BMW се защитава от обвинения относно дизеловите емисии и как работи l’ AdBlue

BMW се защитава от обвинения относно дизеловите емисии и как работи l’ AdBlue
BMW се защитава от обвинения относно дизеловите емисии и как работи l’ AdBlue
Anonim
Образ

Поради последната информация, изнесена в медиите, BMW Group смята, че е необходимо да изясни позицията си по отношение на последните твърдения за емисиите от дизеловите двигатели.

По принцип: превозните средства на BMW Group не се манипулират и отговарят на разпоредбите. Разбира се, това важи и за дизеловите автомобили. Потвърждение за това се предоставя от резултатите от съответните национални и международни официални разследвания

BMW Group категорично отхвърля обвиненията, че превозните средства Euro 6, продавани от компанията, не отговарят на стандартите за емисии на отработени газове поради твърде малки AdBlue резервоари.

Технологията, използвана от групата BMW, е ясно различна от другите системи на пазара. Ние се състезаваме да предоставим най-добрите системи за обработка на отработените газове: за разлика от други производители, дизеловите автомобили на BMW Group използват комбинация от различни компоненти за обработка на емисиите на отработени газове. Превозните средства, които използват системата Urea AdBlue (SCR) за третиране на емисиите на отработени газове, също използват каталитичен конвертор за съхранение на NOx. С тази комбинация от технологии ние отговаряме на всички законови изисквания за емисиите и също така постигаме отлични емисионни показатели при ежедневна употреба на автомобила. Това означава, че няма нужда да изтегляте или актуализирате софтуера на дизеловите автомобили от клас BMW Евро 6.

Образ

Освен това, комбинацията от двете системи, заедно с рециркулацията на отработените газове, изисква ниско ниво на впръскване на AdBlue и това води до значително по-ниска консумация на AdBlue в сравнение с други производители.Това позволява резервоар с оптимизиран размер, дори постигайки много ниски емисии в реални условия на шофиране. В допълнение, дизеловите автомобили на BMW group имат лесен начин за зареждане през резервоара за гориво или от двигателя, в зависимост от модела. Шофьорите на BMW се информират своевременно от информационно-развлекателната система на автомобила и за ниско ниво на AdBlue. Ако това се игнорира дълго време, автомобилът може да попречи на двигателя да стартира.

От гледна точка на групата BMW, целта, която трябваше да бъде постигната с другите производители по отношение на резервоарите за AdBlue, беше инсталирането на необходимата инфраструктура за разпространението му в Европа.

Освен това BMW Group потвърждава ангажимента си да извърши доброволна актуализация на софтуера за отговарящи на изискванията Евро 5 дизелови автомобили без разходи за клиента.

Образ

Тази актуализация включва знания, придобити в областта през последните няколко години, за да направи допълнителни подобрения в емисиите. Вярваме, че това е част от общ глобален план от мерки, включващи общински администрации и индустрии, за по-нататъшно подобряване на качеството на въздуха в градовете, без да се прибягва до забрани за шофиране на цялата територия. Темата ще бъде обсъдена наDiesel Summit, която ще се проведе на 2 август 2017 г.

Популярна тема