Mercedes-Benz GLC Coupe доказва, че всеки, който купува BMW X4, е ирационален

Mercedes-Benz GLC Coupe доказва, че всеки, който купува BMW X4, е ирационален
Mercedes-Benz GLC Coupe доказва, че всеки, който купува BMW X4, е ирационален
Anonim

КогатоBMW X6 E71 дебютира през 2009 г.,първият SAC, Sport Activity Coupè,пресата почти му се подигравазаявявайки, че BMW произвеждаше нишов модел във време, когато светът навлизаше в тежка икономическа криза.

Но баварската къща не придаде тежест на подобни критикипрокара модела до максимумособено на американския пазар и клиентите веднага се влюбиха в него, преобървайки всички прогнози. А тенденцията в продажбите иуспехът на моделадоведоха не само до производството наBMW X6 F16наследник, но и до създаването на други модели като скорошния X4, който следващата година ще дебютира с новия моделBMW X4 G02, както и да пусне изцяло нов модел катоBMW X2

Образ

Лично аз в началото също не харесах тази кола и заставам на страната на моите недоброжелатели. Линиите изглеждаха заоблениизглеждаха тежкии линиятакупесъздаваше сериозни ограничения на натоварването в сравнение с автомобили катоX5 и X3И каква е ползата от SUV, ако не е универсален? Но BMW с право внимаваше да обяви, че е създало нова категория:SAC (Activity and not Utility)В същото време обаче този дебелокож с тънки линии със сигурност не може дори да се сравни с истински. купе.

И така, каква кола е? И за кого и за каква употреба е предназначен?

Както и X4те са автомобили, "обречени" да бъдат желани, особено от онези, които обичат да харчат много пари за предмети, които често нямат реална употреба.

Но с товане казваме, че X6 не си струва това, което струва, също и защото като цяло той все още е SUV със задвижване на четирите колела и абсолютно способни да се справят дори по заснежени пътищаи да ви накарат да прекарате своя ски уикенд.

Образ

Но в същото време всеки, който го е пробвал, дори и аз, мога да кажа, чене изглежда да кара SUV с почти никакво накланяне и прилични качества за пъргавина.Така че можедайте спортни емоциибез непременно да купувате купе, което понякога е твърде неудобно при ежедневно шофиране.

И тезипривидно ирационални концепцииубедиха дори Mercedes, който създадеGLC-Class Coupèда влезе в този специален сегмент. И изглежда, че числата вече доказват нейната правота, тъй като продажбите вървят много добре.

И така, същият дългогодишен конкурент на BMW доказа, чеирационалността често се отплаща. Красиво и излишно

Но също така е правилно, особено през последните години, когато производителите на автомобили често трябваше да икономисват и да направят моделите си твърде минималистични.

Образ

Известно е, че преди да купи кола, клиентът прекарва много време в размишления, за да намери превозно средство, което да задоволи всичките му нужди, опитвайки се да ги балансира колкото е възможно повече.

И все пак кой би очаквал, чеSAC на BMW и Mercedesотново ще разтърси така наречените импулсни покупки, дори създавайки проблеми за продажбите на класически и рационални SUV (нека признайте си истинатаX6 създаде няколко проблема за продажбите на Porsche Cayenne, който се опита да поддържа SUV линия, въпреки че искаше да бъде модерен автомобил).

Но светът е странен, така че благодаря на Mercedes-Benz за доказването на тази странна теория с … практика.

Популярна тема