Видео: BMW M1 празнува своята 40-годишнина заедно със своя създател

Видео: BMW M1 празнува своята 40-годишнина заедно със своя създател
Видео: BMW M1 празнува своята 40-годишнина заедно със своя създател
Anonim
Образ
Образ

BMW M1 празнува своята 40-та годишнина тази година, важен крайъгълен камък за този единствен по рода си спортен автомобил. Въпреки че са минали четиридесет години, това BMW M1 все още е обожавано от публиката и изглежда, че популярността му само нараства, като някои модели се доближават до стойността от 1 милион евро. За да отбележи този важен момент, BMW Classic покани жива легенда, а именно създателя на BMW M1, Йохен Неерпаш.

През 1970 г. Neerpasch беше ръководител на подразделението BMW M , автономна компания, основана и израснала от нулата. Тъй като състезанията с туристически автомобили бяха широко разпространени по това време, привличайки по-широка публика дори от събитията от Формула 1, BMW знаеше, че е време да се възползва от възможността и реши да разработи повече състезателни автомобили По онова време разпоредбите изискваха да построи и продаде определен брой единици, преди да хомологира новмодел и да го приеме в състезания, спонсорирани от FIA.

Образ
Образ

Ето защо BMW реши да разработи M1 по начин, практически противоположен на този, който се използва днес. BMW M създаде състезателна кола, след което я отслаби, за да може да се кара и по улицатаЕто защо това BMW M1 е толкова красиво и вълнуващо дори днес. За да намали разходите, BMW иска Lamborghini да сглоби 1000 бройки, които да бъдат продадени, за да постигнат хомологация, така че да не се налага да адаптират производствените си мощности само за този модел.

Lamborghini страдаше от сериозни финансови проблеми по това време и планът беше оттеглен , убеждавайки BMW да не купува италианската марка. Останалото е история и M1 се превърна в легендата, която познаваме днес Във видеото по-долу г-н Neerpasch разказва историята за това как тази кола оживяваИсторията е наистина интересна и по някаква причина Renault също е замесен в историята. Ако искате да научите повече за историята на Neerpasch, трябва да разгледате арт инсталацията "Blue Hero", която ще пристигне в Spartanburg тази година.

Препоръчано: