Използвано BMW Z4 M: ръководство за закупуване и как да го изберете

Съдържание:

Използвано BMW Z4 M: ръководство за закупуване и как да го изберете
Използвано BMW Z4 M: ръководство за закупуване и как да го изберете
Anonim
Образ
Образ

Z4M като алтернатива на Boxster / Cayman

Могъщият Z4 M, наличен както като купе, така и като роудстър, е добра алтернатива на Porsche Boxster или Cayman. Нека разберем

Тези единици варират от цена от 12 000 € за роудстър от 2006 г. на 145 000 км, до 30 000 € за подобен тип, също от 2006 г., но с 38 000 км. Най-скъпото купе е от 2007 г. с 25 000 км, струва € 25 000.

Двете версии може на пръв поглед да имат едни и същи спецификации, но купето има малко по-твърди амортисьори, по-дебели стабилизиращи щанги и малко по-чувствително управление. От друга страна обаче версията с платнен покрив тежи с 15 кг по-малкои има по-агресивна настройка.

Ако не възнамерявате да бягате и имате деликатен гръб, малко по-удобният Roadster е правилният избор за вас. Дейвид Смитерам, автор на „Основен наръчник на купувача“(наръчник на английски, но който е добър и за италианския пазар) за BMW Z4 M, заедно с инструктор по шофиране ARDS, каза, че неговият Roadster е толкова бърз на пистата, колкото Z4M Coupè

Приблизително 1500 роудстъра и купета са продадени по време на живота на модела - от 2006 до 2008 г. Купувачите бяха запленени от стила на Chris Bangle и привлекателността да могат да се противопоставят на Boxster / Cayman от тази M версия, оборудвана с 343 конски сили 3200cc редови шестцилиндров двигател със задвижване на задните колела и шестстепенна ръчна скоростна кутия Getrag. 0-100 се покрива за по-малко от 5 секунди.

Едно важно нещо, което трябва да вземете предвид, ако сте ограничени в бюджета, е, че клапаните на двигателя ще изискват проверка при всяка друга услуга, което ви кара да похарчите € 1200 при дилър на BMW или около 700 € от независимОт друга страна, двигателят е доста лесен за поддръжка, така че ако знаете как, можете да минете с 200 € резервни части.

BMW Z4M използва технология за " fly-by-wire" дросел и клапани Variable VANOSПроблемите, възникнали в тези VANOS на M3 (които имат същия двигател) бяха решени преди пускането на този модел и следователно този двигател е почти перфектен, дори ако имаше няколко изолирани случая на счупване на мотовилките (скоростта на буталата е много висока) и някои счупени болтове, причинени от окачването. Също така се пазете от Z4 Ms, които не са обслужени, защото маслото, използвано от фабриката, може да има някои проблеми, дори ако Smitheram отрича това. Той казва, че маслото, с което Z4 Ms е излязло от завода, отговаря на абсолютно всички стандарти и че проблемът се покрива от гаранцията, нямайки нищо общо със здравето на двигателя. Като доказателство той доказва, че колата му не е имала тези проблеми.

Каквато и да е истината, BMW Z4 Mси остава скъпоценен камък, с приложените разходи за поддръжка. Продавачите го описват като класика, която има съблазнителна нотка, но тъй като има толкова много налични модели и в различни ценови мащаби, бъдете внимателни, преди да направите своя избор.

Образ
Образ

Като да имате такъв в гаража си: гледна точка на експерт …

ДЕЙВИД СМИТЕРЪМ, РЪКОВОДИТЕЛ НА BMW КЛУБ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

„Притежавам кабриолет от 2006 г. с 88 000 км. Работя в света на състезанията и в продължение на много години съм виждал колко бързо и надеждно беше старото M3 E46 и колко добре се представяше както като ежедневна кола, така и като състезателна кола. Това ме накара да се замисля за Z4 M, най-новото спортно BMW с ръчна скоростна кутия и редов шестак с атмосферно пълнене. Моят е Roadster, така че не съм суперпартия в препоръчването кой да купя, но тъй като колата е проектирана от самото начало да има подвижен покрив, твърдостта изглежда идентична с версията купе. Цените също са по-ниски и ще се забавлявате повече на слънце."

Образ
Образ

Купувачи, пазете се …

Смяната на маслото и филтъра на двигателя трябва да се извършва на всеки 12 000 кмАко се грижите за тази кола, дори няма да е необходимо да правите пълна проверка, когато купувате превозно средство кола. Някои случаи на счупване на пръти са настъпили след 125 000 км. Запазете част от бюджета за тези възможни принудителни проблеми. Проверете и болтовете на двигателя, за които е известно, че се чупят лесно.

ОКАЧВАНЕ И СПИРАЧКИзадните носачи са склонни да се отпускат след 80 000 км, като в крайна сметка изместват колелата, докато предните рамена са по-надеждни. Задните пружини може да скочат - сменете ги с по-дебели и по-ниски части, тъй като няма да се отрази на возенето, предвид твърдостта на колата. Спирачките може да се чувстват слаби, но новите апарати ще решат проблема. Стандартните апарати са добри за пътя, но не и за пистата.

КАРУСПри кабриолетите слезте долу, намерете дренажите на покрива и проверете куките, не трябва да има препятствия от какъвто и да е вид. При купета проверете корозията на долната страна на багажника, причинена от водата, натрупана между багажника и задното стъкло. Освен някои дребни ремонти, това е единственото слабо място на Z4 M. Проверете дали централните стоп светлини работят (винаги е добре да бъдете съвестни).

ИНТЕРИОРПроверете дръжките, бутоните и настройките на седалките, както и проверете дали електрическите прозорци работят правилно.

Също така е добре да знаете:

BMW е защитило двигателя на покрива на конвертируемата версия с водоустойчив контейнер (от страната на пътника на автомобила), но ако дренажите на автомобила се запушат, водата ще навлезе и ще компрометира двигателя. За щастие, някои сервизи имат решение на проблема, което е да преместят двигателя на по-безопасно място.

Образ
Образ

Колко да похарчите (разглеждайки пазара в Европа):

€ 12 000-14 000- частна продажба за 2006 Roadster с 145 000 км или повече, докато някои търгове може да намалят цената до около € 9 000.

€ 14000 - 16000 -добра цена за кабрио модел 2006 - 2007 г. с пробег около 100 000 км.

€ 25 000 - 30 000 -други роудстъри 2006 - 2007 г. с по-малко от 75 000 км.

€ 25 000 - 30 000 -богат избор от купета от 2006 - 2007 г. с приблизително 110 000 км.

Препоръчано: