Мека хибридна технология: каква е ползата от нея?

Мека хибридна технология: каква е ползата от нея?
Мека хибридна технология: каква е ползата от нея?
Anonim
Образ
Образ

Двигателите с вътрешно горене са обект на непрекъснато технологично развитие, което оптимизира тяхната ефективност при всички скорости и условия на употреба, с последващо намаляване на разхода на гориво и емисиите на отработени газове. Наред с по-големите батерии за електрически и plug-in хибридни модели, е въведена и иновативна технология, която подобрява ефективността на "стандартните" превозни средства. Тази технология се нарича "мек хибрид".

Тази иновация се състои в интегрирането на борда на 48 волтов стартер генератор (с неговата допълнителна батерия), който е в състояние да подобри както ефективността, така и динамиката на автомобила. Технологията BMW Mild Hybrid беше въведена за първи път през есента на 2019 г. при BMW 520d и сега е интегрирана в BMW Серия 3, X3 и X4, които използват същия четирицилиндров дизелов двигател BMW TwinPower с мощност 190 к.с. Понастоящем се предлага и за редови шестцилиндрови дизелови модели BMW TwinPower, като BMW M340d и BMW X5 / X6 xDrive40d. Същата технология ще бъде използвана и при предстоящото BMW M440i xDrive.

Образ
Образ

Въвеждането на технологията Mild Hybrid позволява на двигателя да работи по-плавно, като използва енергията, възстановена по време на спиране, не само за захранване на електрически устройства, но и за генериране на допълнителна мощност. Стартовият генератор 48 V, инсталиран в новите дизелови модели, осигурява допълнителни 8 kW / 11 к.с. Тази допълнителна мощност гарантира както по-голяма мощност в случай на силно ускорение, така и по-голяма ефективност при постоянна скорост. Електричеството се съхранява в допълнителна 48 V батерия, която се зарежда чрез възстановяване на енергия по време на спиране, например. По време на нормално шофиране това малко усилване може да се използва за подпомагане на двигателя с вътрешно горене, което му позволява да намали, например, омразното забавяне, причинено от турбините.

В допълнение, генераторът от 48 V позволява на автомобила да изключи двигателя по-тихо и да го стартира по-бързо, като допълнително подобрява функционалността на старт-стоп системите. Когато превозното средство е в постепенно намаляване на скоростта, двигателят с вътрешно горене може да бъде изключен, така че да може да бъде заменен от самия електрически генератор, който ще помогне на маневрата на "платното".

Препоръчано: