Това BMW M8 GTE: още снимки на този шедьовър

Съдържание:

Това BMW M8 GTE: още снимки на този шедьовър
Това BMW M8 GTE: още снимки на този шедьовър
Anonim
Образ

Имаше много очаквания околоBMW M8 GTEи официалния му дебют в24-часовия Rolex Daytona, края на последната седмица. Има две причини за този ентусиазъм:

За начало, това е нов състезателен автомобил с марка BMW, който заменя добрия, но не страхотенBMW M6 GTLM, така че можете да се състезавате, за да се върнете на върха на класацията на WEC. Второ, това е официалният дебют на новото и дългоочакваноBMW M8въпреки че това не е градско BMW M8, определено е най-близката подобна кола до тази, която ще дебютира през текущия година.

Образ

BMWblog имаше възможност да отиде в Дейтона, благодарение на BMW, за да прекара време с момчетата от BMW Motorsport, които също му позволиха да разгледа по-отблизо тозиM8 GTE в комплект с техническа обиколка в компанията на режисьора Йенс Марквард. Не знаем дали тази кола ще бъде успешна или не, като се има предвид, че по време на Daytona колата имаше някои проблеми, които не позволиха на BMW да постигне желаните резултати - особено поради балансите на производителността, наложени от IMSA - но марката е оптимист. за бъдеще. Както и да е, едно нещо, което вече знаем, че съществува, е, че тази кола е абсолютно прекрасна, чиста механична порнография.

Образ

Честно казано, ако имате дори минимални механични познания, щом отворите и разголите тази кола, тя се оказва истински рай. Да се ​​възхищаваме на материалите, да откриваме начина, по който са сглобени всички елементи и да се опитваме да разберем лудостта и гениалността, които направиха възможно да се получи такова превозно средство от „нормална“кола; всичко това са уникални преживявания.

Образ

Под капака откриваме двигателя, който е възможно най-вдлъбнат, дотолкова, че практически е разположен вътре в рамката, което го прави истински компонент на последната. Това позволява на рамката да получи по-голяма твърдост, като по този начин подобрява пъргавината и устойчивостта на автомобила при завиване, както и леко намалява теглото. Очевидно тази конфигурация няма да бъде тази, която присъства в пътната версия на това M8, тъй като от друга страна тази конфигурация значително увеличава вибрациите, предавани към купето.

Този двигател е подобен на този, използван преди това наBMW M6 GTLM, въпреки че е силно модифициран. Докато 4400-кубиковият туин-турбо V8 двигател, инсталиран на M6 ​​GTLM, вече беше готов за производство на 95%, този двигател P63, монтиран на M8 GTE, е готов за производство само около 40%, което показва колко е този нов двигател. модифициран специално за състезания за издръжливост.Сред различните промени можем да отбележим обем, намален до 4000cc, плосък колянов вал и по-ефективен контрол на форсирането. Ограниченията, въведени за турбопропулсорите, допринасят за това M8 GTE да бъде значително по-малко мощен от неговия "градски" аналог, който трябва да достигне мощност от около 600 к.с.

Образ

Последователното излъчване се произвежда от Xtrac

Този двигател е наистина фантастичен за гледане. Качулката може да се разглоби с миг на око благодарение на панелите за лесно освобождаване, които се държат на място само с няколко куки. Турбовитловите двигатели и техните мощни тръби са първото нещо, което можете да забележите, благодарение и на въздухозаборниците от въглеродни влакна, разположени отпред. Кормилната колона също се вижда ясно, както и амортисьорите Öhlins и спирачките Brembo. Нищо в този M8 GTE не е проектирано да изглежда добре, но това го прави страхотен; функционалността надделява над естетиката.

Образ

Движейки се в задната част на колата, можем да видим лазерните фарове - много по-ярки от LED фаровете, въпреки факта, че светлината се проектира по-далече с последваща полза за водача -. Освен това, тези лазерни светлини - освен че са по-красиви за гледане - са малко по-леки от LED светлините и в автомобили като тези дори един грам е важен.

Образ

От задната страна има и дифузьор от въглеродни влакна, който съставлява долната част на автомобила - лесно се отстранява след премахване на няколко болта и няколко куки. Тези части трябва да бъдат отстранени бързо по време на спиране в бокса; ето защо е важно тялото да е съставено от възможно най-малко части.

Образ

Страната на пътника на M8 GTE включва двойна изпускателна система, докато предната решетка е по-широка и по-дълбока от всяко друго състезателно BMW, произвеждано някога, за да охлажда този V8 по-бързо.

Образ

Вътре педалите могат да се конфигурират, докато останалата част от колата е здраво в първоначалната си позиция. „Инструменталното табло“включва радарна система за осветяване на трафика на други превозни средства, пристигащи отзад, докато камерата за задно виждане помага на пилота по време на маневри. Посланикът на BMW Motorsport Бил Ауберлен казва, че M8 GTE се управлява много по-лесно от последното M6 GTLM.

BMW M8 GTEе зашеметяваща кола, създадена само с една цел: да се движи бързо. Естетиката е много малко взета под внимание, но това не означава, че M8 е грозен за гледане. Въпреки това, колата остава фантастична и става още по-очарователна, след като научите за начина, по който е построена; накратко, този M8 GTE е истински шедьовър на механиката.

Популярна тема