Първи пътен тест и впечатления от шофиране: 2018 BMW M550i

Първи пътен тест и впечатления от шофиране: 2018 BMW M550i
Първи пътен тест и впечатления от шофиране: 2018 BMW M550i
Anonim
Образ

BMW M550i(вторият най-бърз модел в Серия 5) не е нов за спечелването на сърцата на много фенове, за разлика отM535iи540i, които сега оставиха славата на скоростта на могъщотоBMW M5, фокусирайки се върху добрия баланс на шасито и удобството за всички през дните. Автомобилът, който тествахме, има каталожна цена от около 71 000 евро, включително опции като лесно затварящи се врати, кожа в цвят коняк и всички технологични пакети, както и най-добрия наличен двигател.

462 конски сили4400cc twin-turbo V8 двигател-съчетан с осемстепенна ZF скоростна кутия с задвижване на четирите колелаотзад не се предлага) - това е добра единица, ако преценим сами; турбо латентността е незабележима, с пиков въртящ момент - 650 Nm - наличен между 1800 и 4750 об./мин.BMW твърди, че това BMW M550i постига 0-100 за 3,9 секунди, повече от последното поколение на M5 и ние вярваме, че тази оценка като цяло е справедлива.

Истинският проблем е шасито; въпреки че адаптивното окачване, активните стабилизиращи щанги и 20 'Michelin Pilot Super Sport са монтирани на борда ', теглото от около 2000 кг остава важна маса за движение. Старите серии 5 също бяха тежки, но тежестта се справяше по-добре: можете да хвърляте колата в завои без никакви проблеми, разчитайки на предните колела и супер плавната газ.Както може да се види и в този преглед на BMW M550i, колата не реагира толкова добре поради теглото на двигателя и компонентите за задвижване на всички колела, които са склонни да свалят колата твърде много, като не позволява резки промени на посоката или ускорено по-контролирано.

Образ

Тези, които купуват тези големи луксозни седани, със сигурност ще имат нещо против повече неща като разкошната кожа на тъканите или възможността да управляват радиото с прости жестове, отколкото доброто управление. Серия 5 винаги е била удобна кола, но никога като в това поколение; въпреки това, дори ако оценим тозиM550iсамо за неговия лукс, колата не превъзхожда. При скорост на магистрала шумът от двигателя започва да се натрапва, а окачването понякога е твърде твърдо. Със сигурност този M550i ще спечели водача, но пътниците на задната седалка може да не са в състояние да се справят напълно с по-дълги пътувания.

Този M550i изглежда като кръстоска между два по-екстремни варианта; за любителите на спортни седани,Lexus GS Fпредлага много по-добра харизма и управление, докато за тези, които обичат чистия лукс,Mercedes E43 е най-доброто избор.

Класическата серия 5 предлага комфорт и производителност, без да поставя твърде много баланс от едната или другата страна, и това е, което ги направи толкова популярни и в двата свята.За съжаление това уникално качество избледнява все повече и повече от година на година и колкото и добър да е този M550i, той се чувства по-малко специален от предишните поколения.

Популярна тема