BMW и Toyota са притеснени от растящите цени на електрическите автомобили

BMW и Toyota са притеснени от растящите цени на електрическите автомобили
BMW и Toyota са притеснени от растящите цени на електрическите автомобили
Anonim
Образ

През последните няколко месецаBMWзасили усилията си за електрическо бъдеще, стремейки седо 2025 г. този модел да достигне 25 модела.Мултииндустриалният партньор на BMW -Toyota- сам ще произвежда няколко електрически и plug-in хибридни коли през следващото десетилетие. Японският гигант планира рекордните 1 трилион йени (7,5 милиарда евро) разходи за научноизследователска и развойна дейност тази година и следователно се стреми да намали разходите, където е възможно. И двете компании обаче предупреждават за нарастващите разходи за разработване на тези технологии.

"Не само трябва да разработим тези технологии, но и да ги комерсиализираме", каза Осаму Нагата, финансов директор на Toyota в Токио. „За да направим това, трябва да увеличим разходите си за изследвания и разработки. Тези разходи ще бъдат трудно поносимо бреме, поради което трябва да ускорим намаляването на разходите възможно най-скоро.”

Образ

Харалд Крюгер, представител на борда, каза: „Инвестираме сериозно в мобилността на бъдещето, като гарантираме, че ще останем в позицията си на лидер в иновациите и устойчивото използване на нови технологии." След това той каза, чеBMWе предвидило тази тенденция „преди десетилетие, преди всеки друг конкурент“и че е разработилостратегия, която ще позволи на BMW да достави повече от 100 000 електрически превозни средства (поне отчасти) тази година.

BMWсъщо инвестира 400 милиона евро за разширяване на отдела си за научноизследователска и развойна дейност в Мюнхен, като също така планира даразшири баварския център Dingolfing, който произвежда електрически агрегати за цялата компания

Той добави, че би искал BMW "да остане добър партньор за обществото и околната среда" - ясна препратка към лошия имидж, придобит от германските компании следскандала Volkswagen dieselgate.

Тогава BMW каза, че тези разходи, посветени на отдела за изследване и развитие, временно ограничават представянето на марката, със стабилен оборот от 23,4 милиарда евро и с печалби, спадащи с 1,8% през третото тримесечие на тази година.

Популярна тема