ВИДЕО: BMW M3 срещу Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio срещу Mercedes-AMG C63 S усещания на пистата

ВИДЕО: BMW M3 срещу Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio срещу Mercedes-AMG C63 S усещания на пистата
ВИДЕО: BMW M3 срещу Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio срещу Mercedes-AMG C63 S усещания на пистата
Anonim
Образ

DriveTribe сравни трите най-добри спортни седана един срещу друг в серия от различни тестове. ТакаBMW M3 Competition Package, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio и Mercedes-AMG C63 Sполучихабитка в драг състезание,след това за време за една обиколка пробно предизвикателство, а сега предизвикателство на писта, за да видите кое е най-забавното.

И трите тези коли са брилянтни, всяка по свой начин. В драг състезанието DriveTribe приписвапобедата на Mercedes-AMG,тъй като беше най-бързият, който веднага достигна 150 мили в час. Независимо от това,’Alfa Giulia беше по-бърза на къси разстояния В предизвикателството за една обиколка,BMW M3беше най-бързият в Anglesey от трите автомобила. Сега тези три коли се пускат на пистата, за да се види коя е най-добра за каране. Забравете времената за обиколка, забравете важната стойност, но изчислявайте само чистото забавление.

Alfa Romeo Giulia е първата, която стартира и е наистина красива за шофиране. Имаше много страх, преди Алфа да излезе, че няма да е толкова вълнуващо. Страх, че ще бъде хубаво и бързо, но ще се срути в завоите. Но това не беше така. Alfa е изключително забавна за шофиране и е изключително вълнуваща. Кормилното управление е бързо и отзивчиво, а динамиката му е прекрасна. Това е истински спортен автомобил и няма нужда от мрачни "спортни" режими, за да изглежда забавно. Джетро Бовингтън от DriveTribe обаче не харесва осемстепенната автоматична скоростна кутия, която според него не е толкова остра, колкото двойния съединител в BMW.Той също така не харесва педала на спирачката, чието разположение го прави неудобен за използване.

Образ

Следващото еBMW M3Всъщност Бовингтън не е голям фен на стандартното BMW M3 / M4. Подобно на много ентусиасти, той има чувството, че те са технически впечатляващи, но им липсва способността да вълнуват, каквато изглеждаха предишните коли от серия M. Този нов Competition Package M3 обаче носи със себе си нов блясък, който изглежда слага край на много от съмненията, повдигнати преди това от Bovington. Сега управлението е по-прецизно и задницата създава впечатление за по-стабилна. Има намек за недозавиване, но е контролируемо и наистина можете да си поиграете със задвижването на задните колела, когато излизате. Освен това е най-добрата кола за управление, когато искате да се подхлъзнете. Все пак той не харесва двигателя, който може да създаде впечатлението, че е малко вдъхновен от пистата, но той признава, че Competition Pack наистина променя нещата и е просто впечатляващ.

Образ

И накрая, има AMG, който е типичният пример за немска мускулеста кола. Когато се опитвате да зададете времена за обиколка, това не е най-доброто. Той е твърде тежък и твърде мощен, поради което става твърде податлив на загуба на сцепление. Но когато не ви пука за времето за обиколка, AMG C63S е забавен уличен хулиган. Двигателят си остава AMG класика, с огромна мощност, фантастичен шум и възможност за раздробяване на задните гуми по желание. Новото обаче е способността му да бъде автомобил за решителни шофьори. Въпреки че не е толкова приятен на допир като M3, той остава страхотен за бързо шофиране и е много подобрен в сравнение с други AMG. Дори на места, където може да си помислите за катастрофата му, като спирачки или времена за обиколка, той впечатли. Той има своите технически проблеми, като бавно превключване и необходимост от постоянна смяна на гуми, които се износват лесно, но в теста Бовингтън го смята за най-добрия автомобил.

Популярна тема