BMW M5 E39 в правилния компромис между порочност и елегантност

BMW M5 E39 в правилния компромис между порочност и елегантност
BMW M5 E39 в правилния компромис между порочност и елегантност
Anonim
Образ

BMW M5 E39е един от най-добрите автомобили, създавани някога, благодарение на своя4900cc атмосферен V8, неговата ръчна скоростна кутия и на чисто задно задвижване. Тези от BMWblog ни разказват за един ден, "прекаран заедно" с BMW M5 E39.

Досега бяха преглеждали само силно модифицирани BMW. Но след като прекараха цял ден заедно с тозиM5 E39, те твърдо могат да кажат, че това е един от малкото случаи, в които „по-малкото е повече“.

Двигателят е настроенда доставя около 450 конски силии е още по-шумен, благодарение наEisenmann състезателен ауспухМонтира отличните 18 ''колела SSR Koenig, aAC Schnitzerпредна броня с персонализирана пола, карбонов дифузьор и къс лост за превключване на предавките Schmiedmann със сериен бутонM Performance

Промените не са толкова много, но това е хубаво нещо, защото всичко това служи за подобряване на производителността на автомобила, без да се жертва характерът на M5 E39. Това все още е истинска M-серия за хвърляне по криволичещи пътища и точно това собственикът Майкъл обича да прави с тази кола. Той обича ниски коли, но ги кара по луд начин, в края на краищата те са създадени за това, нали?

Образ

E39 е подобен на бутилка добро вино, става по-добър с възрастта. Екстериорът е остарял прекрасно и дори от пътническата седалка все още изглежда много "немски".

"Харесва ми (малкото) време с M5 E39 и сега, докато пиша това, говоря по телефона с моята банка, за да видя дали мога да взема такъв в гаража си." Шегува се блогърът на BMWblog.

Майкъл обмисля да добави въздушно повдигащо се окачване към колата следващата зима и също така би искал да смени ауспуха и колелата, за да ги направи малко по-широки.

Популярна тема