BMW Italia: пионер през 2016 г. за ’ използване на Smart Working

Съдържание:

BMW Italia: пионер през 2016 г. за ’ използване на Smart Working
BMW Italia: пионер през 2016 г. за ’ използване на Smart Working
Anonim
Работно BMW Italia Smart

BMW Италия: 21 сътрудници на италианския клон на Munich House са част от пилотен проект за интелигентна работа от няколко месеца

BMW Италия: 21 сътрудници на италианския клон на Munich House са част от пилотен проект за интелигентна работа от няколко месеца.

„Пилотният проект стартира през ноември миналата година, което прави нашата компания една от първите компании, които в регулаторен контекст, който все още изисква ясни закони и укази за прилагане, реши да поеме по този път.Да бъдеш лидер обаче означава също да се занимаваш с определени проблеми и да предлагаш новаторски идеи преди други. Smart Working върви точно в тази посока, за да отведе нашата компания в бъдещето чрез по-голяма гъвкавост, дигитализация и нови начини на работа."

заяви Марко Бергоси, HR директор на BMW Италия

Двадесет и един сътрудници, участващи в момента в проекта, 13 жени и 8 мъже, средна възраст 40 години, се възползват от седмичен ден за гъвкавост, договорен с техния мениджър.

„Вече днес е възможно да се открият много положителни аспекти на проекта: по-голяма дискретност при избора на място и работно време, използване на нови технологии и комуникационни инструменти, намаляване на времето за пътуване с положително въздействие по отношение на устойчивостта, по-голяма производителност, автономност и отговорност, повече време за себе си или за семейството си.Ние непрекъснато следим ситуацията, като искаме обратна връзка както от заинтересованите страни, така и от техните мениджъри. Към днешна дата данните са определено положителни: удовлетворението и от двете страни е около 100% ".

Бергоси продължи.

Пилотен проект, който ще даде плод

„Както Харалд Крюгер, председател на борда на директорите на BMW AG припомни на неотдавнашния годишен отчет, нашите служители са наясно, че трябва да се променим, за да останем лидери. И всички те са напълно включени в нашата визия и нашите нови ценности: отговорност, доверие, признателност, прозрачност и откритост. Тези ценности са в основата на нашата трансформация. Те отразяват духа на времето и начина на съвместна работа на младите поколения. Пилотният проект за интелигентна работа, който върви заедно с други многобройни инициативи за корпоративно благоденствие, изразява точно този дух.

Ето как заключи директорът по човешки ресурси на BMW Италия Марко Бергоси.

Популярна тема