Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo: 440 к.с. за новите модели

Съдържание:

Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo: 440 к.с. за новите модели
Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo: 440 к.с. за новите модели
Anonim
Образ

Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo: 440 к.с. за новите модели, създадени от ателието Buchloe. Ревизираният 6-цилиндров N55 успява да бъде опустошителен

Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo: 440 к.с. за новите модели, създадени от ателието Buchloe. Базиран на дълбока нова интерпретация на 6-цилиндровия N55, той успява да бъде опустошителен. На наскоро завършилото международно автомобилно изложение в Женева, Alpina представи чисто новите си Alpina B3S BiTurbo и Alpina B4S BiTurbo, които са базирани на новите BMW Серия 3 LCI и BMW Серия 4 LCI.

Отвъд обновената естетика, най-голямата промяна е представена от двигателя: всъщност има новия 6-цилиндров 3,0-литров N55, компресоран с двойни турбокомпресори TwinScroll, способен да осигури производителност, много близка до свещеното чудовище, BMW M3 / BMW M4.

Обновеният 3,0-литров редови шестцилиндров двигател се издига от 410 к.с. на предишния модел до зашеметяващите 324 kW / 440 к.с. при постоянни 5500 - 6250 об./мин. Докато максималният въртящ момент нараства до 660 Nm, той също е постоянен между 3000 и 4500 об/мин. Той има практически същата мощност като голям V8 с естествено пълнене. Обърнете внимание, че 600 Nm винаги са налични между 2000 и 5000 об/мин!

Цялата тази мощност се предава на колелата благодарение на отличната 8-степенна трансмисия ZF с фърмуер на Alpina, която е в състояние да катапултира BMW ALPINA B3S BiTurbo само за 4,3 секунди от 0 до 100 км/ч и да го направи докоснете максимална скорост от 306 км/ч (303 км/ч за Touring).Очевидно няма недостиг на технологии, които намаляват емисиите и разхода, като например системата BMW Efficient Dynamics, която включва елементи като Auto Start Stop и функция за движение по инерция, които допринасят за примерен разход на гориво (според стандарта ECE) от 7, 9- 8,1 л / 100 км и 180-185 г / км CO2 комбинирани

"Новият" 6-цилиндров N55

Използването на два нискоинерционни турбокомпресора прави това възможно. В допълнение, моноблокът е преработен, с нова алуминиева отливка в пясък, което осигурява по-издръжлива структура за включеното налягане. Това направи възможно пренареждането на корпусите на системата за компресор, създавайки ad hoc система за смазване на двата турбокомпресора и в същото време оставяйки място за голям окислителен катализатор.

Буталата също са нови, с нова подглава, способна да разсейва по-добре топлината и се охлаждат с нови дюзи. В допълнение, цялата всмукателна система е преработена, с по-къси канали и 15% увеличен междинен охладител.

Докато охладителната система също е адаптирана към новата производителност на 6-цилиндровия, благодарение на нова водна помпа, нов радиатор (+ 15%) и допълнителен радиатор за охлаждане на маслото (+35%).

Естетиката също е функция на аеродинамиката

BMW ALPINA B3S BiTurbo се характеризира с трезво, но мощно излъчване. Предният спойлер и хромираната бъбрековидна решетка подчертават силното присъствие на BMW ALPINA B3S BiTurbo на пътя, подсказвайки атлетичното му родословие и намеквайки за неговата изключителна производителност. Новите фарове и фарове за мъгла, и двете с LED технология, са в състояние да осигурят адекватно осветление на пътя и да придадат на BMW ALPINA B3S BiTurbo неговия неповторим външен вид.

Изпускателна система от неръждаема стомана, разработена в сътрудничество с Akrapovič, включва две двойни елипсовидни накрайници, които са елегантно интегрирани в задния аспиратор. По-горе задните светлини имат класическата LED шарка на BMW.

Флагманът на Alpina винаги е интериорът, с използването на материали с превъзходно качество и изискани елементи, които се интегрират с удължената кожа Dakota, със спортните седалки с електрическо регулиране на седалката и с контрол на разстоянието при паркиране.

Има и неразделна …

С изключение на Alpina B4 S BiTurbo Convertible, всички модели се предлагат със задвижване на четирите колела при поискване. В случая на BMW Alpina B4 S Coupé неговата тяга спомага за спадането на онанистичното ускорение 0-100 км/ч с 4 десети, достигайки 3,9 секунди. Докато достигането на 200 километра в час отнема само 13,4 секунди.

Други малки и елегантни детайли допълват идентичността на марката вътре. Това включва праговете на вратите, металните емблеми в облегалките на седалките и подовите стелки и, разбира се, уникалната производствена табела със специфичен номер на изработка за всеки модел.

В комбинация с BMW тапицерия има редица допълнителни възможности за дизайн и опции за персонализиране, например класическите диамантени апликации на ALPINA в облегалките на седалките, специфично щамповане и други декоративни елементи.

Цените за благородни алтернативи на BMW M3 и BMW M4 започват от 61 261 евро за Alpina B3S седан със задно задвижване (+ 1 512 € за Touring). За да имате xDrive задвижване на всички колела, е необходимо да добавите - за двете - € 2437.

Alpina B4 S coupé, започва от 63 277 € (+ 2 437 € за xDrive). Докато Alpina B4S BiTurbo Convertible, наличен само със задвижване на задните колела, започва от 68 403 евро.

Това са цените в Германия, без ДДС и данъци върху вноса.

Прес комплект Alpina-BMW B4S BiTurbo

Прес комплект Alpina-BMW B3S BiTurbo

Изображение Образ Образ Образ Образ Образ Образ Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение "

Популярна тема