Тест драйв и впечатления от шофиране: BMW X3 xDrive20d

Съдържание:

Тест драйв и впечатления от шофиране: BMW X3 xDrive20d
Тест драйв и впечатления от шофиране: BMW X3 xDrive20d
Anonim
Образ

BMW X3: силни и слаби страни

Имахме късмета да можемда тестваме BMW X3 M40i- много пъти, но въпреки че това всъщност е най-бързата кола в гамата, най-вероятно ще бъде засенчен от по-малко мощни и по-евтини модели по отношение на продажбите. Ако предишните две поколения на X3 ни научиха на нещо, тоBMW xDrive20dще бъде най-продаваният модел в гамата, благодарение и на немската "страст" към пътуването по магистрала с техните двигатели дизел под капака

Тази тенденция се разширява и в цяла Европа, ако искаме да обединим пазарните зони в макрозони и това означава, че без значение колко големи са китайските или американските пазари,групата на Съюза Въпреки това, пазарът, в който BMW продава повече автомобили от Европа.

От пускането на оригиналнияBMW X3през 2003 г. са продадени повече от 1,5 милиона бройки, 50% от които на европейския пазар. Любопитни ли сте да знаете колко от тези единици са били оборудвани с 2000cc дизелов двигател? Твърде много, за да се преброят всички.

Образ

Ето защо автомобилът, който ще ви покажем, е от фундаментално значение не само за BMW, но и за всички клиенти в Европа, които чакат да се качат на борда на SUV, който е един от най-продаваните досега. Като се има предвид, че две трети от продадените автомобили днес са в категорията SUV, BMW знаеше, че новото поколение на X3 трябва да бъде поне наравно с това, което предлагат неговите конкуренти, също като се има предвид ожесточената конкуренция, съставена от автомобили, които не съществува дори по времето на първото X3.

Очевидно говорим заAlfa Romeo StelvioиJaguar F-Pace, два съперника, които да държите под око.Що се отнася до удоволствието от шофирането, Stelvio изглежда крачка пред конкуренцията, докато Jaguar изглежда този с най-добър външен вид; обаче, когато решите да си купите кола, много фактори влизат в действие.

BMW X3е разработен върху новата архитектура CLAR. НоменклатуратаG01също показва как е започнала разработката на този автомобил преди известно време, като по този начин дава на инженерите достатъчно време да проучат задълбочено как да се възползват максимално от новата платформа. Точно поради тази причина, въпреки ченовото X3 G01монтира много по-иновативна технология, има много разлики в сравнение със старотоBMW X3 F25, теглото е остава непроменена, което е 1825 кг.

Образ

Преди да критикувате тази цифра, не забравяйте, че в сравнение със старото BMW X3, сега откриваме много повече технологии (сензорите и кабелите тежат повече от очакваното), но също и по-голяма кола.Физически тозиBMW X3 G01 е с 5,1 см по-дълъг от предишния модел, както и с 10 мм по-широк и 16 мм висок. Освен това, като се има предвид, че тази кола ще кара много малко извън пътя,BMW намали тапицерията на този xDrive20d с около 8 mmЕто защо теглото е останало същото. всъщност е добро нещо.

Повече пространство от предишния X3

Допълнително място се отбелязва веднъж на борда. Както отпред, така и отзад, пътниците имат място за краката, раменете и главите, за да настанят удобно трима възрастни на задните седалки дори при по-дълги пътувания. Нашият тестов образец беше оборудван и с панорамен покрив, който обикновено заема място за главата, но този път не съжаляваме за наличието му.

Образ

Предницата вече има по-широк и по-просторен дизайн, взет директно отСерия 7иСерия 5що се отнася до ергономията.Предното стъкло е широко и високо и пропуска много светлина в купето, както и предлага отлична видимост на пътя. За съжаление обаче това също води допървия недостатък на този X3, който е фактът, че по някаква причина често се чувствах извън позиция по време на шофиране, което не беше случаят в по-стария модел. Не мога да обясня защо, но сякаш позицията на водача винаги е твърде висока, каквато и настройка да избера за седалката. Таблото е малко по-ниско от обикновено и седалките са просто твърде високи, което ме кара да се чувствам сякаш седя отгоре на волана, а не зад него.

Саматапозиция на волана изглеждаше твърде ниска дори при най-високата му настройка, което доведе до удар с колене повече от един път, което в последния модел, както повтарям, не се случи. И ако не можете да се настаните удобно в колата си, цялостното възприятие на самата кола може да бъде засегнато.Например кормилното управление - въпреки че знаем много добре, че тези X3 са добри - се чувстваше дори по-малко отзивчиво от нормалното, тъй като винаги трябваше да го хващаме от неправилна позиция.

Образ

Интериорът обаче определено е подобрен както по отношение на дизайна, така и по отношение на цялостното качество.Покритията са безупречникакто винаги и колата ни беше облечена с кожа Vernasca Oyster, докато арматурното табло беше покрито със Sensatec. Като се има предвид позиционирането надолу, изглежда, че арматурното табло в това X3 е по-дълбоко, отколкото е, което помага да се създаде усещане за простор за пътниците отпред.

Отделението за пътници също е пълно с отделения за побиране на по-малки предмети, както и отлична поставка за чаша отпред. До последното намираме просторноотделение за безжично индукционно зареждане; точно отгоре намираме малко лого на X3, което придава атмосфера на цялото.През по-голямата част от времето, прекарано в тази кола, зареждахме телефона с помощта на отделението за безжично зареждане, но то е толкова голямо, че ще трябва да внимавате за онези моменти, когато ускорявате рязко, тъй като телефонът може да изпръска.

Има очевидни разлики между този нов SUVи сериите 5 и 7 в това как е подреден интериорът. Докато арматурното табло и неговите графики остават идентични, панелът на таблото е малко по-различен и отне известно време, за да свикнете с него. Докато при Серия 5 и 7 има хубав дисплей точно зад климатроника, създаващ по-голямо впечатление за дълбочина, при X3 това усещане го няма поради контраста, причинен от белите елементи с изцяло черен фон. Всички сензорни бутони са премахнати и на тяхно място ще намерите традиционни бутони, които според мен все още изглеждат добре.

Образ

тризонният автоматичен климатронике включен като стандарт, като по този начин позволява на пътниците отзад да регулират температурата по свой вкус, за да повишат комфорта си на борда. Има и други забележителни промени, които помагат за подобряване на ергономичността на купето, като бутона за освобождаване на вратата, разположен на вратата на водача, близо до дръжката, както и бутоните за регулиране на седалката - с много от тях.. Тези промени са добре дошли, тъй като предишното позициониране отстрани на вратите ни предизвика не малко недоумения.

Стимулиране на импресии

В централната конзола ще забележите, че бутоните заDDC (Динамичен контрол на амортисьорите)вече имат допълнителна настройка в допълнение към класическитеEco Pro, Комфорт и Спорт,това е ексклузивното - за това X3 -Адаптивен режим на шофиране Следвайки стъпките на Серия 7, този нов SUV вече се предлага с адаптивно окачване, което се настройва според стила на шофиране и което скоро се превърна в предпочитан режим, също като се има предвид отличната работа, свършена при настройването на шасито на автомобила.

Купувачите на xDrive20d няма да искат да спечелят драг състезание и няма да искат да закарат колата си на пистата, но е добре да знаят, че под краката имима повече от добро шасиВъпреки това веднага ще усетите как по-дългото междуосие помага на това BMW X3 в движение, както и по-доброто усвояване на несъвършенствата на асфалта, въпреки факта, че са монтирани 20 ″ джанти със спуснати гуми. Накратко, колата е удобна, когато не сте в режим Sport и окачването работи отлично.

Образ

На магистралата при 130 км в час шумът в купето е наистина нисък с добра изолация, благодарение и на новото антишумно предно стъкло, както и на двойните стъкла в нашия тестов автомобил, които намаляват шума още повече..Изолацията в града също е наистина добра, с 2000ccB47 двигател, който ще чуете на борда само ако надвишите 3000 rpm, но като се има предвид наличният въртящ момент от 400 Nm, наличен при 1500 rpm, почти никога не е необходимо да натискате двигателя толкова силно.

Нитопревключването на предавките ще ви насърчи да бутате, тъй като е настроено за по-тихошофиране отколкото за спортно шофиране. Работата му е свършена добре, дори ако в най-спортните режими няма да бъде светкавично бърз в промените, като същевременно поддържа меко поведение. В тесни завои колата остава спокойна в спортен режим, показвайки добър контрол на накланяне и качества на сцепление. Честно казано, xDrive20d не е особено подходящ за натиск твърде силно и забелязахме малко недозавиване, но честно казано, това не би било основната употреба на автомобила.

Образ

Обратно, повечето клиенти ще използватBMW X3, за да са сигурни, че както членовете на семейството, така и техният багаж винаги са добре дошли на борда дори при по-дълги пътувания.В този смисъл xDrive20d напълно отговаря на очакванията. Капацитетът на багажника е 490 литра като старияF25, но пространството е много по-използваемо благодарение на по-квадратната линия. Подът е равен и има доста дълбок кокпит. Чрез спускане на седалките благодарение на специалните бутони ще докоснете капацитета от 1600 литра, достатъчен, за да донесете у дома всички шкафове Ikea, които винаги сте искали. Препоръчвам обаче да не претоварвате колата, защото двигателят от 190 конски сили може да пострада малко при високи скорости.

Колата е доста бърза при ниски скорости, като 0-100 покрива за 8 секунди, но след 130 км/ч започва да губи известна сила. Всичко това обаче е повече от достатъчно за по-голямата част от ситуациите на пътя, тъй като никога няма да достигнете максималната скорост от 212 км / ч и във всеки случай е трудно да си представите майка, която бърза да се прибере след като отиде да заведе сина си на футбол, опитвайки се да счупи някакъв рекорд за скорост на магистралата.

Обратно, колата е по-вероятно да се използва в града при условия на натоварен трафик, но ще се управлява брилянтно отсензорите Traffic Jam Assistant Plus,автопилотът автоматично ще се движи със същата скорост като превозното средство пред вас, без да се налага да се намесвате с педалите. Освен това можете също да иматеУправление с жестовевътре в този X3, но за съжаление паркингът с дистанционно управление все още не е наличен в арсенала. Във всеки случай този автомобил със сигурност ще бъде фаворитът в гамата благодарение на своята технология и стил, съчетани с комфорта и пространството в пилотската кабина. Комбинацията от тези фактори със сигурност ще издигне товаBMW X3 xDrive20dкато обществен фаворит, заслужено.

Естетика: 8

вътрешно качество: 9

Управление: 8

Изпълнение: 7

Обработка: 8

Feeling BMW: 7

Начална цена: 8

Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ Образ
Образ

Популярна тема