Пътен тест и преглед на обновеното BMW M240i

Съдържание:

Пътен тест и преглед на обновеното BMW M240i
Пътен тест и преглед на обновеното BMW M240i
Anonim
Образ

Впечатления от шофиране на BMW M240i xDrive

Модерната ера наM Performanceмоделите, които с всеки изминал ден изглеждат все по-популярни, започна сBMW M135iТози хечбек бешепуснат на пазара с 3000cc N55 двигател под капакаи с няколко малки добавки, за да подчертаят характера на автомобила. Въпреки че през годините излизат все повече и повече модели под марката " M Performance ", най-успешните несъмнено са по-малките модели, и двата в два обема форма, която под формата на купе. По-специално,BMW M235iи сегаBMW M240iсе открояват сред тях.

BMW M235i за известно време беше най-доброто BMW, което можете да купите, достъпнокупе с преден двигател и задвижване на задните колела, с ръчна скоростна кутияТова е точно това, което BMW прави най-добре, което също е причината тази кола да бъде смятана от някои публикации занай-доброто BMW за последното десетилетие Рецензенти на Consumer Reports оцениха кола с впечатляващите 98/100, оставайки начело в класацията си до пристигането на Tesla Model S.

Образ

Рестайлингът на BMW Серия 2

Всички тези похвали предупредихаBMW, принудени да бъдат много внимателни при подмяната на M235i, след като производствената фаза приключи, и ето, че баварците пуснахаBMW M240iминалата година, което действаше като лек фейслифт за 2016 г., с нови двигатели и технологии, но без никакви естетически промени.защото? Защото ръководителите наBMW решиха да пуснат истински дълбок рестайлинг за гамата на Серия 2 само тази година.

Следователно можем да кажем, че имаме работа спреобразяване на два етапа, в този случай. В първата гаматаСерия 2 получи нови двигатели и нови технологии на борда,като системния интерфейс iDrive 5.0, макар и без сензорен екран.M235i също е заменен от M240i, докато някои двигатели са изоставили производството, за да направят място за новото поколение двигатели „B“. Тази година обаче настъпи втората фаза на фейслифта и серията 2 получинови фарове и задни светлини, както и сензорен екран - макар и не много потребители. те го използват, предвид удобството на копчето на системата iDrive.

Образ

Отвън е доста лесно да се различи оригиналният модел от настоящите рестайлинги, тъй катоновото BMW M240i се отличава с нов дизайн на предната част, с по-ъгловати и опростени пръстени на фаровете, които придават на автомобила по-агресивен и просто по-красив вид.Задните светлини също имат нов външен вид, спо-спортни LED елементи, значително подобрение спрямо предишния модел, който изглежда наистина остарял в сравнение.

Стандартен M спортен пакет

M240i е оборудван с основния М спортен пакет, което означава, че седалките винаги иматстранични опори от алкантара.

Тези разлики се отнасят за всички модели от серия 2, ноM Performance версиитесъщо ще получат няколко изключителни допълнения. Ако се двоумите кой да изберете, просто трябва да погледнете колата пред вас и да изберете своя фаворит.M240iвключвавложки в Ferric Greyв страничните въздухозаборници на предната броня, точно като цвета на страничните огледала. Отзад двата ауспуха, по един от всяка страна на бронята, с тяхното черно хромирано покритие са истинска запазена марка на този M240i, но тъй като тези ауспухи не се предлагат за всички версии, логата на вратата на багажника и надписът M240i светят на таблото винаги ще присъства, за да ви напомня още повече, че сте вM Performance модел

Образ

Вътре в пилотската кабина промените са минимални и всичко е останало по същество непроменено, ако не беше една съществена промяна:инструменталното таблоЗа разлика от оригиналния модел, той използва оранжево осветление за одометър и скоростомер - включително стрелките -новото BMW M240i има бели циферблати и стрелкиЕдно готино нещо, което забелязах е, честрелките стават червени през нощта, придава приятно докосване на всички инструменти, успявайки да го направи по-приятно. СистематаiDrive вече включвасензорен екран, но тъй като е разположен в горната част на таблото и копчето на централната конзола маневрира изключително добре, често избирате да не използвате ръцете си, спестявайки ви пари. Виждат се и някои хубави пръсти.

Тъй като говорим за кокпита, трябва също да се отбележи, чеBMW M240iидва с M Sport пакет като основно оборудване, което означава, че седалките винаги ще иматстраничните панели в Alcantara, шестоъгълно покритие от плат в центъра и тапицерията ще бъдат в цвят антрацит Предните седалки предлагат страхотна опора във всички ситуации и са удобни, въпреки че в началото може да се почувстват твърде твърди.

Образ

Практично купе също

Това, което беше наистина изненадващо обаче, беше фактът, че можеше да побере двама възрастни на задните седалки, без главата им да докосва покрива. Пространството е малко ограничено, но достатъчно за двама възрастни с ръст до метър и 80, дори третият пътник да срещне няколко затруднения. Колата се оказа и доста практична, тъй като предлагабагажник с 490 литра пространство, достатъчно голям за багажа на четирима пътуващи възрастни.

Всичко това всъщност ни отегчи, също и защото шансовете хората да купят тази машина, защото е по-практична от своите конкуренти, са наистина минимални. Истинското шоу започва, когато се стартира товаBMW M240i.Натискането на педала на спирачката и след това бутона за стартиране води до дълбоко ръмжене, което ви кара да осъзнаете, че имате работа с истински 6-цилиндров, въпреки че за съжаление той скоро ще умре.

Образ

подравненият шестцилиндров двигателпод капака е буквално туптящото сърце на този автомобил, което го превръща в неудобен съперник за автомобили като Audi TTS и Porsche.Cayman.

Двигателят N55 вече го няма и на негово мястоBMW реши да използва ретуширан двигател B58, за да произведе 340 к.с. и 500 Nm въртящ моментLaвъртящ момент наличен от малко над 1500 об/мин,и това означава, че колата се движи без усилие и в града. Освен това, тези числа за съжаление правятBMW M240i заплаха и за самото BMW M2В случай, че сте забравили, целта на моделите M Performance трябва да запълнят празнината между "нормалните" версии и M версиите на съответните диапазони Е, в серията 2 нещата са малко сложни, като се има предвид колко отличен е този M240i. За да бъдем по-точни, ускорението от 0 до 100 км/ч е от голям интерес за клиентите и M2 не се справя толкова добре с M240i.

Образ

Поставя Sister M2 в беда

M2 завършва 0-100 за 4, 3 - 4, 5 секунди, в зависимост от избрания тип промяна. проблемът е, че тъй като M2 има задно задвижване, трябва да знаете какво правите и да можете да имате оптимално сцепление в началото, за да достигнете времето, изчислено от BMW. Въпреки че Launch Control е наличен за модела DCT скоростна кутия, може да се изненадате как M2 уморява гумите си, което прави стартирането ви по-бавно от очакваното.

Това не е случаят с M240i,особено след като можете да изберете xDrive Подложихме колата на тест и също подновихме старта с камера за забавен каданс, а приплъзването при старт с включен Launch Control беше практически нулево. Следователно,BMW M240i xDriveсZF 8-степенна скоростна кутиязавършва 0-100 за 4, 4 секунди, но по-линейно и по-лесно отколкото М2. Освен това автомобилът превъзхожда съперниците си при скорости от 50 до 110 км/ч,благодарение на въртящия момент от 500 Nm, който им помага да ги изоставят при всякакви състезания за ускорение, започващи от движение.

Образ

Разбира се,BMW M2 ще превъзхожда BMW M240i xDrive на пистата благодарение на подобреното си шаси и окачване, плюс своя M Active заден диференциал.Но нека бъдем честни, колко пъти караш колата си на пистата? И колко приятно ще намерите по-твърдото окачване на M2 при ежедневно шофиране?

Всичко това води до още един от изненадващите факти, които открихме заBMW M240i, а именно, чее перфектно приятно дори при ежедневно шофиранеАко изберетеадаптивно окачванекомфортът е осигурен, носпортният характер ще се събуди чрез избор на спортен режим, с амортисьорите, които имат не преувеличена вертикална екскурзия, която позволява на автомобила да остане спокоен дори на неравни повърхности.най-забележимият проблем, с който се сблъскахме, енакланянето на колата, когато колата е хвърлена в тесни завои, предвид голямото тегло на колата - включителноxDriveсцепление. и всичко останало, теглото е 1610 кг -. Въпреки това, както казах, това беше единственият голям проблем, който срещнахме в теста.

Въпреки това,кормилното управление е точно, но понякога малко прекалено тежков спортен режим, докато отзивчивостта е страхотна, което ви позволява да има прецизен контрол върху движението на автомобила.Разбира се, малко повече обратна връзка би била полезна, но тъй като колата е оборудвана с ESP, не можем да се надяваме на чудеса. Това, което е още по-изненадващо, е количеството сцепление, което колата има по всяко време и колко незабавни са движенията в режим Sport.8-степенната скоростна кутия имитира брилянтнодвоен съединител, а ритниците в задната част са много популярни, освен че са адски забавни.

Образ

Таксите за управление са устойчиви

Що се отнася дотаксите за обработка, не е нужно да се тревожите твърде много. Тестовият автомобил постигна разход на гориво от 13 л/100 км в града, докато по държавните пътища достигна 9 л/100 км с леко лек крак. Въпросът е, че ще бъде трудно да държите крака си извън газта, предвид звука и забавлението, което носи тази кола. Дори лицензът ще бъде изложен на голям риск, като се имат предвид трицифрените скорости, които могат да бъдат достигнати със скорост на обезвреждане.

Дори натиснат до краен предел,BMW M240i xDriveсе представя брилянтно. Бутайте го в завоите, спирайте късно и ще забележите леко разсеяна реакция на автомобила, но веднага щом натиснете отново газта, сцеплението веднага ще дойде към четирите колела, което ви позволява да излезете от завоя за миг време.

Дебатът е предизвикателен, но ако трябва да бъда наистина честен, докато ние лично предпочитаме чистотоBMW M2, M240i xDrive все пак ще достави на повечето хора тръпката, която няма да забравят. никога няма да съжалявам, че избрахM Performance моделвместо „наистина“M модела, особено при ежедневна употреба. Разбира се, на пистата M2 ще печели мача всеки път, но за да се случи това, водачът все още трябва да знае какво прави.

Образ

И това е още една причина, която може да убеди някого да вземе M240i, който благодарение на задвижването на всички колела ще накара по-малко опитните шофьори да се чувстват по-сигурни, които следователно ще бъдат по-уверени в изтласкването на колата до краен предел.Освен това е много по-вероятно автомобилът да запази спокойствието си, отколкото аналогът му със задно задвижване.

В заключение искаме да кажем, че тозиM240i xDriveе поне толкова добър, колкото M2 и би бил най-мъдрият избор, ако искате да погледнете портфейла, но M240i не, това дори не е най-добрата кола от двете в крайна сметка;M2 все още е по-добър наниво на производителност и не е толкова лош, колкото може да изглежда. Във всеки случай, за еднодневните ви пътувания и ако не планирате често да ходите на пистата, версията M Performance трябва да бъде перфектният избор за задоволяване на ежедневната ви жажда за адреналин.

Естетика: 9

Качество на интериора: 7

Управление: 8

Изпълнение: 9

Маневреност: 8

Feeling BMW: 9

Популярна тема