BMW Group Aero LAB: така се ражда BMW M4 DTM в аеродинамичния тунел

Съдържание:

BMW Group Aero LAB: така се ражда BMW M4 DTM в аеродинамичния тунел
BMW Group Aero LAB: така се ражда BMW M4 DTM в аеродинамичния тунел
Anonim
BMW Group Aero LAB - BMW M4 DTM 2017

BMW Group Aero LAB: с новите технически регламенти "аеродинамичният тунел" изигра ключова роля в развитието на 2017 BMW M4 DTM

BMW Group Aero LAB: С новите технически регламенти „аеродинамичният тунел“изигра ключова роля в развитието на BMW M4 DTM 2017. Работата, извършена по BMW M4 DTM в аеродинамичния тунел преди началото на сезон 2017 DTM го промени значително. Преди това специалистите по аеродинамика имаха повече време за детайлна работа, за да осигурят най-добрата аеродинамична ефективност при разработването на нов автомобил.Сега един ден в BMW Group Aero Lab е повече като ден на пистата.

50 пъти 15: Това беше формулата, използвана от експертите по аеродинамика в BMW Motorsport при разработването на новото BMW M4 DTM преди сезон 2017. Разрешени бяха 50. дни през аеродинамичен тунел, с максимум 15 часа на ден. Нито минута повече. За да поддържа ниски разходите за разработка на новите DTM автомобили, Германската асоциация за моторни спортове (DMSB) работи с производителите, представени в серията, за да ограничи времето за разработка в аеродинамичния тунел. За да се възползват максимално от ограниченото разрешено време, специалистите по въздушния поток преразгледаха своите процеси и методи с голям успех.

Състезание с времето

В съвременния моторен спорт максималната ефективност е не само ключов фактор по време на състезателния уикенд, но и в процеса на развитие. Всяка минута е от значение.Планирането на сесия в аеродинамичен тунел е напълно адаптирано към новия режим за BMW M4 DTM и е подобно на тестов ден на писта. Инженерите първо определят първоначалната настройка, след което създават точен график за следващите тестове. Фокусът беше основно върху структурата на модела, който се тества в аеродинамичния тунел. В сравнение с разработката на BMW M4 DTM 2014, той е направен по по-модулен начин, за да позволи бърза модификация на аеродинамичните детайли. Например: тестовете използват капак, съставен от осем отделни компонента, които могат да се разменят отделно.

Точността е ключова

В зависимост от сложността на частите, които трябва да се сменят, аеродинамичните инженери на BMW успяха да проверят средно три конфигурации на автомобил на час. Моделът беше подготвен, монтиран на хексапод и прецизно позициониран с максимални допустими отклонения от една стотна от милиметъра, за да позволи симулирането на различни ситуации на шофиране, като бързи завои, тесни завои и прави.Докато умален модел (60 процента) на BMW M4 DTM все още беше в процес на изграждане, работата по събирането и анализирането на данни вече беше в ход. В крайна сметка не може да се губи допълнително време за тестване на настройка, която преди това не е постигнала желания резултат.

Можете да видите видеоклипа с изтичане на времето на новото BMW M4 DTM в аеродинамичния тунел на BMW Group Aero Lab по-долу

Изображение alt= Образ BMW Group Aero LAB - BMW M4 DTM 2017
Образ

Популярна тема