Видео: BMW M5 F90 срещу Mercedes-AMG E63 S при ускорение

Видео: BMW M5 F90 срещу Mercedes-AMG E63 S при ускорение
Видео: BMW M5 F90 срещу Mercedes-AMG E63 S при ускорение
Anonim
Образ

Изисква се задвижване на всички колела

Видяхме кратък тийзър видеоклип на Carwow зановото BMW M5 F90, точно преди новинарското ембарго да приключи - в резултат на това не беше прикачена информация. -. Сега, след като новините излязоха, можете да прочетете всичко за новото M5 и как се представя. Това, което е интересно за това видео на Carwow обаче, е фактът, че Мат Уотсън също установи дали това новоBMW M5 F90е по-бързо от съперника си - Mercedes-AMG E63. S.

Знаем, че на много от вас кръвта кипи, когато става въпрос за тази тема и поради тази причина видеото ще помогне да се ограничи ентусиазма на много фенове. Скоро ще разберем истината.

Първото нещо, което Watson прави на борда нановото BMW M5, е да измине четвърт миля с цялата телеметрична технология, монтирана на борда заслучай, по-точна от всеки хронометър и дори от таблото на самия автомобил, за да се получат изключително точни данни за скорост и времена. Преди това Watson е използвал същото оборудване вMercedes-AMG E63 S, за да минимизира възможността за грешки.

Образ

За AMG E63 S Watson записва маршрут от 0 до 100 за 3,4 секунди и пробег от четвърт миля за 11,2 секунди; и двете цифри са невероятни за толкова голяма, тежка и луксозна кола. Вместо това M5? Е, той победи Mercedes-AMG с 0,1 секунди и в двата сектора. Наистина забележително.

Друго интересно нещо е, че Watsonсъщо тества BMW M5 в неговия прословут нов режим "задвижване на задните колела"срещу друг шофьор, използващ новото задвижване на четирите колела., до вижте реалната разлика между двете.BMW беше критикувано от ентусиасти за избора да внедри задвижване на четирите колела, но след тази кратка надпревара се надяваме, че всички са разбрали причината за този избор. В режим на задвижване на задните колела,M5 губи много сцепление в началото, създавайки невероятна стена от дим. Накратко, задвижването на всички колела беше наистина необходимо.

Образ

Що се отнася до динамиката на шофиране, изглежда, че Уотсън много харесва новото BMW M5, което доказа, че може да се конкурира с AMG E63 S за короната в сегмента, въпреки че AMG е автомобил нищо друго освен брилянтно. Нямаме търпение да видим още дуели между тези две коли.

Популярна тема