Jaguar E-Pace - Най-страхотният съперник на BMW X1 и X2?

Съдържание:

Jaguar E-Pace - Най-страхотният съперник на BMW X1 и X2?
Jaguar E-Pace - Най-страхотният съперник на BMW X1 и X2?
Anonim
Образ

Състезатели на Jaguar E-Pace

Ако сте казали на някой автомобилен ентусиаст преди десет години, чеJaguarще произведекросоувър с предно задвижване и напречно разположен двигател, той щеше да ти се изсмее. Идеята за малък кросоувър с предно предаване на марката Jaguar би била също толкова богохулна, колкото би била за BMW. Сега обаче Jaguar би било глупаво да не го направи. Като се има предвид колко добре се продават малките и евтини първокласни кросоувъри за производство,Jaguar E-Paceе автомобил, чието производство британците не могат да забавят.

Jaguar E-Paceвлиза в сегмент, зает в момента отAudi Q3, BMW X1-X2,Mercedes-AMG GLAи скороVolvo XC40, така че индустрията вече е много натоварена, но Jaguar може да е най-трудният конкурент, с който да се сблъскате.

Първо,колата е напълно нова, така че Jaguar има шанс да проучи конкуренцията и да излезе със собствен план за атака. Второ, това със сигурност е най-спортната кола в целия сегмент, току-що пусната в производство.

Образ

По-лек от Evoque

Тозинов Jaguarе базиран на архитектурата наRange Rover EvoqueиLand Rover Discovery SportВъпреки че тези два автомобила са по-ориентирани към офроуд, Jaguar е подложил този E-Pace на силни контрамерки, за да му придаде собствена природа. Например,Jaguar облекчи E-Pace в сравнение с Evoque, заменяйки стоманените вложки с алуминиеви вложки; ето защо капакът, калниците и покривът на колата са направени от последния материал.

E-Paceсъщо има различни окачванияот своите братовчеди Range Rover, особено в задното окачване.Има същата странна настройка, монтирана на XE, с прикрепена специфична за марката пълна трансмисия. Така че не самоE-Paceсе чувства по-заземен и безопасен, като същевременно остава много удобен, но има и повече товарен капацитет и пространство за пътниците, тъй като няма обем отзад.

Под капака,ще се предлага само гама от четирицилиндрови двигатели.В световен мащаб ще се предлагат както бензинови, така и дизелови двигатели, докато само два двигателя ще бъдат налични в Американски бензинови двигатели, и двата 2000cc турбо двигатели, оградени от camble ZF деветстепенен автоматик.

Jaguar E-Pace S и SE ще имат 246 конски сили и 365 Nm турбо-четири въртящ момент, което ще позволи на колата да ускорява 0-100 за 6, 6 секунди. Ще има иJaguar E-Pace R-Dynamics вариант с 296 конски сили и 400 Nm турбо-четири въртящ момент, който ще има време от 0-100 за 5,9 секунди.Честно казано, не изглежда, че това подобрение от 0,7 секунди си струва допълнителните пари.

Образ

Според първите ревюта в обращение, този 2000cc турбо-четири, и в двете версии, е добър двигател с добра мощност, но това, което липсва, е еластичността. Неговата 9-степенна скоростна кутия също е добра при превключване на предавките, независимо дали е в автоматичен режим или в ръчен режим чрез лостчета.

По отношение на динамиката на шофиране, Jaguar E-Pace трябва да бъде забавен и динамичен, много повече отDiscovery Sport, който монтира същата платформа. Иманалични два типа задвижване на всички колела(задвижването на предните колела е стандартното); едната от тях е стандартна система, а другата е системата " Active Driveline ", която също ви позволява да прехвърлите цялата мощност към задната ос.

От това, което чувате, Jaguar E-Pace има класическите динамични характеристики на всеки Jaguar и това може да бъде проблем за конкурентите, които вместо това дават приоритет на комфорта, практичността и простора. BMW X1иBMW X2са забавни коли, ноJaguar E-Paceможе да им даде много нишка за усукване в този смисъл.

Популярна тема