (CFRP). Сегашното BMW M5 F10 вече беше близо до маса от два тона. Масовите икономии за това ново поколение са ключови за подобряване на динамиката на шофиране на новото M5. Според нашите източници кантарът ще показва около 100 килограма по-малко от сегашния M5 F10.

Франсискус ван Меел, главен изпълнителен директор на BMW M, каза, че спортното подразделение на марката Elica ще използва нова система за задвижване на четирите колела xDrive на предстоящите BMW M5 и BMW M6, но че тя няма да работи напълно -време с модалност 50-50; новината наскоро беше отречена поради простата причина, че иска да побере общата маса на автомобила и по този начин предлага възможността да можете да се насладите на по-добро управление и по-близо до спортната логика на марката.Всичко това ще бъде придружено от нова интерпретация на V8 4.4 S63TU M TwinPowerTurbo, който вече оборудва настоящото BMW M5 F10.

Популярна тема