Нови слухове декларират, че бъдещата електрическа гама на BMW i5 ще достигне до 700 км пробег

Нови слухове декларират, че бъдещата електрическа гама на BMW i5 ще достигне до 700 км пробег
Нови слухове декларират, че бъдещата електрическа гама на BMW i5 ще достигне до 700 км пробег
Anonim
Образ

Съобщава се, че интернет избухна тази седмица, след като BMW показа концепция, скрита от син воал, твърдейки, че това е неговият отговор на предложенията на Tesla. Повечето публикации заявяват, че колата, която се крие отдолу, изглежда ебъдещото BMW i5, за което се говори, но от това, което германците казаха по-късно, това, което гледаме в тези завладяващи изображения, той не е новият член на семейството i. Много по-вероятно това, което предстои да видим наФранкфуртско автомобилно изложение, е идеална концепция за автомобил, която има за цел да ни покаже какво има BMW в магазина на електрическия фронт.

Въпреки чеBMWотрече слуховете заi5, други публикации продължиха да публикуват статии, свързани с i5. Най-интересните и скорошни новини са от Обединеното кралство,Autocarзаяви, че един от източниците им е казал, чеBMW i5, за който се говори, ще има драстично увеличаване на обхвата му. Според този преглед електрическото превозно средство ще има пробег от 311 до 435 мили, което се превежда на приблизително 500 до 700 километра.

Ако това е вярно, той наистина ще бъде достоенсъперникнапредложенията на Tesla, особено Model S с ' автономия на 560 км. Както и да е, всичко това все още не е потвърдено, колкото и добре да изглежда сега. Но първите признаци са добри,Ръководителят на отдела за изследвания и развитие в BMWказа, че „моделът i, който сме проектирали за пускане на пазара през 2021 г., ще включва нашето пето поколение електрически батерии – стъпка, която ще отведи ни на следващото ниво.„Това наистина изглежда потвърждава твърденията, направени от британското списание.

Образ

Освен това, говорейки по същата тема, Фролих също заяви, че технологията, която ще се използва, представлява огромна стъпка напред в енергийната плътност и общия обхват”в сравнение с това, което намерихме в i3 например. Въпреки че този диапазон на мощност звучи невероятно, най-големият проблем, пред който са изправени електромобилите в наши дни, все още е колко време отнема презареждането им. Дори i3s с техния ограничен обхват на мощност ще бъдат много по-привлекателни, ако могат да се презареждат за 10 минути вместо за часовете, които са необходими в момента.

Популярна тема