BMW HP4 Race: екстремно инженерство на две колела

Съдържание:

BMW HP4 Race: екстремно инженерство на две колела
BMW HP4 Race: екстремно инженерство на две колела
Anonim
BMW HP4 Race

BMW HP4 Race: екстремно инженерство на две колела. Рамка от въглеродни влакна, задвижвана от 4-цилиндров двигател с мощност 215 к.с., със своите 750 единици това е емблематичен мотоциклет

BMW HP4 Race: екстремно инженерство на две колела. Рамка от въглеродни влакна, задвижвана от 4-цилиндров двигател с мощност 215 к.с., със своите 750 единици това е емблематичен мотоциклет. С новото BMW HP4 RACE BMW Motorrad представя чистокръвен състезателен мотоциклет като част от ограничено издание от само 750 бройки. Строителството, извършено от малък, високоспециализиран екип, осигурява най-високо ниво на качество.Цената за Италия ще бъде 80 000 евро. Очарователните технически решения, които гарантират максималното представяне на състезателите на пистата, винаги са били символ на официални състезателни мотоциклети, подбрани с най-голямо внимание и изградени чрез усъвършенстване дори на последния детайл. Лимитирана серия от само 750 бройки, чиято конструкция е извършвани от малък, високо специализиран екип, способен да осигури най-високо ниво на качество.

По отношение на задвижването, електрониката и окачването, новият HP4 RACE достига нивото на настоящите официални състезателни мотоциклети на супербайк състезания и, благодарение на карбонова рамка, дори ги надминава в шасито. С тегло от 171 килограма в работно състояние с пълен резервоар, новият HP4 RACE е дори по-лек от настоящите официални състезателни мотоциклети на Световния шампионат Superbike и тежи само малко повече от официалните мотоциклети MotoGP.

От пистата до пътя

BMW Motorrad е първият производител на мотоциклети в света, който предлага с HP4 RACE изцяло въглеродна основна рама, тежаща само 7,8 килограма, направена като част от малка серия промишлено производство, което го прави достъпен за всеки този новаторски технология. Предните и задните колела също са изработени от един и същи материал, което прави възможно облекчаването на теглото с около 30 процента в сравнение с кованите алуминиеви джанти, като същевременно очевидно се запазва тяхната твърдост.

Шасито

Новите амортисьори и спирачки на HP4 RACE също изпълняват обещанието си за състезателна технология на най-високо ниво. Както обърнатата вилка тип FGR 300, така и моношок тип TTX 36 GP са от шведския производител Öhlins; същото решение е монтирано на мотоциклетите от световните шампионати Superbike и MotoGP. Въртящото се рамо от лека сплав, съставено от фрезовани и ламаринени елементи, се използва и в Световния шампионат по супербайк.

С двата спирачни апарата Brembo Monobloc от типа GP4 PR, спирачната система на новия HP4 RACE също предлага компоненти, които обикновено се използват само в световни шампионати. Титаниеви бутала с повърхностно покритие и алуминиеви монолитни апарати с химически никелова повърхност в момента са най-добрата комбинация от материали. В комбинация със стоманени спирачни дискове Racing T-Type с дебелина 6,75 mm и диаметър 320 mm, системата предлага изключителна спирачна ефективност.

Състезателен двигател

Новото BMW HP4 RACE е оборудвано с чистокръвно състезателно задвижване, подобно на спецификациите 6.2 и 7.2 на Световния шампионат за издръжливост и супербайк. Пиковата мощност е 158 kW (215 к.с.) при 13 900 об/мин. Максималният въртящ момент от 120 Нм се достига при 10 000 об/мин. В сравнение с двигателя на S 1000 RR, максималното въртене е увеличено от 14 200 об/мин на 14 500 об/мин. За постигане на целта за възможно най-добро представяне се използва шестстепенна "close-ratio" състезателна скоростна кутия с оптимизирани съотношения и различни вторични трансмисии (стандартното оборудване включва различни зъбни колела и зъбни колела за веригата).

Уникална техника за контрол

Новото BMW HP4 RACE е оборудвано с цялостен пакет от електронни системи за управление и помощ, както и оптимизирана за теглото бордова електрическа система, разработена специално за състезания. 2D таблото за управление с четлива памет за данни (2D регистратор) предоставя много информация. Dynamic Traction Control DTC, Engine Brake EBR и Wheelie Control, допълнени с акустично предупреждение и управлявани от електроника, предлагат многобройни възможности за калибриране въз основа на характеристиките на маршрута и условията на пътната настилка. Системите са програмируеми според изискванията на водача в зависимост от избраната предавка и позволяват оптимално използване на огромния потенциал на динамиката на шофиране на новия HP4 RACE. Допълнителни електронни решения са Pit-Lane-Limiter, който осигурява спазване на ограниченията на скоростта в питлейна и Launch Control, който осигурява перфектни състезателни стартове.

BMW HP4 Race Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема