Как е ’ електрическа кола в снега? Тестът на BMW i3s

Как е ’ електрическа кола в снега? Тестът на BMW i3s
Как е ’ електрическа кола в снега? Тестът на BMW i3s
Anonim
Образ
Образ

Новото BMW i3s е първата спортна версия на баварския i3. Подобренията, донесени от този i3s, включват повече мощност и по-спортен външен вид BMW i3s е оборудвано с уникалните по-широки 20-инчови джанти в допълнение до снижена и по-широка линия междуосието е удължено с 40 мм, а пътният просвет е намален с 10 мм; визуално това BMW i3s се отличава лесно благодарение на по-масивните джанти и специфичните вложки на тази версия както отпред, така и отзад. Но въпросът, който възниква е: как се държи спортен под като този в снега ?

Образ
Образ

Метално синьото BMW i3s с кафяви кожени седалки и пакети Technology и Driving Assistant беше забито в средата на снега - което с няколко каприза като сини предпазни колани, hi-fi системата Harman Kardon и Apple CarPlay, достигнахме общо от € 46 000 -.

Образ
Образ

Още по пътя от дилъра до вкъщи разбра как това BMW i3s е решило едно от най-големите съжаления, изпитвани на борда на BMW i3, а именно управлението на магистралата. Вместо усещане за несигурност и несигурност при скорост на магистрала и при силни пориви на вятъра ,това BMW i3s се чувства много по-приземено; накратко, изсмукването на въздуха вече не е проблем. Що се отнася до спортния дух ,първоначалното ускорение , което усещате на борда на този i3s не е много различно от това, което изпитвате на стандартния i3, но разликите излизат наяве, когато достигнете 50-60 км/ч , където тази кола дава най-доброто от себе си. Въпреки че двигателят е същият като в цялата гама i3, този i3s ще разполага с повече мощност, когато наистина имате нужда от нея, тоест на рампи и при изпреварване .

Образ
Образ

В тази версия от 2018 г. на гамата i3, BMW увеличи капацитета на батерията от 22 kWh на 33 kWh ; Интересно е как BMW успя да постигне целта си просто като използва по-голяма батерия от 94 Ahвместо 60 Ah, така че без никаква инженерна работа .

Според оценките на EPA пробегът се е увеличил от 128 км на 172 км За сега сме изминали около 2500 км в зимен климат, със средно 5 км на kW. Очакваме да видим подобрение през по-топлите месеци ,тъй като батериите ще бъдат по-ефективни и няма да има нужда от отопление на купето. Дори ако увеличението на автономността не беше невероятно, новата гама i3 със сигурност е по-използваема от преди ,което ни позволява да предприемаме пътувания от около 100 км, които в миналото със сигурност биха били необходими ни презареди безпокойство “. Зарядното устройство DCFC е много добре дошло, което ни позволява много по-бързо зарежданеот нормалното .

Образ
Образ

За отопление на купето всички BMW i3s са оборудвани с термопомпа подобна на тази на климатиците, в допълнение към отопляеми седалки, които са истинска радост през зимата. За съжаление новият i3s остава не много добър в размразяването на прозорците през най-студените часове; това няма да ви позволи да правите без отопление, дори и да искате. За съжаление няма отопляем воланнито отопляеми задни седалки, поради което избрахме тактически чифт ръкавици, които винаги да носите на борда, за да не измръзнете ръцете си .

Образ
Образ

Може би най-добрата инженерна работа на борда на този i3s е извършена върху подобряване на сцеплението , способен да управлява много повече мощност от преди. Системата за управление е 50 пъти по-бърза отколкото в миналото, благодарение на изчислението, обработвано директновместо в отделна единица, далеч от тягата. Това не само спомага за сцеплението, но и за регенеративното спиране, особено когато има грапавини по асфалта, които в миналото са причинили пълното прекъсване на регенерацията .

В над 2500 км не е имало дупка или участък в снега, който да прекъсне постоянното и предвидимо регенеративно спиране, което е фантастично. Ускоряването в сняг ще ви накара да разберете по-добре как системата за сцепление е добре завършена; старата система беше груба и натрапчива, докато сега е незабавна и постоянна, толкова ефективна, че BMW обмисля да я добави към много други автомобили на марката .

Има и Спортен режим , който прави газта по-директна, както и управлението. Тъй като не се доставя допълнителна мощност спрямо стандартния i3, няма разлика нито в амортисьорите, нито в кормилното управление до скорости под 60km/h , особено през зимата, когато средно скоростите са по-ниски от този праг. Доказателство за това е времето на 0-100, или 6,7 секунди срещу 7,2 секунди на стандартния i3 , в крайна сметка не много. Нещо, което, особено през зимата в снега, дори не се забелязва

Образ
Образ

В Европа дилърите на BMW могат да монтират 19-инчови джанти, които позволяват на i3s да монтира специални 155/70/19 зимни гумии очевидно единственият наличен цвят за тези джанти е черно

Любопитство: в Съединените щати няма съвместима зимна гумас този i3s, нито дори със старите гуми BMW i3. Как ще го направят не се знае .

Образ
Образ

Причината за този „любопитен случай“е фактът, че BMW са използвали по-голям размер от 10 мм отпред и 15 мм отзад, за да достигнат допълнителните 40 мм междуосие за подобряване на управлението. Точно поради тази причина старите гуми и старите джанти на i3 2014 не са съвместими;ако искате да оправите този проблем, трябва да използвате различни адаптери и дистанционери .

В Европа обаче няма да има такива проблемипри получаване на зимни гуми за това BMW i3s във всеки представител на BMW .

Образ
Образ

След като бяха монтирани зимните гуми, i3s се оказаха стабилни на лед и сняг , доказвайки, че центърът на тежестта е по-нисък от прави разлика. През последните дни се сблъскахме с няколко снеговалежи и нощни студове, но долният център на тежестта на колата ни позволи да посрещнем всичко по спокоен и безавариен начин. Като се има предвид, че всички модели i3 имат задвижване на задните колела , силно се препоръчва да поставите правилните гуми, също и защото можете да се забавлявате въпреки лошото време, което обикновено не би го позволило .

Образ
Образ

Доставените гуми са добри 20-инчови летни гуми, но ако трябва да се справяте със сурови климатични условия и много шофиране в сняг, тогава определено трябва да закупите зимни гуми Тествани са както Bridgestone Blizzak LM-500 , така и Nokian Hakkapeliita R2 в миналото; и двете са отлични , така че можете лесно да изберете едното от двете. Трябва да кажем, че Nokian са малко по-меки и по-ефективни на лед , очевидно за сметка на продължителност , така че ще трябва да решите според според вашите предпочитания и нужди

Образ
Образ

BMW налага допълнителна такса от около 2500 € за надграждане от i3 до i3s . При базовия i3 20-инчовите джанти са опция за повече от 1 евро.000 , така че като се има предвид, че тези джанти са стандартни за i3s, все едно плащате само около € 1500 повече за повече мощност, подобрено сцепление и по-добро окачване. В според нас i3s има много по-висока стойност за пари от i3 и като цяло в сравнение с много други автомобили на BMW. В заключение можем да кажем, че това BMW i3s също се представя много добре на сняг , стига да са монтирани подходящите гуми. Ще последват постоянни актуализации. Останете на линия .

Препоръчано: