Mercedes-Benz CLS с нов шестцилиндров редови двигател предизвиква BMW

Съдържание:

Mercedes-Benz CLS с нов шестцилиндров редови двигател предизвиква BMW
Mercedes-Benz CLS с нов шестцилиндров редови двигател предизвиква BMW
Anonim
Образ

Връщане към 6 цилиндъра в ред

Остават само няколко дни до пускането на пазара нановия Mercedes-Benz CLS, но тъй като тази дата все още не е настъпила, ембаргото кара журналистите да мълчат по темата все още е активен. Въпреки това австралийското списание Motoring случайно пусна статия за това - незабавно премахната, но знаете, каквото се озовава в интернет, си остава в интернет.

Само ви казваме, че външният вид не ни хареса много; истински срам, предвид големия потенциал на линията на немската къща - толкова много, че предишните CLS също бяха красиви за гледане. Днес обаче няма да говорим за дизайна, а ще говорим зановия двигател, с който е оборудван CLS, който може да бъде истинска изненада.

Образ

Mercedes-Benzпредстави отновоскъп стар редови шестцилиндров двигател,толкова обичан от автомобилните фенове, благодарение на тяхната простота, устойчивост, огромен шум и тяхната рядкост в наши дни.BMWе единствената компания, която все още масово използва своя 6-цилиндров редови двигател, силен в своята история. Някога Mercedes също имаше някои много добри редови 6-цилиндрови двигатели, но оттогава се отказа от тях в полза на по-евтините и лесни за внедряване V6 двигатели. Базираната в Щутгарт компания обаче сега ще използва повторно двигател L6, който със сигурност ще бъде най-напредналият в технологично отношение на пазара.

Образ

Основната причина, която накара производителите да се откажат от редовите 6 двигатели етрудността на сглобяването Като се има предвид тяхната дължина, тези двигатели са трудни за монтиране в модерни автомобили, които разполагат с толкова много (и тромава) технология за пасивна безопасност. Ето защо Mercedes намали значително дължината на новия си 6-цилиндров двигател, като премахна ремъка, благодарение на използването на 48-волтов електродвигател, който задвижва всички механизми, като например водната помпа. Без ремъци, адаптирането на двигателя към нови автомобили е много по-лесно.

Този нов 6-цилиндров Mercedes-Benzще има обем от 3000cc и ще се състои от два турбокомпресора с обща мощност около 360 конски сили,което в най-добрите конфигурации може да достигне до 500 конски сили.Това прави този двигател много мощен и модулен, което го прави подходящ за монтиране в много нови Mercedes-Benz и Mercedes-AMG.

Образ

Хубаво е да видим друг производител освен BMW да използва редови шестици.Този нов L6 от Mercedes изглежда наистина забележителен и ние наистина се интересуваме да видим как ще се конкурира с баварските си колеги. BMW произвежда 6-цилиндрови редови двигатели много по-дълго от Mercedes и следователно има повече време да ги усъвършенства.новият 3000cc турбо двигател B58е почти перфектен и почти сигурно е най-добрият редови шестцилиндров двигател на пазара. Накратко, наистина сме любопитни да станем свидетели на този сблъсък между новия двигател на Mercedes и настоящия двигател B58.

Популярна тема