Първите ревюта на Tesla Model 3 започват да се появяват

Първите ревюта на Tesla Model 3 започват да се появяват
Първите ревюта на Tesla Model 3 започват да се появяват
Anonim

Добре, моментът най-накрая дойде. С толкова много фенове, които говорят за това. Всъщност това е много важна стъпка напред за целия автомобилен свят. Model 3 ще започне да ни придружава в бъдещето на достъпните електрически превозни средства за дълги разстояния. Официалното му представяне беше снощи и собственикът на Tesla Илон Мъск лично връчи ключовете на първия собственик на Model 3. И най-накрая успяхме да прочетем някои ревюта на дългоочаквания Tesla Model 3.

И така, какво е да шофираш? Е, рецензиите тепърва започват да излизат и чуваме много еднакви мнения един от друг. Но първо, опитайте какво представлява Модел 3.

Докато Model S и Model X са направени от различни леки материали, като алуминий, Model 3 е предимно стомана.Той се задвижва от един електромотор, който в момента осигурява тяга само към задните колела (в бъдеще обаче ще се появят модели с двигатели с двойно гориво и задвижване на всички колела). От Tesla мълчат за данните за конските сили, но съобщават, че Model 3 може да ускори от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Ако вземете по-голямата батерия ($9000 повече), тя може да направи същия спринт за 5,1 секунди.

Серийният модел 3 може да се похвали с електрически пробег от 220 мили, което е много за базовия му ценови диапазон ($35 000). Но ако изберете голямата батерия, получавате общ пробег от 310 мили, идентичен с този на Model S. По този начин, за същата цена като BMW i3, вие прибирате кола, която има почти три пъти по-голям пробег.

Новата кола на Tesla е и най-малката. Въпреки това изглежда има повече от достатъчно място както вътре, така и в багажника.Досега във всяко ревю се казваше, че покривът на автомобила, изцяло изработен от стъкло, заедно с факта, че не съдържа никакви части, свързани с традиционното задвижване, го правят много просторен отвътре.

Но какво всъщност е да шофираш? Изглежда, че е много хубаво. В по-голямата си част отзивите казват, че е доста плосък, залепен за пътя и пъргав. „Ускорението със сигурност е по-малко рязко от по-големите си сестри, но отзивчивостта, способна да впечатли пътника, която е запазена марка на Tesla, все още е тук. Можете да карате безпроблемно насред невероятно гъст трафик. Едно бързо огъване на десния крак е достатъчно, за да се потопите във всяко празно пространство. Когато е в движение, Model 3 се чувства много по-пъргав, отколкото неговите 3814 паунда (3549, ако изберете модела с по-малък пробег) може да предполагат, и има плоска стойка при завиване,”каза Тим Стивън от Roadshow на CNET.

Въпреки това Ким Рейнолдс от Motor Trend беше абсолютно развълнуван от това. „Модел 3 е неочаквано точен като скалпел. Управлението е бързо, усилието е леко (за мен), но пръстите ви ще усетят достатъчно съпротивление, макар и леко, за да усетите как гумите 235/40 R19 (Continental ProContact RX m + s's) копират асфалта. И споменаването на ролката означава, че вече сте казали твърде много за нея”, каза той.

Top Gear обаче почти не споменаха неговата динамика на управление. Така че е трудно да се прецени колко добър ще бъде модел 3 за шофиране. Трябва да го опитаме сами. Разгледайте обаче различните отзиви и прочетете сами.

Популярна тема