Алиансът BMW-FCA за развитие на автономното шофиране търси трети партньор

Алиансът BMW-FCA за развитие на автономното шофиране търси трети партньор
Алиансът BMW-FCA за развитие на автономното шофиране търси трети партньор
Anonim
Образ

BMW и FCAтърсят друг производител на автомобили, който да се присъедини към тяхното партньорство за автономно шофиране.

„Вратата ще се отвори до края на годината и вече имаме добри преговори с някои производители“, каза Елмар Фрихенщайн (вицепрезидент на подразделението за автономно шофиране на BMW Group) пред списание Automotive News. „Уверени сме, че ще успеем до края на годината.“

За да можем да осъществим проектаBMW iNEXTнавреме за 2021 г., е необходим нов партньор, каза Фрикенщайн.

BMWси партнира през 2016 г. стехнологични компании Intel и Mobileye, докато доставчиците се присъединиха тази годинаContinental и Delphi Automotiveи FCA се присъединиха към останалите този август.

„В такова ембрионално състояние не можем да направим всичко сами“, казва Фрикенщайн. „Така че се нуждаем от сътрудничество с множество индустрии, за даразработим автономно шофиране за BMW iNEXTОтворихме платформата, така че сме готови да включим и по-малки марки автомобили, като марки автомобили на нашия пазар, луксозен автомобил. Тогава пазарът не е само на BMW.“

Образ

Предполага се, чеiNEXTще има функционалност собхват ниво 3,, което включва възможности за самонасочване, но с разрешената опция на пилота, за да си върне контрола над превозното средство, когато е необходимо. В бъдещ проект може също да видимсистеми от ниво 4 и 5. Ниво 4на автономност ще позволи на шофьорите да бъдат разсейвани, докатониво 5ще позволи на пилота напълно да игнорира случващото се наоколо.

Вицепрезидентът на BMW за автономно шофиране казва, че не е сигурен дали компанията може да предложи системи от ниво 4 или 5 на традиционен клиент. Алтернативата би била тези услуги да се предлагат в коли, запазени за споделяне на автомобили.

"всичко все още е за дебат, всичко ще зависи от това къде ще бъдем в бъдеще, защото точно сега никой няма да може да каже в каква ситуация ще бъдем през 2021 г. в сравнение с нива 4 и 5 ".

BMW в момента има 40 автономни автомобила по улицитев САЩ, Китай, Германия и Израел." Германците планират да разширят своите тестови превозни средства до 130 през 2018 г. и 230 през 2019 г.

Ако технологията се развие достатъчно бързо,BMW ще има желание да продаде iNEXT, оборудван със системи Tier 3 на традиционни клиенти и Tier 4 или 5 на автопаркове за споделяне на автомобили, според Frickenstein

Партньорите в този проект управляват превозни средства, разработват софтуерни алгоритми и събират данни от камери, радар и лидар. След това данните ще бъдат обработени отделно в оперативен център, разположен близо до Мюнхен.

„Най-трудната и важна цел в центъра за данни е да се създаде правилният подход към автономното шофиране чрезмашинно обучение и изкуствен интелект;след което можем да изтеглим тази информация вътре в превозното средство, което ще може да се управлява само."

Популярна тема