Предизвикателство: BMW X3 срещу Volvo XC60 срещу Jaguar F-Pace

Съдържание:

Предизвикателство: BMW X3 срещу Volvo XC60 срещу Jaguar F-Pace
Предизвикателство: BMW X3 срещу Volvo XC60 срещу Jaguar F-Pace
Anonim

Ще надделее ли новото BMW X3 над съперника Volvo XC60 и Jaguar F-Pace?

Пускането на ново BMW X3 бележи края на една година, белязана от множество луксозни SUV, включително Audi Q5 , Alfa Romeo Stelvio и Volvo XC60 , всички пуснати тази година; но това е новодошлият, който ни впечатли най-много, а именно BMW X3 .

Интериорът и външният вид на SUV с марката Volvo му спечели SUV на годината , докато Jaguar F-Pace има в turn спечели няколко награди; това е по-старият модел от сравнението, но все още е много практичен, удобен и преди всичко отличен за шофиране. Накратко, за да измести своите съперници, това BMW X3 трябва да се отличава с практичност, качество на интериора, комфорт и управление. Трудна задача, вярно е, но като се има предвид, че новото BMW Серия 5 успя да командва класирането в своята категория тази година - и като се има предвид, че това BMW X3 споделя много от технологиите с последното -, постижението не е толкова невъзможно .

BMW X3

Образ
Образ

BMW продаде повече от 1,5 милиона X3от първото си пускане през 2003 г., но последното второ поколение започваше да остарява твърде много; тази нова версия е решителна стъпка напред (можете да прочетете пробната версия на xDrive20d) .

Предишният X3беше добър избор в своя клас, що се отнася до динамиката на шофиране и тази функция е запазена в това ново поколение. Новата архитектура, проучена от BMW, позволява да се получи изключително добре балансиран автомобил по време на шофиране .

Образ
Образ

В комфортен режим колата се "отпуска" и разликата с конкурента XC60 е минимална, дори ако X3 се справя по-добре на асфалт, особено с поглъщането на дупките и с ролката в криви. Воланът на X3 не е толкова бърз, колкото на Jaguar, а управлението на F-Pace е малко по-добро, но X3 става много по-близо, като същевременно остава много по-удобен, което прави SUV на BMW най-добрия компромис за клиентите

В областта на производителността това X3 превъзхожда съперниците си и не само малко, което води до секунда по-бързо от XC60 при 0-100 и дори 1,4 секунди по-бързо от F-Pace, благодарение на времето му от 8 секунди равно

Образ
Образ

Дори при по-ниски скорости историята не се променя, тъй като това X3 ускорява от 50 до 80 км/ч за 3,4 секунди, докато F-Pace отнема цели 4,6 секунди, а XC60 отнема 3,7 (на изпитването е извършено на четвърта предавка); това подчертава отличното разстояние и тяга на зъбните колела.

Сякаш това не е достатъчно, X3 се потвърждава като шампион и в другите аспекти, отнасящи се до двигателя и сцеплението; благодарение на системата xDriveавтомобилът остава пъргав и дава усещане за сигурност във всички ситуации, като същевременно остава най-тихият автомобил в сравнение .

Volvo XC60

Образ
Образ

Volvo XC60 е страхотен SUV; в този случай разглеждаме 2000cc D4 дизелова версия с пакет R-Design,с цена от около 42 500 €

BMW и Jaguar са по-фокусирани върху управлението, докато Volvo се справя лесно, но без да се лишава от прекалено голяма пъргавина. Адаптивното окачване му позволява да абсорбира несъвършенствата на асфалта и дупките много добре.

Образ
Образ

В по-твърдия режим колата изглежда по-груба от конкурентите си, но режимът по подразбиране е добър компромис между пъргавина и комфорт. Със сигурност големите 19 колела, включени в пакета R-Design, влияят върху настройката на автомобила, със сигурност са по-подходящи с по-малки колела.

Кормилното управление е по-леко от това на конкурентите, но все още остава добре балансирано, макар и малко по-малко отзивчиво от останалите; честно казано, това не може да се определи като "дефект", предвид разглежданата категория превозно средство, което, от друга страна, не може да се каже поради факта, че XC60 е по-твърд от X3 на най-проблемните пътища.

Образ
Образ

2000-кубиковият дизелов двигател не превъзхожда съперниците си, въпреки че, честно казано, нито един от двигателите в това сравнение не превъзхожда в това отношение. И трите предлагат добра производителност като цяло и този двигател с мощност 187 конски сили не е изключение.

На пистата този XC60 ускори от 50 до 110 км/ч за 8,3 секунди, значително по-бързо от 9,4 секунди на F-Pace, но недостатъчно, за да победи времето от 8,1 секунди, записано от германския X3. Шофьорската позиция е много удобна на това XC60, дори ако седалките в X3 и F-Pace са по-компактни.

Трансмисията е гладка и винаги поддържа ниски обороти, но ако искате да дръпнете двигателя повече от обикновено, двигателят става по-силен от този на F-Pace и издаваният шум не е много приятен за ухото. Накратко, в тази област нито един от съперниците не може да се сравни с X3.

Похвала за интериора на купето, което е решителна крачка напред в сравнение с предишния модел; не са толкова спортни като тези на X3, но са също толкова обгрижвани. Jaguar е една стъпка зад съперниците си в това отношение.

Jaguar F-Pace

Образ
Образ

Jaguar F-Pace спечели нашето състезание "Кола на годината" за 2016 г. заради своя хаплив външен вид, комфорт, пъргавина и завършеност. Беше тествана дизеловата версия с 2000 кубика с предно предаване и пакет R-Sport.

Докато двигателят на този Jaguar е най-малко мощният от всички (178 конски сили срещу 187 на другите два), въртящият момент всъщност е най-високият. Двигателят има максимален въртящ момент от 430 Nm, наличен още при 1750 об/мин, докато съперниците достигат 400 Nm. Това позволява на F-Pace да изглежда толкова мощен, колкото своите съперници по време на стартовата фаза.

Образ
Образ

Двигателят обаче се оказва малко мързелив в дългосрочен план и не успява да достигне отличния агрегат, монтиран на X3, като усещане. Със 110 км в час F-Pace е най-шумната кола в света, без непременно да натискате газта. Превключването е достатъчно гладко и интелигентно, дори и да не съответства на съвършенството на задвижването на BMW.

Благодарение на отличното си сцепление и добре контролираното накланяне, F-Pace е толкова забавен за шофиране, че е поразителен, когато се замислите за размера на автомобила. Този SUV остава спокоен при всяка неравност и комфортът не е прекален, но успява да предаде цялото забавление на водача.

Образ
Образ

Жалко е, че тази версия няма силата да съперничи на XC60 и X3, като се имат предвид възможностите на това превозно средство. На пистата Jaguar се оказа най-бавният от трите автомобила на практика във всички тестове за ускорение, с изключение на теста за ограничено ускорение от 80 до 110 км/ч (на седма предавка).

За да подкопае производителността на тази кола е теглото на колата, което обаче позволява на колата да има отлично управление.

ПРИСЪДА

Първо място: BMW X3

Образ
Образ

В такава конкурентна индустрия победата е гарантиран престиж. Този X3 беше по-удобен от XC60 и почти толкова забавен за шофиране, колкото F-Pace. Това е и най-бързият SUV от триото, като същевременно предлага отлична практичност и добре направена кабина, както и пълна с технологии. Ще бъде по-скъп от съперниците си, но разликата е толкова малка, че гарантира победата на баварците.

Второ място: Volvo XC60

Образ
Образ

XC60 остава много добър избор в категорията на луксозните SUV, дори и да губи пряко сравнение с X3. XC60 е удобен и лесен за управление, но му липсва пъргавината на X3; обаче, шведът печели в качеството на интериора, а също и в каталожната цена, причина, която му позволява да се позиционира над F-Pace.

Трето място: Jaguar F-Pace

Образ
Образ

Лесно е да се види колко силна е конкуренцията, когато SUV като Jaguar F-Pace завърши в долната част на класацията. Той все още е най-забавният за шофиране от триото и външният му вид е най-агресивен, но не успява да се защити от съперниците по отношение на качеството на интериора и чистото представяне, както и съотношението цена-качество.

ДРУГИ ОПЦИИ В КАТЕГОРИЯТА

Mercedes GLC 250d AMG Line

Образ
Образ

Цена: € 45 000 - двигател: 210cc 4-цилиндров 201 конски сили

Ако търсите SUV, който се фокусира върху комфорта, помислете за закупуване на Mercedes-GLC. Преодолявайте дупките с лекота, особено ако изберете въздушно окачване. Освен това 250d със сигурност е по-мощен от автомобилите в сравнение по-горе.

Alfa Romeo Stelvio 2.2 180hp Special

Образ
Образ

Цена: € 45 000

От другата страна на монетата е Stelvio, който се фокусира върху удоволствието от шофирането и стила. Тя не е толкова изискана като съперниците си, но спортните й умения са несравними.

Препоръчано: