Top Gear: BMW X1 срещу Volvo Xc40 срещу Jaguar E-Pace срещу DS 7

Top Gear: BMW X1 срещу Volvo Xc40 срещу Jaguar E-Pace срещу DS 7
Top Gear: BMW X1 срещу Volvo Xc40 срещу Jaguar E-Pace срещу DS 7
Anonim
Образ

Сегментът на малките първокласни кросоувъри се разраства толкова бързо, чеBMW X1, кола, която дебютира само преди няколко години,вече е от най-старите в обращениезаедно с Audi Q3. Причината за тази бърза експанзия е, че клиентите обичат тези автомобили, които са малко по-големи от класическите хечбеци и по-стилни. Тези коли са особено силни в Америка, така че TopGear се опита да сравничетирите най-добри коли в тази категория, за да разбере коя е най-добрата.

Наред с ветеранаBMW X1има три нови позиции,Volvo XC40, Jaguar E-Pace и DS 7 В този тест всички автомобили бяха оборудвани с четирицилиндров дизелов двигател, автоматична трансмисия и задвижване на четирите колела (с изключение на предното задвижване на DS 7). Всички автомобили също сасходни по размер, товароносимост и цена; Искам да кажа, че изглежда балансиран тест, така че да започваме.

Образ

Четвърти бешеDS 7Френският кросоувър, създаден от луксозния хриле на Citroen, със сигурност е забележително усилие,, но не успява да достигне качествотогарантирано от останалата част от сегмента. Колата със сигурност е естетически приятна, но е твърде „блестяща“и подчертава опита на DS да скрие скучния стилс някои допълнителни специални ефектиПредната решетка е може би една от най-анонимнитена пазара (дори по-лоши от Lexus RX), докато интериорът е красив и с качествени материали, но те сакатастрофа по отношение на ергономията Колата също такане е много забавна за шофиранепоради твърде много „мекота“, която се усеща на борда. Красива и луксозна кола, но кросоувърите в този сегмент са предназначени да бъдат стилни, но модерни и забавни; DS 7 не е нито едно от тези три неща.

Натрето мястоTop Gear поставиBMW X1, но смятаме, че можеше да стигне и до второто стъпало на подиума. X1 едобър автомобил в своята цялост, но му липсват някои детайли, които позволяват на други автомобили да преобладават; например, стилът не е лош, но еможе би малко скучен или монотоненНяма нищо, което наистина да привлича вниманието отвън на този X1, въпреки че е добра кола.Интериорът е ергономичен, лесен за използване и с добро качество, но все пак малко сериозен тукШофирането е доста забавно, особено с по-оборудваните двигатели, нотвърдата кола е може би твърде силен, както и шумовете, възприемани в купето.

Образ

Преди X1 бешеJaguar E-Pace, конкретна кола, тъй като епо-малка от F-Pace, но със същото тегло, поради споделената платформа между двата автомобила - платформата Range Rover Evoque -. Това води донай-лошата ефективност ипредставяне от групата, но все пакнай-забавната кола за шофиранеблагодарение на управлението и местоположението на шофиране. Външният вид също е интересен, аинтериорите са спортни, тъй като са "взети" от F-Type купето. Този сегмент разчита силно на модерността, стила и забавлението и затова E-Pace победи X1.

Образ

Както може би се досещате, победителят в теста еVolvo XC40, най-завършената колавъв всички отношения.Стилъте свеж и модерен- квадратен, но плавен - толкова много ни харесва. Интериорът е с обичайното качество на Volvo сстрахотни материали, модерен дизайн и интелигентен сензорен екран за информация и развлеченияОбластта, в която Volvo превъзхожда обаче, е шофирането; няма да е толкова забавно като това на X1 или E-Pace, но не е толкова далеч, като същевременно гарантира комфорт от друго ниво. Накратко,най-добрият баланс между комфорт и забавление

Top Gear признава, че би искал да включиBMW X2 (прегледано тук)в теста, тъй като със сигурност би бил по-конкурентен от X1. Той е нов, по-стилен и може да се управлява по-добре, но за съжаление не успяха да го доставят навреме за този тест. Със сигурност ще бъде интересно да сравним X2 с тези автомобили, след като стане достъпен за широката публика.

Популярна тема