MINI залага всичко на Countryman за продажби през 2018 г

MINI залага всичко на Countryman за продажби през 2018 г
MINI залага всичко на Countryman за продажби през 2018 г
Anonim
Образ

Въпреки чеMINIтоку-що пусна рестайлинг за три от своите модели наМеждународното автомобилно изложениев Детройт, ръководителите не залагат много на последния. Напротив, изглежда, че британската марка има големи очаквания за автомобили катоCountryman, което би трябвало да позволи на MINI да продължи напред след не толкова вълнуваща година. Кросоувърът - или SAV, както той обича да го нарича MINI - е напълно в крак с модата на момента, за разлика от двуобемните модели, които всъщност се продават по-малко от очакваното.

В скорошно интервю за Automotive News Томас Фелбермаир - вицепрезидентът на MINI America - каза, че въпреки че хечбековете хечбековете и хечбековете са претърпели рестайлинг,тези малки MINI няма да бъдат ключовият камък, който ще позволи марката да излезе от периода на слаби продажби, който за съжаление също беше удължен за тази година.От друга страна, Countryman трябва да увеличи приходите на британската марка, като се има предвид също, че този път ще бъде достъпен за обществеността през всичките 12 месеца на годината.

Образ

„Доста съм уверен, като казвам, че ще видим подобрения през 2018 г. по отношение на печалбите, благодарение на пазара за нови и втора употреба“, каза Felbermair. "Countryman е идеален за увеличаване на нетните печалби, тъй като продажната цена е по-висока от нашите стандарти." Прогнозите за продажбите на Countryman потвърждават тези предположения, тъй като се очаква продажбите на Countryman да се увеличат със 17% още тази пролет.

Повече от 14 000 бройки са продадени през 2017 г. и този брой със сигурност ще бъде по-висок в края на 2018 г. Не е за подценяване и пазарът на употребявани автомобили, който според данните, предадени от търговците в края на годината, има става много населен и привлича голям брой клиенти.В допълнение към чистите данни за продажбите, през миналата година възникна още един проблем, причинен от повишаването на надеждността на продуктите; тази цифра за клиента със сигурност е положителна, но напротив, не позволява на търговците да събират повече пари чрез услуги за поддръжка.

Популярна тема