Видео: BMW M5 F10 Competition Package, прегледан от Matt Farah

Видео: BMW M5 F10 Competition Package, прегледан от Matt Farah
Видео: BMW M5 F10 Competition Package, прегледан от Matt Farah
Anonim
Образ

Добре известенРепортерът на One Take, Мат Фара, наскоро имаше удоволствието да представиBMW F10 M5 Competition Packageза карайте по криволичещите планински пътища на Лос Анджелис. Излишно е да казвам, че той засне и времето, прекарано зад волана, а крайният резултат публикуваме по-долу. Тъй като времето за новияF90 M5наближава все повече и по-близо, то отговаря на въпрос, който някои от нас може да си зададат:какво е усещането за F10 в края на своя периодИмайте предвид, че F10 вече е на почти седем години, а това е много дълго време, когато става въпрос за автомобилната индустрия.

От момента, в който започна производството, знаехме, че M5 няма да ни разочарова. В сравнение със серийния модел, пакетът Competition има някои забележителни подобрения, защото те наистина правят разлика в начина, по който се възприема колата. Мощността има малко увеличение от 15 конски сили, от 560 на 575, според BMW, но всички знаем, че това са консервативни стойности. Тестовете, проведени независимо с динамометър, показаха мощност от около 630 конски сили от 4,4-литровия V8 битурбо.

В тази версия въртящият момент остава равен на 680 Nm Мислете, че през годините е имало два пакета Competition за M5 и този е първият. Впоследствие BMW пусна още един, който доведе мощността до 600 конски сили и въртящия момент до 700 Nm.Въпреки това, това е най-малко релевантният аспект от направените подобрения. Най-важните разлики идват от настройката на окачването и диференциала.

Образ

Управлението е още по-бързо за по-добър контрол, докато системата EPS (Electronic Power Steering) е подобрена за по-добро възприятие, въпреки че промените, които действително усещате по време на шофиране, са много минимални. Това, което забелязвате, е как теглото на колата е държано под контрол и това е нещо, което не е лесно да се постигне предвид масата на F10 M5. И имайки това предвид, големите му размери, Мат и собственикът посочват няколко недостатъка. И в края на видеото (на английски) има експлозивна новина, тъй като Мат сравнява F10 с неговия предшественик, E60.

Популярна тема