Всичко за BMW M5 F90 - 600 к.с., информация, технически данни, производителност

Съдържание:

Всичко за BMW M5 F90 - 600 к.с., информация, технически данни, производителност
Всичко за BMW M5 F90 - 600 к.с., информация, технически данни, производителност
Anonim
Образ

Чакането свърши, скъпи фенове на BMW.BMW M5 F90наскоро беше официално представен. Край на лъжички, шпионски снимки и видеоклипове, сега можете да го видите в цялото му величие.

Това поколение наM5вероятно ще остане в историята като едно от най-противоречивите, тъй катое първото от своето семейство (и по-точно първото BMW, а не SUV-M), оборудвано със задвижване на четирите колела.Така че очевидно много фенове са скептични, тъй катоBMW Mвинаги е било ограничено до задните само задвижване на колелата (с гордост); но трябва да се каже, че рано или късно това ще свърши във всеки случай.

Мощността и представянето, които трябва да се постигнат, стават твърде преувеличени за чисто задвижване на задните колела и това е причината, която накара BMW да се откаже. Въпреки това, не мисля, че много хора ще възразят срещу това решение, тъй катотова ново BMW M5 със задвижване на всички колела е истински звяр.

Образ

Захранване

Нека започнем с най-важните неща, тези, които всички чакат да открият дълго време. Под капака на това M5 се крие чисто новата версия наBMW V8 twin-turbo двигател с 600 конски сили и 750 Nm въртящ моментЦялата тази ярост се предава чрезскоростна кутия осемстепенна ZF автоматичнаспециално разработена за това M5.

С включено задвижване на всички колела, това ново M5 можеда ускори от 0 до 100 за 3,4 секунди, което го прави най-бързо ускоряващото BMW досега, дори по-бързо от M4 GTS. За такъв голям седан това е невероятно време.

Образ

BMW M5 Marina Bay Blue Metallic

Максималният въртящ момент се достига само при 1800 об/мин, което позволява много бурни стартове. Този въртящ момент достига връх при около 5700 об/мин, така че дори междинните тласъци ще бъдат наистина трудни. Високоскоростните състезания не трябва да са шега за това M5, но страхотното е, че когато въртящият момент достигне своя лимит (5700 об./мин.), конските сили достигат пик, отприщвайки пълните си 600 конски сили.

Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч, много малко, ако трябва да кажем истината. За щастие, благодарение наопционалния шофьорски пакетмаксималната скорост достига 304 км в час. Нямаме търпение да видим на какво може да е способно това ново BMW M5 без ограничител. С цялата тази мощност, въртящ момент и задвижване на четирите колела, надминаването на 320 км/ч не би било невъзможно.

Накратко, ползите от задвижването на четирите колела за насилие, бруталност и ускорение са очевидни, но дори и най-пуристите не са поставяли това под въпрос; но сега се чудят: далиуправлението на този M5 ще бъде точно като при старите версии?

Образ

Накратко, да кажем да,BMW Mнямаше да произведе тази кола, ако не беше така, и всъщност имаме състезателна кола, която също е способна променят поведението си. „Благодарение наxDrive M, новотоBMW M5може да се управлява както докато се забавлявате на пътя, така и изключително на пистата, благодарение и на неговата подобрена стабилност на посоката и подобрена управляемост на автомобила, които му помагат да достигне границата на неговата производителност дори при неблагоприятни метеорологични условия”, каза изпълнителният директор на BMW Франк ван Меел.

Франк ван Меел има опит в Audi Sport, така че знае за системите за задвижване на превозни средства. Всъщност той самият трябва да е усъвършенствал задвижването на всички колела на този M5.

Два режима: задвижване на всички колела и задвижване на задните колела заедно

При първото стартиране,BMW M5ще бъде в нормалния си режим 4 × 4 с активен DSC. От тук,водачът може да модифицира трансмисията, както предпочита, дори ако вече с тези настройкиM5леко изчаква вдясно, преди да прекомпозира в ъгъла, така че стандартният режим не е "отегчен" режим, въпреки че има по-агресивни.

Например, ще има и"4 × 4 спортен" режим, който ще предава повече мощност към задните колела, позволявайки по-широки изпускателни тръби за повече забавление и управление, на пистата. Освен това DSC е настроен наM Dynamic Modeза повишаване на адреналина чрез намеса по-късно.

Но истинското екстремно изживяване е врежим "2WD", койтонапълно деактивира задвижването на предните колела, правейки тази кола да станеистинска кола със задно задвижване, точно както много фенове искаха.Предупреждение, това не е режим "дрифт", а истински режим на шофиране, който дезактивира предния мост, докато не ви бъде казано друго или докато не изключите колата.

Образ

Страхотното при това BMW е, че DSC може да бъде деактивиран във всички режими, така че ако искате да шофирате зрелищно, можете да го направите с каквото и сцепление да е зададено. Така че, ако веригата е мокра и искате пълна безопасност, можете да оставите това M5 в режим „4WD“и да деактивирате DSC; ако пистата е само мокра, можете да зададете режим "4WD sport" и да деактивирате DSC, или ако пистата е в отлично състояние, можете да се забавлявате без DSC и с режим "2WD".

„Благодарение на xDrive M, новото BMW M5 е по-прецизно и пъргаво, отколкото бихме очаквали, със значително подобрение на сцеплението и управлението, както в ежедневни ситуации, така и на границите на динамиката." Пилотът от Формула 1 Тимо Глок каза.

Що се отнася доокачване, управление и управление, BMW M5 получи много внимание отM Division, за да се уверите в това е истински автомобил М. с по-твърди стабилизатори, нови опори и по-здрави гумени опори, за да осигурят най-висока динамика на шофиране и прецизност на управление. M5 разполага и със специални лагери на опори, монтирани на задната ос, за да елиминира всякакви забавяния, причинени от усукване на шасито, подобрявайки управлението.

Образ

Освен това колата е оборудвана с допълнителнасплав от неръждаема стомана, която увеличава твърдостта на задната рамка и помага за управление на прецизността.Има и нови стоманени подсилвания под капака. Всичко това помага да се запази твърдостта на автомобила, което му осигурява страхотна реакция при влизане в завои.

Големите гуми 275/40 R 19 отпред и 285/40 R 19 отзад не са много лоши. Всичко е специално проектирано за новотоBMW M5, точно както когато M2 получи своя собствена „лична“смес от Michelin. Гумите ще бъдат монтирани наOrbit Grey 19 ″алуминиеви джанти с двойни спици като стандарт, въпреки че 20 ″ джанти със седем спици в черно или лъскаво черно се предлагат по избор.

Стандартни, M5 колела обграждатM комбинирани спирачки15.5" дискове и предни шестбутални апаратиис 14,9 ″ дискове и еднобутални плаващи апарати отзадВъглеродно-керамичните спирачки също са по избор и се доставят с жълти спирачни апарати, но вероятно ще бъдат d е задължително за всяко използване на писта на толкова голяма кола.

И ако всичко това не ви е достатъчно и искате още по-екстремна кола, можете да добавите и опциятаот линията M Performance за BMW M5.

Образ

Много трикове за намаляване на теглото

Въпреки това, тозинов M5не е толкова тежък, колкото може да изглежда.BMW Mработи усилено, за да олекоти тази кола колкото е възможно повече, благодарение напокрива от въглеродни влакна, алуминиевият капак, както и калниците са по-леки

Факт е, че товаBMW M5 F90все още е модерно BMW M, така че с много лукс и технологии на борда. Обърнете внимание на кокпита, изпълнен със скъпа кожа и с достатъчно място, за да седне слон на волана. Седалките изглеждат много удобни и в същото време спортни и съдържателни; всъщност харесваме дизайна на тези седалки, които имат много специален външен вид и се открояват ясно от обикновените седалки от серия 5.

Също като как BMW промени дизайна на скоростния лост. В сравнение със странната форма на всички други BMW M, сегалостът е наистина интуитивенРежимите на превключване все още са малко неясни (отляво към неутрално, наляво и нагоре режим на шофиране - спорт, само за дай пример). Лостът разполага и с бутон, който прави колата по-агресивна, като премахва част от съдържанието от централната конзола.

Образ

До скоростния лост има всички обичайниBMW M бутони за конфигуриране на окачването, волана и дроселаСега са подчертани в червено, но са все същите. Всъщност,има новост, а именно бутонът за отваряне на изпускателните клапаниЗа щастие BMW реши да вмъкне независим бутон за тази функция, така че да може да променя подобно на шума от дренажи.Така че, без непременно да се налага да настройвате спортен режим на шофиране, все още можете да се насладите на рева на ауспуха, дори докато сте на път за работа в града.

Има и промяна на волана. Докато самата корона не е претърпяла никакви промени,има два нови бутона, които се различават от обичайнитеIM1 и M2 конфигурируеми бутони, които активират предварително зададени режими на каране и които бяха поставени близо до круиз контрола, сега са поставени пред лостчетата, точно където ще бъдат поставени палците ви, както ибоядисани в червено.E 'малка промяна, разбира се, но визуалният ефект е много приятен. Бутонът за стартиране на двигателя също е червен

Образ

Що се отнася до технологиите, новотоBMW M5 е в челните редицивъв всички области. Това означава, че са налични системи iDrive, управление с жестове и дистанционно паркиране. арматурното табло е изцяло цифрово,със специални графики, които показват кои режими на шофиране, логика на шофиране и сцепление са активни. Също така е възможно да програмирате светлинни ефекти в графиката, да показвате кога е по-добре да смените предавката според параметрите, приложени към броя на оборотите. Има инов Head-Up дисплей, който също показва цялата тази информация.

За първи пътBMW M5 се предлага с всички системи за асистирано и полуавтономно шофиране, които присъстват в гамата от опции на Серия 5 и следователно ще можете да оставите, че колата ви води по магистралите, благодарение и на адаптивния круиз контрол. Накратко, също и чудовище на технологиите.

Очевидно някои изключителни цветове ще бъдат налични за това ново BMW M5, сред които най-красивият се вижда тук, а именноMarina Bay Blue Metallic, ярко синьо, което е върви добре с този нов M5.

Образ

BMW M5 "Първо издание"

Приблизително 400 автомобила First Edition, продадени по целия свят, ще бъдат налични при стартирането. Тези модели "Първо издание" ще бъдат продадени следващата пролет.

Тези, които успеят да получат това специално издание, ще имат конкретен M5 в ръцете си, благодарение наFrozen Dark Red Metallicбоя (както на снимката) с някои високи гланц Shadow вложки - Линии, които вървят много добре заедно. Всичко от решетките през M страничните въздухозаборници до изпускателните тръби ще бъде черно, за разлика от матово червената боя.

Образ

Вътре,покрития в черен цвят на пианоще украсят отделението за пътници с интериори, налични в Smoke White и червени шевове. Моделите „Първо издание“също ще имат уникална, номерирана табела с техния сериен номер (например: M5 Първо издание 1/400).

Това ново M5 може да е най-вълнуващото BMW от дълго време. Разбира се, това е кола със задвижване на четирите колела, изпълнена с всякакви технологии, но също така е и най-бързият M5, произвеждан някога. Ще се управлява ли, както бихме очаквали от истинско M5? Няма да разберем, докато не го опитаме, разбира се. Това, което знаем обаче, е, че е красиво, много е бързо и че все още е в състояние да произвежда така любимите ни плъзгания. Нямаме търпение да опитаме.

Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема