Ще се използва ли задвижващата система i3S и на предстоящите BMW и MINI?

Ще се използва ли задвижващата система i3S и на предстоящите BMW и MINI?
Ще се използва ли задвижващата система i3S и на предстоящите BMW и MINI?
Anonim
Образ

При дебюта си преди около два месеца,новото BMW i3Sпредстави на пазара иновативна система за контрол на сцеплението, проектирана специално за моментално подаване на мощност на систематаBMW eDriveПредставена за първи път сBMW i3S(270 Nm при 0 об/мин, 184 конски сили),системата подобрява сцеплението и стабилността на автомобила при неблагоприятни условия метеорологични и пътни условия по време на ускорение, по време на регенеративно спиране и по време на най-тесните завои.

Системата за управление работи до 50 пъти по-бързо от предишните използвани системи, благодарение на процеса на управление, изчислен директно по време на сцепление, благодарение на дистанционното устройство, което изпраща сигнали чрез пулсации директно към централната система.

"С техния висок въртящ момент и бързо ускорение, електрическите автомобили абсолютно изискват по-ефективна система за стабилност при шофиране от конвенционалните агрегати", каза Питър Ланген, ръководител на отдела за развитие на шасито на BMW.

Ето защоинженерите на BMW разработиха тази нова система за управление специално за електрическа мобилност;положителното въздействие на тези по-бързи цикли на управление не е само за електрически автомобили, тъй като тази система също оптимизира сцепление и може да се използва и при традиционни автомобили.

Вероятнотази нова система ще бъде интегрирана в моделите на BMW и MINI спредно, задно и задвижване на всички колела, за да осигури повече безопасност и удоволствие от шофирането, когато асфалтът не е на нивото най-доброто. гладко.

Популярна тема