Пътен тест: 2017 BMW 118d xDrive

Съдържание:

Пътен тест: 2017 BMW 118d xDrive
Пътен тест: 2017 BMW 118d xDrive
Anonim
Образ

Най-малкият от групата за задвижване на четирите колела

BMW 118dxDrive е един от най-евтините модели с кръглото синьо и бяло лого на капака, което прави тази кола добър кандидат за мениджъри на корпоративни автопаркове, които искат да получат най-доброто съотношение качество-цена. Освен това, за да спестите още повече пари, ръчната скоростна кутия винаги е отличен избор.

Ние лично бихме го предпочели, ако колата беше самосъс задно задвижване, тъй като забавлението щеше да е по-голямо, но все пак в днешно време повечето автомобили, продадени наскоро BMW монтиранзадвижване на всички колелаВъпреки това, ако живеете в по-студени райони, все още ще можете да се забавлявате при пълна безопасност дори в този случай, ще са необходими добри зимни гуми и малко умения достатъчно, за да укроти снега и леда.

Но без да променяме темата, се озовахме лице в лице сдизелов двигател, задвижване на четирите колела, ръчна скоростна кутияи с неудържимо желание да се качим на борда за малко забавление. Може да изглежда странно, но шофирането на кола с ръчна скоростна кутия става все по-рядко в днешно време, особено след като много производители на автомобили вече оборудват тестовите си автомобили с всички възможни технологии, включително автоматични скоростни кутии, за да впечатлят. Да се ​​насладите на по-„нормален“модел е облекчение от време на време.

Образ

Двигателят

В този случай има причина, поради която товаBMW 118 xDriveе оборудвано с ръчна скоростна кутия: това е просто единственият тип скоростна кутия, наличен за този модел. Още по-интересното е, че ако живеете в Обединеното кралство например, 118d дори не се предлага във версия xDrive, което прави този хечбек много странен.Накратко, ако изберетеBMW 118d със задно задвижване,можете да избирате между ръчна и автоматична скоростна кутия, в противен случай, като изберете 118d xDrive вие ще има само ръчна скоростна кутия.

Независимо от избора,двигателят винаги ще бъде 2000cc 4-цилиндров дизел, B47,обработен, за дадостигне 150 конски сили и 320 Nm въртящ моментв модела 118d. Може да не изглежда като огнена топка, особено в сравнение с скорошнияM140i, но е достатъчен за ежедневието. Това е така, защотоBMW Серия 1е най-малкият автомобил, произвеждан от BMW в момента, а също и един от най-леките. Ако не бяха 80-те килограма, добавени от системата xDrive, този автомобил с 5 врати щеше да тежи само 1425 кг. Така или иначе, тези 150 коня се справят добре с теглото на рамката; може да не спечелите много "градски състезания" на светофарите, но ще имате достатъчно енергия за ежедневните си излети.

Външен

Отвън няма нищо, което да отличава колата от останалата гама и външният вид не я отличава от тълпата, въпреки хубавияСредиземноморски син цвят и козметичния пакетSport LineКолелата, от друга страна, със сигурност придадоха допълнителен чар, благодарение на17'' Star-spoke 379 модел с бели спициразлични хромирани покрития, които придават по-агресивна тема на автомобила, благодарение на добрия контраст, подчертан и от тонираните стъкла.

Образ

Разширения

Вътре в кабината нещата са доста стандартни, скожени седалкииM Sport воландоминиращи като фокусни точки на пътника отделение. В сравнение с BMW Серия 2, което получи ново арматурно табло в допълнение към фейслифта, товаBMW Серия 1все още използва старото оранжево аналогово арматурно табло, което обаче дава ретро усещане, което не е наистина толкова грозно.Централната конзола включванай-новата система iDrive,с преразгледани менюта и подменюта, както и графики и отзивчивост, която е сред най-добрите на пазара. При Серия 1 няма да имате сензорен екран, но няма да ви трябва много, тъй като копчетона тунела работи много добре и е интуитивно за използване.

Впечатления от шофирането на BMW 118d xDrive

Точно до копчето ще намерите скоростния лост, в този случайв комплект с логото M на копчетоРъчната скоростна кутия е типично баварска, малко гумена, но с прецизна годеж и близост един до друг. Превключването на предавките е забавно, ако не беше една функция, която много хора намират за изнервяща:съвпадение на оборотите(или автоматичен пръст на петата). Всички нови модели на BMW интегрират тази функция, която вероятно е предназначена да гарантира повече защита при изкачване, отколкото да не иска да ограничава спортното шофиране на водача, но все пак може да бъде деактивирана по всяко време.Просто деактивирайте DSC и автоматичното пета-пръсти също ще бъде деактивирано, но все пак не открихме нищо дразнещо вавтомата, който леко увеличава оборотите на двигателя по време на понижаване.Наистина, открихме, че е много полезни и смятаме, че хората, които критикуват тази система, защото „е създадена за хора, които не могат да шофират“са много самоуверени.

Образ

Когато започнете да натискате товаBMW Серия 1до краен предел, ще започнете да разбирате защое най-добрата кола за управление в своя сегментЗа да разберете по-добре, трябва да кажем, че това е единственият автомобил в сектора, който има задно задвижване, което помага да се направи автомобилът много по-балансиран дори и без системата xDrive. Накланянето на каросерията е наистина ниско иокачването е перфектно настроено, предлагайки повече комфорт от Mercedes-Benz A-Class и Audi A3, особено когато изберете адаптивно окачване.Други рецензенти са пробвали този модел със 17-инчови колела, което означава, че общият комфорт е намален, но като цяло комфортът все още е добър. С по-малки колела и различни гуми дори няма да има нужда от адаптивно окачване, честно казано.

Режимите на шофиране

Превключването междутри различни режима на шофиране е почти безполезно, тъй като превключването е ръчно. Разбира се, воланътстава по-твърд врежим Sport и реакцията на газта е малко по-бърза, но разликите са наистина минимални, всъщност бих ги нарекъл почти незабележими. ВEco Pro режимреакцията на газта е по-бавна и това ви позволява да пестите гориво въпреки тежкия ви крак.

Говорейки за разхода на гориво,BMW 118d xDriveне се представи много добре в града; вината ще бъде в десния ми крак, но колкото и да се опитвахме,разходът никога не падаше под 8 l / 100 km, цифра много далеч от тази, заявена от BMW.Извън града, с по-постоянна скорост и по-леко използване на скоростната кутия,разходът падна до 5,7 л / 100 км,приемлив резултат и това би било още по-добре, ако колата не беше няма задвижване на всички колела. Докато стои на едно място, BMW 118d xDrive не се справя зле, дори и да не получава толкова ритници в гърба, но всъщност никой няма да купи тази кола за скоростни състезания. На магистралата колата ще се държи абсолютно добре поне до 130 км/ч, които все още са ограничението на италианската магистрала.

Вътрешно пространство

Когато става въпрос за практичност, трябва да се направят някои компромиси, като се има предвид удоволствието от шофирането на тази кола. Шофьорската седалка е ниска, като по този начин предлага добра позиция за шофиране, но лош ъгъл на видимост, ако отидете твърде ниско. Седалките са удобни и предлагат добра странична опора, дори това да не саседалките на M Sport вариант Седалките в нашата кола бяха изработени от плат, но видът и комфортът бяха отлични; ако нямате бюджет, обходете се без кожа Dakota.

Образ

Има много място за пътниците отпред, докатопътниците отзад ще трябва да стиснат малко, предвид ограниченото пространство за главата и краката. Накратко, на задните дивани на възрастни над 1,80 м ще им е малко неудобно; за сравнение пространството на борда на Volkswagen Golf, Seat Leon, Audi A3 и Mercedes A-Class е по-голямо, но също така е разбираемо, тъй като тозиSeries 1трябваше да направи място за надлъжно монтиран двигател и трансмисия за свързване към задната ос.

Във всеки случай пътническото отделение съдържа много места в централния подлакътник и около него, за да натъпчете различните по-малки предмети.Багажникът достига390 литратоварен капацитет, 30 повече от последния модел. Когато седалките се свалят, наличнителитра стават 1200Въпреки че тези числа не звучат зле, те все още са с 20 литра по-малко от, например, Audi A3. И накрая, прагът за товарене е малко неудобен поради формата на задната част, а подът не е много линеен, наклонен е малко навън и по този начин прави поставянето на плъзгащи се предмети малко проблематично.

Образ

Въпреки тези проблеми, Серия 1 все още остава най-забавната кола за шофиране в сегмента. Вземете го с ръчна скоростна кутия и нещата ще бъдат още по-забавни, още по-добре, че ръчната скоростна кутия е налична в почти всички модели от тази серия 1, подчертавайки неговия спортен дух. Гамата от модели е много разнообразна, като се започне от 1500cc цилиндри до 3.000cc двигател на M140i, накратко, всеки ще има свой перфектен вариант на свое разположение.

Точно катоBMW 118d xDrive, ясно е, че тази серия 1 е направена да заинтригува малко всеки, като се има предвид нейната дискретна "пътешественическа" душа, но въпреки това си остава хечбек с отлично усещане на пътя. Въпреки че под капака се крие дизелов двигател, можете да се забавлявате много с този 118d и, за да направите нещата по-добри, можете да достигнете нивата на мощност наBMW 120d(190 конски сили, 400 Nm чифт) чрезпренасочване на ECU, което е повече от достатъчно за такава кола. Интериорът не е нищо особено, но по този начин можете да спестите допълнителни пари.

Образ

В заключение, много се забавлявахме с тази кола. Дизеловият двигател не е твърде инвазивен благодарение на намаляването на шума и е добре балансиран, докато високият въртящ момент ви позволява да пътувате спокойно на всяка предавка, която предпочитате.Натискането на газта ще ви измъкне от всяка опасна ситуация, докато ако искате да се забавлявате още повече, това, което трябва да направите, е просто да контра-завиете бързо, за да направите опашката на задния мост; нещо, което просто вече не е възможно с други два тома в днешно време.

Естетика 8;

Вътрешно качество: 7;

Обратна връзка на волана: 6;

Изпълнение: 6;

Ръководство: 9;

Feeling BMW: 7;

Каталожна цена: 9

Крайна оценка: 7, 4

Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема