Кога ще бъде достъпна технологията за автономно шофиране от ниво 5?

Кога ще бъде достъпна технологията за автономно шофиране от ниво 5?
Кога ще бъде достъпна технологията за автономно шофиране от ниво 5?
Anonim
Образ

Изглежда, че автомобилната индустрия намира начин да интегрираавтономно шофиране от ниво 5в автомобили от близкото бъдеще. Всички големи автомобилни производители изглеждат фокусирани върху изпълнението на тази задача, включителноBMWВъпреки това, докато някои намират за трудно да разработят истинска автономна система, други казват, че вече са успели. НоBMWне е съгласен с последното.

Това изявление беше направено по време наавтомобилното изложение във Франкфуртпреди малко.Клаус Фролих, член на управленската секция наBMW, каза пред медиите, че „не е възможно да се поставят сензори от ниво 5 в автомобили, просто защото все още не съществуват.Все още трябва да разработим чипове за лазерни скенери, и то не само един, а пет." Причината за такава сложна инсталация трябва да се търси в начина, по който работят очите и човешкият мозък, способни да оценят различни ситуации за няколко милисекунди."

" Най-променящото се нещо около нас е околната среда.Това, което виждаме с очите си, е перфектно, можем да разберем какво е живо и какво е мъртво. Можем да предвидим движенията на пешеходците, но когато сме в кола, движеща се по улица с 50 пешеходци, трябва да можем да изчислим най-вероятните движения за всички пешеходци и велосипедисти за нула време … което е трудно, така че за сега технологията не е в състояние да шофира напълно автономно и по напълно безопасен начин, защото инцидент с технология от ниво 5 би означавал, че ние сме отговорни." - каза Фролих.

Образ

И докато рано или късноще достигнем тези етапи благодарение на бързия напредък на технологиите, благодарение и на помощта на много компании, фокусирани върху целта, тестването на тези технологии ще бъде друга котешка кожа и вероятно ще бъде още по-дълъг процес. „Имах нужда от малко под 5 милиона километра тестове, за да разработя новото BMW Серия 5.За автономна система от ниво 5 вероятно ще са необходими 150 милиона километра, което може да се постигне на улицата, затоваизградихме огромна компютъризирана изчислителна станция с капацитет от 500 петабайта, за да изчислим до 95% от нашите данни във виртуални среди "- обясни Фролих.

Предизвикателствата, които хората не могат да видят, са официално обяснени от BMW. Например, за да може да обработва всички данни, събрани от сензорите, интернет също трябва да бъде разширен.В момента BMW включват 4G SIM модули и докато 4G е всичко, от което се нуждаете за сега,за автономни автомобили от ниво 5 ще има нужда от обработка на много повече данни и следователно за 2020 г. ще има е сигурна нужда от 5G мрежа.Това е така, защото картите трябва да бъдат по-точни и трябва да бъдат предварително заредени в системата на автомобила, преди дори да бъде достигната определена зона, за да сте сигурни, че нищо не се случва. погрешно, ако връзката се губи.

Образ

На всичкото отгоревсяка кола ще се нуждае от около 33 сензора според BMWи ако един от тях се повреди на аутобана, при много висока скорост, тази ситуация ще има да се управлява независимо от превозното средство, тъй като просто рязко спиране при 200 km/h не се предвижда. Всички тези проблеми трябва да бъдат решени, преди да можем сериозно да говорим за автономни автомобили от ниво 5 и дори някои да са разочаровани да знаят колко много работа има още за вършене, правилно е всичко да бъде направено както трябва.

Популярна тема