2019 BMW Серия 1: задвижване на предните колела и цифрово табло

Съдържание:

2019 BMW Серия 1: задвижване на предните колела и цифрово табло
2019 BMW Серия 1: задвижване на предните колела и цифрово табло
Anonim
Образ

Ръчната спирачка ще бъде електронна

Само вчера беше забелязан новиятMercedes A-Classбез камуфлаж, а сега и баварският съперник също беше забелязан и сниман; Разбира се, камуфлажът е тежък, но поне успяхме да хвърлим бегъл поглед върху'интериора на преработената кабина Някои радикални промени са прецизирани за скока поколенияи сред всичкисе откроява изцяло новата напълно цифрова апаратура;твърде рано е да се каже дали това арматурно табло ще бъде стандартно оборудване в гамата или ако базовата моделите така или иначе ще имат старата класическа аналогова система.

В допълнение към това,екранът на информационно-развлекателната системае препозициониран по-ниско на централната конзола, почти в съответствие с арматурното табло и следователно също е свален. вентилационни отвори. Други забележителни промени са по-малкият, по-плавенлост за автоматична скоростна кутияи същобутон за електронна ръчна спирачка, който заменя класическия лост.

Образ

BMW Серия 1 ще бъде с предно задвижване

Въпреки че не можем да видим задните седалки, очаквайте подобрено пространство за краката порадиизбор на задвижване на предните колела,и също малко увеличение на дължината на автомобила. Тези промени трябва също така да позволятпо-дълго междуосиеи тази нова Серия 1 вероятно ще се продава само в конфигурация с пет врати, предвид ниското търсене на автомобили с три врати; същата съдба може да сполети и версиите с 3 врати на следващото Audi A3 например.

В допълнение къмзагубата на задвижването на задните колелаи конфигурацията с три врати, тазибазова гама на BMW вече дори няма да притежава 6-цилиндровия двигател присъства на борда наBMW M140i тайно заснет, тъй като двигателят ще бъде намален до 2000cc 4-цилиндров турбо двигателЗа да получите представа кои двигатели може да са налични, просто погледнете гамата от опции заSeries 2 Active Tourer и Gran Tourer, както иMINI, тъй като тези автомобили споделят същото като UKL архитектурата.

Образ

Планирано е да се създадеBMW 125xe, което трябва да пасва на1500cc 3-цилиндров бензинов двигател, вв комбинация с електрически мотор, който трябва да бъде идентичен с този, монтиран нарестайлинг на 225xe, където този хибриден плъгин успява да постигне общо 224 конски сили и 385 Нм двойка.

Нека също така не забравяме, че Серия 1 технически вече е монтирана на архитектура с предно задвижване, тъй като версията седан е базирана на UKL архитектурата, но този модел се продава изключително в Китай и не е сигурно. за бъдещата му наличност в останалия свят в бъдеще.

Трябва да можем да видим обявяването на това трето поколение двутомник през втората половина на 2018 г.

Популярна тема