BMW M3, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 S: състезание за ускорение

BMW M3, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 S: състезание за ускорение
BMW M3, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 S: състезание за ускорение
Anonim

Преди известно време DriveTribe пусна серия от видеоклипове, които сравняватBMW M3,Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 S.

В тези видеоклипове трите коли се предизвикват една друга от различни гледни точки. Например техните спецификации се сравняват, те се подлагат на състезание за ускорение, а също и на предизвикателства на пистата.

Това, което човек би си помислил, е, чеBMW M3не би трябвало да има проблем да се изправи пред такова предизвикателство, но се сблъсква със силна конкуренция от страна на Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 S.

Първият тест, на който са подложени трите коли, есъстезание за ускорение.

Образ

Всяка кола е оборудвана по подобен начин с двигатели с турбокомпресор, автоматична трансмисия и задвижване на задните колела.

Разликата обаче се крие в някои детайли:BMW M3е оборудвано с 3,0-литров редови 6-цилиндров битурбо двигател, който със съответнияCompetition Package, достига 444 к.с., докатоAlfa Romeo Giuliaе оборудван с2,9-литров V6 битурбо, който достига i510 CVСъщите CV се достигат отMercedes-AMG C63 S, който е оборудван с4,0-литров V8 битурбо

В това състезание резултатът беше в полза на Alfa, която на дълъг участък от пистата зае първа позиция.

Без помощта наконтрол за стартиране, беше достатъчно да активиратережима Raceи да освободите спирачката с левия крак, за да ускорете от 0 до 100 км/ч за 4 секунди, достигнете 160 км/ч за 8,3 секунди и достигнете 240 км/ч за 20,3 секунди.

Образ

СледваBMW M3, този с по-малко мощност, но единственият автомобил в теста с много бързатрансмисия с двоен съединителВъпреки че M3 има своя собственаLaunch Control система,не е използвана, тъй като без нея са получени по-добри резултати.

След тези спецификацииM3 ускори от 0 до 100 км/ч за 4,1 секунди, достигна 160 км/ч за 8, 9 секунди и 240 км/ч за 21,6 секунди. Следователно беше малко по-бавен от Alfa, но не толкова, колкото предполагаше по-ниската мощност на двигателя.

Интересното е, че BMW всъщност ускорява по-бързо до 50 км/ч за една десета от секундата.

Образ

Най-накрая дойде ред наMercedes-AMG C63 S Двигателят AMG е най-мощният, най-тежкият и определенотози с най-голям въртящ моментТака че резултатите му бяха неочаквани. Колата се оказва най-бавна до 50 hm/h. но изравни BMW M3достигайки 100 км/ч за 4,1 секундии се оказва по-бързо от същото, достигайки 160 км/ч за 8,6 секунди и отнемайки само 19,9 секунди до достигнете 240 км / ч.

В заключениеMercedes-AMG печелитеста, класирайки се като втория най-бърз при достигане на 100 km/h, след това 160 km/h, но е първият, който достига 240 км / ч.

Следващата ще бъде битка на писта, за да се види коя кола е най-бърза на писта и качествата на шасито на всяка. Както всички знаем, ускорението е много относителен показател.

Дайте вашите коментарив нашия форум.

Популярна тема