Автопилот ниво 5 на BMW: можете ли да разберете как да спасявате хора?

Автопилот ниво 5 на BMW: можете ли да разберете как да спасявате хора?
Автопилот ниво 5 на BMW: можете ли да разберете как да спасявате хора?
Anonim
Образ

Ще може ли той да взема "човешки" решения?

От известно време автомобилните производители и технологичните гиганти, работещи върху технологии за автономно шофиранесе занимават с етични подробности, които за съжаление изглежда нямат универсални отговори.BMWсъщо ще трябва да вземе предвид етичните решения, когато разработва своя AI и това определено не е нещо, което трябва да се приема леко. Какво ще правят BMW с ниво на обхват 5 в сценарии, при които автопилотът ще има повече възможности за избягване на катастрофа?

Какво трябва да направи една напълно автономна кола в случай на неизбежна катастрофа, когато трябва да реши между спасяването на хората в колата и хората отвън? Разбира се, това определено е ръбов случай, но все още трябва да бъде анализиран.

Образ

Решението на този интересен и странен въпрос изглежда е ключът към позволяването на правителствата на всички страни да регулират собствените си закони, за да позволят законното движение на автономни автомобили. В момента все още сме далеч от този резултат и точно това трябва да се реши, преди производителите да могат да предложат тази технология на всеки. Разбира се, технологията все още не е готова,, но изглежда се развива с по-бърза скорост, отколкото се адаптират законите.

Ръководителят на продажбите на BMW, ИънРобъртсън, казаавтомобили с гама от ниво 5, които ще се предлагат на баварците, всъщност не би трябвало вземете тези решения. „Първото нещо, което трябва да се каже, е, че етичната част на тази тема ще бъде нещо, за което ще се говори все повече и повече, постоянно формулиране на нови мисли; ето защо автомобилът не трябва да взема решения между живота и смъртта“, каза той, намеквайки, че бъдещите решения ще предотвратят възникването на тези ситуации.

Образ

"това, което ще се случи, е, че ако злополуката сега е неизбежна, колата ще се забави колкото е възможно повече, но няма да е възможно да се знае дали това ще удари човек или ще се случи нещо друго …", добави той Робъртсън. Това, което прави системите на BMW различни от другите е, че компанията иска да се увери, че цялата необходима технология е налична, така че колата да не зависи от 5G връзка, за да комуникира със сървър, намиращ се на километри разстояние.

"колата трябва да има способността да взема свои собствени решения автономно от сървъра. Това, което ще бъде налично, е свързаност със сървъра за оценка на всякакви случаи, но системата за автономно управление на автомобила е в колата и следи всеки момент“, каза той. Това изглежда най-надеждното решение, въпреки че със сигурност ще бъде най-скъпото за изпълнение.

Популярна тема