Пътен тест: BMW X3 xDrive30d G01

Съдържание:

Пътен тест: BMW X3 xDrive30d G01
Пътен тест: BMW X3 xDrive30d G01
Anonim
Образ

BMW X3 xDrive 30d тест драйв

Предлагаме ви тест драйв на новотоBMW X3 xDrive30d 2018в Португалия. СпоредBMW, този модел ще бъде идеалният избор за европейските клиенти и продължава да подчертава привързаността на BMW към дизеловата технология.

X3 xDrive30dот 2018 г. ще бъде най-големият X3 с дизелов двигател - поне засега - с3000cc редови 6-цилиндров турбо двигател Ще има261 конски сили и 619 Nm въртящ моментТози двигател има наистина висок въртящ момент, вероятно достатъчно, за да направи бърз старт катовариант M40iПросто подобно на последния, двигателят на X3 xDrive30d ще имаZF 8-степенна автоматична трансмисияи система xDrive с променливо разпределение на въртящия момент.

BMW оценява 0-100 само за 5,8 секунди и комбиниран разход на гориво от 6 l / 100 km, отлична стойност заSUVс този размер.

Образ

ДокатоBMW X3 M40iбеше настроен за по-забавно шофиране из красивияСинтра, в ПортугалияxDrive30dтрябваше да се справи с някои скалисти маршрути в същия регион. Идеята беше да се тества X3 в необичайна среда, нещо като офроуд маршрут, който може да подчертае непознатите качества на този нов SUV.

Много от офроуд "упражненията" бяха съсредоточени върхуавтоматично контролирано спускане, постигнато благодарение насистемата за управление "спускане по хълм", с който можете да задавате скоростта на автомобила от круиз контрола и да държите краката си далеч както от спирачката, така и от газта.Отначало плашещо, особено при стръмни спускания, но наистина удобно, след като направиш ръката.системата, наречена HDCпостигна целите си без никакви усилия.

Образ

Оборудване и характеристики на BMW xDrive30d

X3 xDrive30dбеше оборудван с 20'' колела, по-специално 245/45 за предните колела и 275/40 за задните колела със стандартно налягане, така че водачът винаги беше много висок, дори точно преди да се справи с изкачванията от 25 градуса. Много от „упражненията“бяха извършени в безопасна среда, тъй като човек би очаквал шофьорът да се справи с офроуд с тази кола, така че скоростта винаги беше предварително зададена между 8 км в час и 12 км в час. По някои от пясъчните пътища забелязахме спорадична липса на триене, преди системата xDrive да започне да разпределя въртящия момент към десните оси, за да задвижи колата напред.

В края на едночасовия тест впечатлението е, че може би някои по-смели шофьори биха могли да минат по тези каменисти пътища, но е по-вероятно никой да не си позволи да изхвърли това X3 извън пътя.

Образ

По време на краткото пътуване обратно до лагера,3000-кубиковият дизел беше тестван на "нормални" пътищаи изживяването при шофиране не е толкова различно от M40i. Шасито все още е съставено, твърдо и динамично, но с по-малко мощния двигател някои от характеристиките, предлагани отM Performance модела, се губят

3000cc 6-цилиндров дизелов двигателредови наBMWе наистина готин. Наличният въртящ момент е типичният въртящ момент, който бихте очаквали от мощен дизел, така че дори при ниски обороти не чувствате, че имате нужда от повече мощност.Осемстепенната скоростна кутияе отлична за товаxDrive30d, с плавно превключване и нисък разход на гориво.

Наличен на европейския пазар от ноември,BMW X3 xDrive30d, който ще бъде оборудван спакет Advantage, ще струва на най-малко € 55700. Предишният модел беше малко по-евтин, с начална цена от € 55 500.

Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема