BMW X5 M50d преглед и пътен тест

Съдържание:

BMW X5 M50d преглед и пътен тест
BMW X5 M50d преглед и пътен тест
Anonim
Образ

Впечатления от шофиране на BMW X5

С това ревю нека да погледнем назад към BMW X5 и какво представляваше за BMW.

За да оцените първоначалното въздействие на BMW X5 върху пазара, спрете за момент и помислете какви SUV модели бяха на пазара през 1999 г.

Land Rover Discoveryизглеждаше подобно на трактор.Toyota Land Cruiserбеше огромен.Mercedes-Benz M-Classвсе още не беше страхотен, аLexus RXбеше малко пропусната възможност. СамоJeep Grand Cherokeeбеше направил нещата както трябва - а тогава беше американски.

КогатоBMWпристигна на сцената, бъдещето вече беше написано.ПредиBMW X5нямаше нищо, тъй като BMW никога не е проявявал интерес към пазара на автомобили 4 × 4 преди първото поколение на X5. Но по-късно,през 1994 г., BMW купи групата Rover и заедно с нея Land Rover.

Марката научи много от притежаването на марката през 1990 г., но беше достатъчно умна, за да създаде 4 × 4 по свой образ и подобие, наричайки първотоBMW X5 "SAV" - Sports Activity Превозно средство- което дава приоритет на шофирането по пътя пред шофирането извън пътя.

Образ

След две поколения,X5 е събрал 1,3 милиона продажбиС най-новата версия, F15, BMW обещава подобрения във всички области - особено що се отнася до ефективността - тъй като ще се конкурира с новите Mercedes-Benz M-Class, Volkswagen Touareg, Range Rover Sport и Porsche Cayenne.

Това BMW успя ли да спечели срещу тези много подобрени съперници? Нашият преглед ще се опита да ни накара да разберем.

Стил и дизайн

Въпреки че екстериорът на автомобила е преосмислен,BMW X5отдолу е много подобен на предишните модели. С междуосие от 2993 mm, платформата е почти идентична с предишната.

От друга страна,BMWтвърди, че се е фокусирало върху намаляването на прекомерното тегло на автомобила чрез използване на леки метали и въвеждане на алуминиев преден капак заедно с някои алуминиеви панели. термопластичен.

Теглото от 2,4 тона наBMW M50d xDrive, което тествахме, свидетелства, че все още има какво да се работи в това отношение, но твърдостта, увеличена с 5%, е много добра подобрение, тъй като целта на този X5 беше също да подобри качеството на возене.

Базовите модели ще имат стоманена настройка, както обикновено, но много купувачи ще се възползват от регулируемите амортисьори и адаптивното окачване.Адаптивен контрол - с два режима на амортисьорите, които могат да се активират с (ново за този X5)Динамичен контрол на амортисьорите- ще присъства на всички специални модели.

Очакваме голяма част от превозните средстваM Sport, много от тях ще имат адаптивно M окачване, което добавя ниватаSport към списъка с настройки и Sport +В допълнение към тези са налични два другиопционални пакета, Adaptive Dynamic, който значително подобрява съпротивлението при поискване от адаптивните стабилизатори и Adaptive Professional, който включва всички тези режими в един пакет.

Образ

Гамата на двигателя, за щастие, е по-линейна. X5 се възползва от еволюцията нагамата BMW Twin-Power turbo,готов за следващите стандарти Euro 6.

BMW предлага 6 задвижващи агрегата, започвайки сsDrive 25d версия със задно задвижване и с 231 конски сили,продължавайки с xDrive версия на предишния, xDrive 30d(258 конски сили),xDrive 40d(313 конски сили) иM50d(381 конски сили).Единствените налични бензинови двигатели са306hp xDrive 35i и 449hp V8 4400cc битурбо,кръстенxDrive50i, докато, докатоВерсия с 575 конски сили ще бъде монтирана на X5MИма и хибридна версия, наречена xDrive40e iPerformance, оборудвана с 2000cc четирицилиндров бензинов двигател и електрически мотор с мощност 110 конски сили.

Целта на BMW за по-ефективна динамика и използването на осемстепенна автоматична трансмисия от последно поколение позволява на версията xDrive30d да спечели 13 конски сили и 20 Nm въртящ момент, подобрявайки 0-100 от 0,7 секунди, но отделяйки 33 грама CO2 по-малко, или 162 г/км. BMW също може да се похвали с подобрена ефективност на двигателя за своя 4400cc V8 бензинов двигател, който сега има комбиниран разход на гориво от 11,5 km/l.

Опитвайки се да остане верен на философията на автомобила, X5 е проектиран да се базира на задвижване на задните колела. Оригиналният X5 E53 предава около 60% от въртящия момент към задната ос, точно както поколението F15.

Въпреки това,най-новата система xDrive вече е в състояние да изпраща почти 100% по всяка от осите,ако динамичният контрол на стабилността открие някакви критични проблеми. Що се отнася до ефективността, тази конфигурация - която използва специален електронно контролиран съединител за сортиране на трансмисията между двете оси - тежи с 1,4 кг по-малко, отколкото в миналото. Всяка малка стъпка има значение.

В случая наBMW M50d, задният диференциал има подобрено динамично управление, наблюдавано преди в старото X5 M, което разпределя въртящия момент между колелата според нуждите.

Ясно е, че тази система иска да подобри пъргавината в завой, но BMW монтира автоматично диференциално спиране натова X5,помощ при шофиране, която спира въртящите се колела. празни, така че двойката винаги работи върху ъглите със захващане.

Образ

BMW X5 интериор

Тази нова кола не се отклонява твърде далеч от познатото на мнозина в X5. Има няколко по-сложни детайла и по-изискани покрития, но те не дават това усещане за превъзходство, което дават Range Rover Sport или Porsche Cayenne.

Веднага щом седнете на мястото на водача, стилът ще бъде подобен на този, който вече се вижда при Серия 3 и Серия 5, а естествено ниската позиция на шофиране създава много спокойна среда.

ТозиX5 си остава първокласен продукт и в скъпата версия M50d има много алуминий, лъскаво дърво и кожа с двоен шев, които да ви напомнят за това.BMW има въведе два различни пакета опции за стил -Design Pure Experience and Excellence- за предлагане на алтернативни избори на материали.

Освен това, X5 остава същият както винаги. Има избор между „комфортни“или спортни седалки - нашият M50d беше оборудван с комфортни седалки, които отговарят на името си - исъщо е възможно да се поръча трети ред седалки.

Вторият ред седалки вече е сгъваем 40-20-40 и има достатъчно (ако не и много) място дори за пътници с по-дълги крака. Пространството и покритието не се изравняват, докато се отдалечавате от седалката на водача и вътрешният шум също не се променя - BMW декларира вариация до 2,5 dB в цялата кабина -..

Образ

Багажникът е по-голям от 30 литра за общо 650 литра, които могат да станат 1870, след като седалките се сгънат. Задната врата от две части остава, осигурявайки повече удобство - особено сега, когато BMW електрифицира горната част на люковете и в основните версии.

Сателитният навигатор винаги присъства като стандарт, много приятен за използване. Системата обаче се подобрява, ако изберете опциятаConnectedDrive, която ви позволява да свържете автомобила към интернет, за да получите цялата информация, която искате, в реално време.

Основната система за забавление на BMW е напълно функционална, докато системите Harman Kardon и Bang & Olufsen се предлагат като опция,могат да бъдат интегрирани с допълнителна опция за онлайн забавление, която включва достъп до 12 милиона музикални песни. Интернет връзката очевидно означава и функционалност на уеб радиото.

Истинското удоволствие от използването обаче не е фактът, че X5 се свързва мигновено с вашия смартфон, а че го прави в няколко стъпки и с наистина елегантна графика. Най-новото въплъщение на системата iDrive не пропуска бутоните, почти прилича повече на екран на кино, отколкото на селектор на менюто на автомобила. Комбинирайте това изживяване с интуитивния интерфейс и ще разберете защо системата е ненадмината на пазара.

Стандартната версия също включва системи катокруиз контрол, предни и задни сензори за паркиране, отопляеми предни седалки и ксенонови фарове, докато SE хибридната версия е оборудвана дори с основни адаптивни окачване.Превключете къмM Sportрежим и ще имате по-агресивен стил, спортна автоматична скоростна кутия и спортни, електрически регулируеми предни седалки. Има също възможност за монтиране наM Sport Plus пакет,с по-големи колела, head-up дисплей и стерео система Harman Kardon на тези модели.

Образ

M50dе практически идентичен смоделите M Sport, но включва специално проектиран сервоусилвател на волана на M Division и двойни стоманени ауспухи от неръждаема стомана, докато X5M разполага с LED предни светлини, безжично зареждане, wifi гореща точка и множество M лога отвътре и отвън.

Изпълнение

Гамата двигатели на BMW за това X5се фокусира предимно върху дизелови агрегати и включва 25d, 30d, 40d и 50d, плюс всички тези двигатели са 3000cc с изключение на 25d, който е 2000cc.

V8 4400cc двойно турбо бензинов двигателсе предлага във вариант 50i, за тези, които търсят най-изисканото от X5s; за сега сме тествали само 30d, 50d и 50i. 3000-кубиковият дизелов вариант на новото X5 е много подобрен спрямо последното поколение, както и нивото на шума. Натоварванията при ниски обороти и доброто управление на тази осемстепенна автоматична скоростна кутия значително помагат на производителността, която при ниски скорости позволява на този 50i бензинов двигател бързо да достигне мощността на двигателя.

BMW X5 50i е оборудван с 4400cc V8, придружен от автоматична или секвенциална трансмисия чрез лостчетаТози двигател е познат на X5, но сега неговата производителност е подобрена, при запазване на подобно потребление. Мощността е нараснала с 10%, преминавайки от 401 коня на настоящите 449, докато въртящият момент се е увеличил с 50 Nm, достигайки прага от 650 Nm; всичко това намали времето 0-100 с половин секунда, достигайки време от 5 секунди.Ефективността също леко се е подобрила.

Въпреки своята мощност и страхотно сцепление, този бензин не е най-бързият двигател в гамата на X5, защото двигателят и трансмисията са малко бавни, за да поемат командата за газта, преди да накарат този SAV да се пръсне напред, макар и в спортен режим нещата се подобряват малко. Звукът на двигателя е добър, което прави този V8 як, когато газта е натисната докрай.

Най-мощният двигател е тритурбо дизеловият; разбира се, бихме предпочели да изпробваме този нов модул, наречен "N57S" на по-лек и по-аеродинамичен автомобил (X5 тежи 2,4 тона).

Реакцията на двигателя е класическата, която бихте очаквали от двойно турбо, както и плавността, но най-интересното нещо несъмнено са 740 Nm въртящ момент, наличен между 2000 и 3000 об./мин.

BMW X5 M50dще спринтира от 50 км/ч до 110 км/ч на четвърта предавка по-бързо от V10 в Audi R8; дори ако на борда няма да изглежда, че гърбът ви остава прикрепен към седалките, скоростта е това. Осемстепенната автоматична скоростна кутия на ZF е перфектназа този двигател, тъй като разбира кога потъвате десния си крак, като по този начин позволява бързо превключване на по-ниска предавка, за да получите правилните обороти бързо и да ускорите с повече мощност

Не се съмняваме, че тази кола може лесно да достигне 260 км/ч, ако има достатъчно място на пътя и ако ограничителят е деактивиран, но това, което най-много впечатлява този двигател, е неговата енергичност. Червената линия се намира при 5500 об/мин и през това време двигателят никога няма да откаже да натиска, преди да достигне ограничителя.

BMW е създавало спортни дизели и преди, но този е наистина изключителен: гъвкав и мощен, който ще се радвате да притежавате в сравнение с повечето V8 TDI.

Ръководство и обработка

Шасито на BMW X5със сигурност е в състояние да се справи с всички нужди за шофиране при всякакви условия, благодарение и на помощта на различните пакети, които споменахме по-рано - Динамично управление, адаптивно окачване, активни стабилизиращи щанги и динамично разпределение на въртящия момент. Стандартната настройка обаче е оборудвана със стоманени пружини, конвенционално окачване и пасивни стабилизиращи щанги.

Ако този комплект аксесоари е монтиран, колата се оказва наистина пъргава и бърза в завоите. Колата изглежда дори по-малка, отколкото е в действителност, като същевременно успява да забавлява. Освен това е много стабилен, кормилното управление е точно, спирането е убедително и накланянето е достатъчно, за да разберете какво правите, без да ставате неконтролируеми.

Жалко тогава, че новото електрическо поддържано кормилно управление разваля всичко с неприятна неточност в първите степени на движение, както при режим, зададен в Comfort, така и в Sport. За щастие, това не е нещо невероятно компрометиращо, но леко подкопава спортния дух на автомобила.

Какво ще кажете за комфорта при пътуване?BMW X5поема добре по-малките дупки, както беше обещано, въпреки че е най-добре да останете в режим Комфорт, ако пътищата ви са сериозно повредени.Ето защо е жалко, че воланът е твърде лек при тази настройка - също така е жалко, че не можете да зададете различните опции по ваш вкус, за да персонализирате колата, както желаете -.

Оценявамеподхода на BMW към гамата M Performance(също благодарение на хечбека M135i) и разбираме защо къщата избра най-бързия дизелов X5 като идеален кандидат за M Този път обаче изглежда, че BMW са прекалили с M50d - може би защото базовата линия на X5 вече е спортна сама по себе си.

Каквато и да е причината, резултатът е модел, който дори не се доближава до комбинацията от пъргавина и комфорт, изпитани в Range Rover Sport. Дори на магистралата ще откриете, че неохотно премахвате режима Comfort, защото ако го направите, X5 ще ви накара да усетите неравности по асфалта дори там, където бихте си помислили, че няма да ги намерите, докато ще се окажете, че подскачате на място, когато изправяте се пред най-очевидните пречки.

Добавеното ниво на спортност в замяна на този некомфорт не допринася за нищо. Воланът е директен, а рамката е твърда и успява да се справи с всички трудни ситуации, но честно казано има нещо положително, а именно удоволствието, което ще почувствате, карайки колата да завива в най-трудните завои, особено когато триенето под колелата започват да се изчерпват и трансмисията на двете оси започва да върши работата си.

В условия на ниско триене, балансът на M50d е достатъчно добър, за да ви позволи да играете с колата в най-широките завои. Можете да завъртите колата с добър въртящ момент, приложен към колелата, ноX5 е малко вероятно да презавие.

Нашият опит с еквиваленти на Audi, пълни със спортен диференциал, показва, че последните са по-контролируеми в преходната фаза и следователно по-лесни за управление. При сухи условия обаче управлението на X5 е по-стабилно, но и по-малко забавно.

Въртящият момент е балансиран повече към задната ос и автомобилът има известно недозавиване. Контролът върху превозното средство е много добър, но понякога тези допълнителни стабилизиращи щанги изглежда добавят твърде много сила.

Ефективност и разходи за поддръжка

BMW очакваше най-продаваният модел X5 да бъде xDrive30d с цена от около 68 000 евро, колата е по-евтина от базовия Range Rover Sport. Освен това е много по-добър от посредствения базов дизелов двигател на Porsche Cayenne.

Разходите за поддръжка трябва да са приемливи в сравнение с конкурентите и надеждността на превозното средство трябва да е добра. Качеството на изработка е високо и двигателите са добре управлявани единици.

Най-евтиният вариант еBMW X5 25d,, който трябва да има ефективност от 21,5 км на литър, но ако искате задвижване на четирите колела, консумацията ще падне с около 1 км на литър. Естеството на по-големите дизели обаче би трябвало да улесни поддържането на по-висока средна стойност в реалния свят в сравнение с по-малките двигатели.

Когато купувате, изберете черна кожа и алуминиеви вложки, защото дървените вложки могат да създадат проблеми при препродажба, особено ако изберете по-спортните модели. Изберете Harman Kardon аудио, подобрен bluetooth и адаптивни LED светлини. Няма голяма нужда да монтирате динамичното окачване, освен ако не искате да изстискате напълно това X5.

Очаква се много модели да поддържат стойността си подобно на Range Rover Sport, така че като цяло един много добър резултат.

Очевидно има голям скок между стойността на M50d и останалата част от диапазона. M50d струва €95 000 - повече от Porsche Cayenne S Diesel, въпреки че последният има 108 Nm повече въртящ момент благодарение на своя V8.

BMW ще наблегне много на ефективността на своя редови шестцилиндров двигател, но честно казано успяхме да постигнем поне резултат от 14,5 км на литър при постоянна скорост (и a разочароваща средна стойност от 11, км на литър).Намалените CO2 емисии на M50d от 41g/km са по-забележими, но в сферата на високомощните и скъпи SUV автомобили това вероятно няма значение.

Присъда

В сърцето си товаBMW X5все още е спортният SUV, какъвто беше през 1999 г.; може би прекалено, като се има предвид, че естетически този рестайлинг се променя малко в сравнение с предишните модели.

Колата обаче със сигурност е по-изискана;комбинацията от вътрешен комфорт, луксозни вложки, спортно представяне и безопасност при всякакви условия е добър резултат.

BMW X5 M50dдемонстрира, че дизеловото представяне в 4 × 4 автомобили има потенциал, дори ако резултатите не са видими веднага, както може да се очаква. Ние обаче показахме как X5 M50d може да бъде достатъчно бърз, за ​​да се конкурира сPorsche Cayenne TurboилиMercedes-Benz AMG ML

Разходът на гориво също е див като бензина. Открихме също така как BMW се противопоставя на законите на физиката, като ни предлага превозно средство, което е толкова тежко, но толкова бързо и добре настроено, че успява да предаде отлични усещания при шофиране.

В допълнение към мощните захранвания, този конкретен модел е далеч от настигането на съперника Range Rover Sport.

Въпреки това купувачите, които искат да се съсредоточат върху по-евтините версии, ще намерят много пространство, комфорт и премиум автомобил, подходящ за всякакъв вид пътуване.

Популярна тема