BMW iNext ще вдъхне живот на модерни технологии за автономно шофиране

BMW iNext ще вдъхне живот на модерни технологии за автономно шофиране
BMW iNext ще вдъхне живот на модерни технологии за автономно шофиране
Anonim
Образ

ЗасегаBMW асистенти на водачаса само асистенти за шофиране. Сегашното ниво на автономна технология ениво 2, което просто означава наличието на някаква форма на помощ на пилота, но няма нищо общо с автономното шофиране.

Например, с новотоBMW Серия 5, водачът ще може да разчита на способността на автомобила сам да завърти волана за няколко секунди. Това очевидно е нещо добро и може сериозно да помогне на шофьор, например, който заспива или който е разсеян от детето си и е принуден да обърне гръб за момент. Но нищо от това не означава "автономно шофиране", при което шофьорът може сериозно да седне на задната седалка и да остави колата да кара сама на 100%.Въпреки това BMW работи усилено върху тези усъвършенствани системи и казва, че през 2021 г. ще бъде направена огромна крачка напред, благодарение наBMW iNext

Drivemag наскоро се срещна с д-р Дирк Виселман, старши инженер по автономно шофиране в BMW, за да обсъдят тази тема.

Според Wisselmann,следващата стъпка към автономното шофиране е достигането на ниво 3 на автономност С ниво 3 автомобилите ще могат да заменят във всички и за всички шофьори, управляващи превозното средство при определени обстоятелства, като например на магистрала;в този момент колата ви информира, че можете да се отпуснете и да правите други неща, като четене на вестник. Ако нещо се случи, колата ще ви предупреди и ще ви помоли да поемете контрола над автомобила. Wisselmann също така казва, че е необходимо да се работи върху типични ситуации, които се случват на пътя, така че автомобилът да може да предупреди водача за опасност с 5-10 секунди предупреждение „имаме нужда от специфични електронни архитектури, за да осигурим способности, които ще позволят шофиране.автономен, че не е рисковано".

Образ

Най-важното обаче, Wisselmann посочва, че автомобилите ще трябва да могат да се учат и да се адаптират към различните ситуации около тях, или никога няма да работят. „На улицата никога не срещаме идеални ситуации, а днешните системи не успяват да се адаптират към различни ситуации и най-вече не научават нищо от тях. Те не могат да разберат дали правят грешки. В бъдеще тези системи ще се учат и ще се развиват сами."

Много хора са повдигали въпроса за морала. Ами ако колата беше изправена пред избор между две различни неизбежни катастрофи? Например, какво би се случило, ако колата пред нас се блъсна твърде силно, за да можем да спрем, и ако решим да я избегнем, щяхме да се блъснем в други коли? Wisselmann просто отговаря, че производителите на автомобили не могат да вземат морални решения.Основната цел винаги е да се избегнат инциденти и наранявания на 100%, но ако сблъсъкът е неизбежен, ние ще се опитаме да минимизираме щетите, опитвайки се да намерим удара, който включва най-малко количество енергия.

"В днешно време, в реалния живот, нямаме примери, при които шофьор трябва да избира между това да убие няколко души или себе си, така че нямаме основа, от която да се научим да реагираме."

Образ

Това, което ще помогне в бъдеще, е усъвършенствана инфраструктура, състояща се от няколко превозни средства, всички автономни.

Ако инфраструктурата е достатъчно интелигентна и може да комуникира между превозните средства, ще има по-малко инциденти и колите биха могли да се учат от заобикалящата ги среда по-лесно.

Самото BMW развива своята технология, за да работи със съществуващата инфраструктура. „BMW се опитва да създаде автономни автомобили, които могат да се справят с обстоятелствата, които възникват по днешните пътища. Ако няма пътни знаци, колата ще върне контрола на водача. Нуждаем се от мрежа, която позволява обмен на няколко данни,като 5G мрежа, за да осигурим автономна функционалностот ниво 5".

Все още трябва да се извърви дълъг път, за да се получат автономни коли, Wisselman мислиза изчакване още 10 години, за да получите ниво 4Въпреки това автомобилни компании като BMW проправят пътя за бъдещето. Wisselmann също така говори за това как автономното шофиране ще помогне на шофьорите да забравят по-негативните аспекти на шофирането, като трафика. Забавната част от шофирането не само ще остане непокътната, но и ще бъде стимулирана. Така че, противно на много скептици, автономното шофиране изглежда има обещаващо бъдеще пред себе си.

Популярна тема