ТЕСТ ДРАЙВ: 2017 BMW M2 с M Performance части - Track-Day Special

ТЕСТ ДРАЙВ: 2017 BMW M2 с M Performance части - Track-Day Special
ТЕСТ ДРАЙВ: 2017 BMW M2 с M Performance части - Track-Day Special
Anonim
Образ

ПредиBMW M2да се появи на пазара, той вече беше наречен "BMW-save". Дълго време BMW-тата ставаха все по-големи, по-тежки, сложни и все по-малко оригинални. Автомобили катоBMW M3 и M5увеличават размера си към луксозния клас, оставяйки цялата си динамика на шофиране зад гърба си. Разбира се, те придобиха повече мощност и бяха много по-бързи от своите предшественици, но и двамата никога не са имали положителното усещане и обратната връзка като предишните. Така BMW M2 трябваше да бъде колата, която имаше за задача да върне славата на баварската марка. И така, ставаше въпрос за голяма тежест на раменете ви!

За щастие, M2 спазва обещанията си, почти винаги. Базирано на шасито от Серия 2,M2има добър старт. Той е с правилния размер, малък размер, с компактни размери, късо междуосие и широка основа. Под предния капак той разполага с турбокомпресор, редови шестцилиндров двигател със задвижване на задните колела. Следователно той има точната формула за удоволствие от шофирането от доброто старо поколение. Също така е силно смятан за най-доброто шофиране на BMW на пазара.

Но има ли място за подобрение? Някакви промени, за да го направите по-линеен, динамичен и вълнуващ? Екипът на BMW M Performance Parts мисли така!

От първия момент, в който погледнете M2 Alpine White, той веднага изглежда като истинска пистова кола. Гланцираната бяла боя, корпусът с класическите цветове на серията М, 19-инчовите черни джанти, аеродинамиката от въглеродни влакна и контурната облицовка го правят да изглежда готов за един ден на горещ асфалт.

Образ

Ако беше на верига, щеше да е прекрасно и идеално у дома. Но не беше възможно да го докараме до пистата. Тестван е по държавните пътища, паркиран на частна алея и на паркинги на търговски центрове. В нормалното ежедневие не може да се каже, че остава незабелязано. И беше хубаво. Докато хората я гледаха, реакциите на минувачите бяха смесени.

Много "вдигнати палци" и махане, но също така и няколко "средни пръста" и няколко погледа. Така че, ако не обичате да ви забелязват, може биM Performance kitне е за вас. Честно казано, колата не беше много кротка. Можете да бъдете малко по-занижени със списъка с опции и да излезете с кола, която изглежда по-спокойна от стандартно M2, без да изглежда твърде сериозно. Например, тестовата кола имаше ивици навсякъде.Отстрани, в броните, отзад. навсякъде. След това имаше аеродинамични компоненти от въглеродни влакна, които включват предни клапи, странични клапи и заден спойлер.

Образ

Освен това имашеогледални капачки от въглеродни влакна и двоен черен бъбрек. Трезвостта не беше в речника на колата.

Честно казано, ако обмислях сериозно тази кола, бих се отказал от ивиците, но бих запазил всички карбонови компоненти. Последните са достатъчно тънки, за да изглеждат големи, без да са прекалено шокиращи. Ивиците са много привличащи вниманието, но те трябва да бъдат само на играчка за уикенда или на пистова кола.

Въпреки че, разбира се, бих запазил колелата. НовитеStyle 763Mот джантите са прекрасни и макар и скъпи (приблизително 5 500 евро), те са обвити вMichelin Pilot Sport Cup 2гуми.Така че тези пари абсолютно си заслужават всичко. Ако веднъж влезете в стандартно BMW M2 си помислите, че сте в 230i, ще ви бъде простено.

Няма много друго за правене на M2, освен някои карбонови елементи и сини шевове. Въпреки това, както беше отбелязано по-горе, тестовата кола не беше стандартнаM2. M Performance kit, който красеше кокпита. го направи доста спортен, дори ако рискува да граничи с излишък.M Performance воланизглежда много привлекателно. Вече беше оценен, докато тестваBMW M3Но въпреки чара си, той не го харесва особено, заради това как се чувства в ръцете ви. Това е просто странно усещане, тъй като ръбът не е напълно кръгъл, така че се чувствате сякаш държите в ръката си дървен блок, увит в кожа. Освен това подсилванията на ръцете на позиции 9 и 3 са твърде дебели дори по стандартите на BMW. Следователно не е най-удобното "кормило" в света.Въпреки че изглежда доста привлекателно.

Образ

Можете да живеете със странното усещане за управление на волана благодарение на много привлекателния му външен вид, но ако трябва да намеря част от купето, която не ми хареса, това е копчето за скоростите. Не ми харесва как изглежда, като се има предвид, че изглежда малко като крак на трансформатор, а също така не ми харесва и усещането. Предната част на копчето, където минават пръстите, е изработена от пластмаса и затова е особено гладка, така че ръката понякога се изплъзва, което донякъде дразни, когато се опитвате да карате бързо. Освен това гърбът е в алкантара, а през лятото се потите. И BMW, и M Performance имат по-добри в това отношение, така че просто изберете стандартната кожена дръжка или друга M Performance дръжка, тъй като и двете произвеждат страхотни.

Сега, ако мислите, чеM Performanceсте нанесли само няколко ленти и сте поставили хлъзгаво копче върху M2, грешите. Имаше доста механични подобрения, които превърнаха тази кола в много различен стандартен M2.

Образ

Първо,окачванетоM Performance предлагатрипозиционна настройка, ръчно регулируема за M2 окачване, много подобно на този на M4 GTS. По този начин той може да се регулира на височина, напрежение и компресия, всичко това с малък комплект аксесоари, както получавате на GTS.

Основната причина M2 да е толкова вълнуващ модел е, че е толкова просто и истинско BMW, колкото можете да получите от модерно BMW. Това е най-ангажиращият и забавен автомобил в гамата на BMW M. Ако има едно оплакване за M2, то е, че не е толкова вълнуващо, колкото M3 или M4.

M Performance Line допринася за това чрез добавяне на цветни М-образни ивици по линията на релсата и около задния високоговорител. Това прави M2 да изглежда много здрав и вълнуващ. Плюс това колелатаStyle 763 Mса невероятни.Те са може би най-добрите допълнения към M2, тъй като стандартните джанти на колата изглеждат малко обикновени. Колелата са обвити в гуми Michelin Sport Cup 2, които блестят на пистата. Ауспухът също помага, въпреки че не е изцяло титанов като при M3. Въпреки това звучи страхотно и M2 с модернизирания ауспух звучи страхотно. Той има естественото предимство да използва двигателя N55 на BMW, който резонира по-добре от S55 на M3 / M4. Така че с актуализацията е нереално.

Образ

И отново, подобреното окачване е това, което блести и на M2. Снижаването на рамката, препоръчано от амортисьорите M Performance, спрямо стандартния модел е 15 мм, но е възможно и допълнително намаление с още 5 мм. Има и 16 опции за затихване на степента на напрежение и 12 настройки за затихване на състоянието на компресия.Оптимизирането на M2 беше впечатляващо изживяване както в тесни, така и в бързи завои. Увереността идва и от спирачната система, от която получавате известна увереност чрез по-агресивнитеM Performance спирачни накладки, които BMW казват, че използват със смес, базирана на оптимизираните конфигурации за състезания за издръжливост.

Популярна тема