BMW M4 DTM 2017: новият звяр е готов за шампионата

Съдържание:

BMW M4 DTM 2017: новият звяр е готов за шампионата
BMW M4 DTM 2017: новият звяр е готов за шампионата
Anonim
BMW M4 DTM

BMW M4 DTM 2017: новият звяр е готов за шампионата! Обновеният модел е по-мощен, по-ефективен и с подобрена аеродинамика, той ще бъде готов за битка на пистата

BMW M4 DTM 2017: новият звяр е готов за шампионата! Обновеният модел е по-мощен, по-ефективен и с подобрена аеродинамика, той ще бъде готов за битка на пистата. Докато пилотите и отборите могат да разчитат на богат опит, натрупан с шестия сезон след завръщането на BMW в туристическия шампионат, автомобилът – от друга страна – е напълно нов.BMW M4 DTM е разработен според новите технически стандарти. Марко Витман (Германия) спечели титлата с този автомобил през 2014 г. и 2016 г. BMW Team RMG също спечели отборния шампионат през 2014 г., докато BMW спечели шампионата на конструкторите през 2015 г. Тази година, в светлината на новите разпоредби, BMW M4 DTM получи значително развитие. BMW M4 DTM вече генерира над 500 к.с., докато аеродинамиката е претърпяла големи промени. Иновативната технология е използвана при производството на компонентите

Аеродинамични промени

По-къс дифузьор и по-голям просвет в съответствие с разпоредбите, намаляват притискащата сила и „мръсят въздуха“. Видът на потока около машината е напълно преработен. Предната броня вече има нова форма и формира отправната точка за въздушния поток около автомобила. Огледалата за обратно виждане ще бъдат с по-конвенционален дизайн според стандартите.Сред многото видими промени са още по-изпъкналите контури на страничните въздухозаборници, вентилационните канали на арките на задните колела, които се използват за първи път, и невероятно детайлният дизайн на задната част на автомобила.

Задното крило също е една от най-лесно разпознаваемите промени за DTM автомобили 2017. Системата за намаляване на съпротивлението (DRS) е модифицирана. Досега задното крило се състои от един профил и се спуска при активиране на DRS. Задното крило на новото BMW M4 DTM се състои от два профила, като горният му профил може да се накланя нагоре, когато DRS е активен. За разлика от преди, крайните плочи се движат повече с крилото. Диапазонът на регулиране на системата е до 40 градуса за 2017 г., което я прави по-ефективна от миналата година.

Стандартни елементи и CFD анализ

Предният сплитер и долната част на автомобилите DTM са стандартни компоненти, в съответствие с новото законодателство.Същото важи и за плоския панел, който е с пет милиметра по-дебел от преди. Задният дифузьор също има нова форма и е по-къс и плосък от този на предишния модел.

По време на аеродинамичното развитие на новото BMW M4 DTM, благодарение на Aero Lab на BMW Group, инженерите трябваше да бъдат още по-ефективни от обикновено: те имаха само 50 дни, за да тестват новия модел в аеродинамичния тунел и да оптимизирайте го. В резултат на това CFD изчисленията, симулациите и бързото създаване на прототипи на компонентите на модела на аеродинамичен тунел изиграха по-важна роля.

Двигателят вече доставя над 500 к.с

Що се отнася до двигателя, разпоредбите на DTM за сезон 2017 позволяват по-голям диаметър за въздушните ограничители, през които двигателят засмуква въздуха за горене. След разширяване на горните ограничители от 2 x 28 mm на 2 x 29 mm, цикълът на зареждане е съответно адаптиран.Това увеличи мощността на двигателя с около 25 к.с. до над 500 к.с. Тъй като двигателят, сега известен като P66 / 1, изисква повече охлаждане, поради по-високата ефективност, входовете за охлаждащ въздух към предната част на автомобила са модифицирани. Като по-нататъшно следствие от увеличената мощност са инсталирани по-мощни и издръжливи спирачни компоненти с карбоново-керамични дискове.

В окончателната си спецификация двигателят BMW V8 се състои от близо 800 различни компонента. Общо електроцентралата се състои от близо 4000 отделни части. При проектирането на силовия агрегат DTM BMW се възползва максимално от технологичното ноу-хау на BMW group. Високотехнологичната леярна в завода на BMW Ландсхут има голям принос, като цилиндрови глави и картери. Повърхностната обработка на отливките, тяхното покритие и свързаните с това необходими топлинни обработки се извършват от съответните специализирани служби в Мюнхен.

Трансмисията винаги е шестстепенна секвенциална, която се управлява пневматично чрез лостчета на волана. Има единадесет предавателни числа, от които можете да избирате, което позволява на инженерите и шофьорите да реагират на веригата и характеристиките на двигателя, когато настройват автомобила.

Автомобилът накратко: Технически данни на BMW M4 DTM

Размер:

Дължина: 4725 mm

Ширина: 1950 mm

Височина: прибл. 1200 mm

Тегло: 1,120 kg (в съответствие с разпоредбите, без водач, в зависимост от баласта за изпълнение)

Двигател:

Тип: P66 / 1, 90 ° атмосферен V8

Капацитет: 3,999 cc

Тегло: 148 кг

Отвор: 93 mm

Ход: 73,6 mm

Скорост на двигателя: макс. 8500 rpm

Изпълнение: над 500 CV

ограничители на въздуха: 2 x 29,0 mm, в съответствие с разпоредбите

Цилиндров блок и цилиндрова глава от лят алуминий в леярната на BMW в Ландсхут;

стоманен колянов вал;

четири клапана на цилиндър, управлявани от тласкач;

стоманен разпределителен вал, задвижван от вериги;

Система за ниско налягане, впръскване във всмукателния колектор, една инжекционна дюза на цилиндър;

система за смазване със сух картер

Ускорение: 0-100 км/ч за 2,6 s

Максимална скорост: прибл. 285 км/ч

Капацитет на резервоара: 120 литра

Шаси:

монокок от въглеродни влакна с вграден резервоар и стоманен ролбар;

елементи против сблъсък на страните от въглеродни влакна;

елементи от въглеродни влакна против сблъсък отпред и отзад

Предаване:

6-степенна спортна секвенциална скоростна кутия, управлявана чрез монтирани на волана пневматични кобилици;

4-карбонов ZF съединител с много плочи;

многодисков регулируем самоблокиращ се диференциал

Предна ос / задна ос:

Двойно напречно окачване с регулируеми пружини и амортисьори (шест покрити);

H & R пружини

Спирачки:

двойна хидравлична спирачна система; еднокомпонентни алуминиеви спирачни апарати;

Предни и задни вентилирани карбон-керамични спирачни дискове;

регулируем спирачен баланс;

електромагнитен стартов клапан

Търси се:

Ковани алуминиеви джанти; 18 "x 12" отпред, 18 "x 13" отзад

Гуми:

Hankook; отпред: 300-680-18, отзад: 320-710-18 (нов дизайн и съединение)

Образ BMW M4 DTM Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема