ВИДЕО: Преглед на KIA Stinger GT: ДНК на BMW в KIA

ВИДЕО: Преглед на KIA Stinger GT: ДНК на BMW в KIA
ВИДЕО: Преглед на KIA Stinger GT: ДНК на BMW в KIA
Anonim
Образ

ИдеятаKIAда се конкурира с автомобили катоBMW Серия 3, Mercedes-Benz C-Class и Audi A4прозвуча като лудост До преди няколко години. Но тогава KIA (и нейният братовчед Hyundai) всъщност започнаха да произвеждат някои интересни коли. И двете марки вече имат повече от една кола със задно предаване, проектирана да предлага тръпка от шофирането на водача. Така че това наистина ли е вярно? KIA, която предлага удоволствие от шофирането? Точно това предлага новиятKIA Stinger GT:забавление. И това е най-вече благодарение на един единствен човек -Алберт Бирман,основател на известнотоM подразделение на BMW.

Благодарение на скорошно интервю с Бирман, сега знаем, че той не е бил особено доволен от ситуацията в Германия по отношение на дизайна и производителността на автомобилите.Той казва, че германските отбори се страхуват твърде много да не провалят финансовите си резултати, за да поемат рискове или да измислят нещо интересно. Това е и причината, веднага след като KIA му се обади, Biermann изостави дивизията M на BMW.

Оттогава KIA успя да произведе някои забележителни спортни коли. Очевидно те не са перфектни и има още много да се извърви, преди да могат да се конкурират с най-добрите немски автомобили, но като се има предвид, че това е напълно нов терен за KIA, началото е много обещаващо.

В това ново видео, извлечено в началото на Motor Trend, можем да видимпреглед на пътя и пистатана новияKIA Stinger GT, управляван от пилота Ранди Побст. И очевидно той беше доволен от него и наистина му хареса да го кара.

Образ

Отвън Stinger е естетически приятен. Не е супер-елегантен, не е супер-агресивен, но е достатъчно, за да бъде забавен малък спортен седан.

Вътрешенсъщо е хубав, за KIA. Отново, те не могат да се конкурират с Series 3 или Class C, но са функционални. Но силната страна на този Stinger не е неговата естетика, а как може да се управлява.

Под капака има3.3cc twin-turbo V6 двигател, двигател, който обикновено се използва в семейството на Hyundai / KIA. Това битурбо отприщва 365 конски сили и 509 Nm въртящ момент, което е малко повече от 3,0-литровия редови шестак в BMW 340i. Цялата тази мощност се предава към задните колела с помощта на 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Покрива 0-100 за малко над 4,8 секунди, което е почти същото като BMW 340i. Така че този Stinger е наистина бърз.

Как шофирате? Не е лошо според Побст. Изглежда, че има доста приличноуправление, благодарение на доброто управление, добрия баланс на шасито и голяма мощност.

Образ

Спирачките са Brembo, така че спирането също е страхотно. Въпреки това, той все още се нуждае от работа, тъй като може да загуби няколко килограма и все още има твърде много недозавиване при влизане в завои. Във всеки случай фактът, че се базира на много по-широко шаси и това е първият опит за спортен седан за KIA, резултатът е много добър.

Голяма част от успеха на тази нова KIA може да се припише на Biermann. Опитът му от работата в подразделението M на BMW наистина помогна на Hyundai / KIA.

Новият KIA Stinger GT все още може да не е толкова добър, колкото немците, но показва, че KIA може да се окаже труден противник в бъдеще. И поне името е закачливо.

Популярна тема