Тест за BMW Серия 1 на Нюрбургринг

Тест за BMW Серия 1 на Нюрбургринг
Тест за BMW Серия 1 на Нюрбургринг
Anonim
Образ

тестовете продължават за бъдещото BMW Серия 1.

Колата вече беше увековечена на пътя и сега тестовете се преместиха на пистата, за да се провери поведението на колата при екстремни условия.

Техниците по време на тестовете ще трябва да мислят локално и да помнят, чеBMW, което карат, е с предно задвижване, което е необичайно за немската марка.

Със сигурност повече от свръхзавиването, тестовите шофьори ще трябва да " укротят" недозавиването.

Колата е силно маскирана и е трудно да се разбере каква ще бъде крайната естетика, въпреки че като цяло изглежда, че се опитва да възобнови стила на предишната серия.

Образ

Както и да е, детайли като задните и предните светлини все още не изглеждат дефинирани.

Със сигурност можете да разберете, че колатае версия с 5 вратии междуосието и ширината изглеждат по-големи, отколкото в миналия модел.

Вероятно линията ще следва настоящите естетически стандарти и вероятно ще видим по-масивен двоен бъбрек, може би като X3 илизадни светлини с триизмерен ефект.

Но както казахме в началото, най-важната промяна със сигурност ще бъдезагубата на задвижване на задните колела, което ще накара повече пуристи да вирнат носове, тъй като този фактор беше фактор в своя сегмент. рядкост.

Образ

Използванатаплатформа ще бъде модулната Uklплатформа, която също включва възможността за приемане на задвижване на четирите колела. Тази платформа се използва и приBMW Серия 2 Active Tourer, X1 и Mini.

Двигателите ще бъдатс три и четири цилиндъра и версията на хибридния плъгин със сигурност ще бъде включена.

Популярна тема